Zimski sportovi

Skupina D: Lagano za Fince i Čehe

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 27.04.2009.
Skupina D: Lagano za Fince i Čehe
Foto: Davor Sajko

(Iz Züricha Tomislav Pacak i Davor Sajko) Iako nisu bili tako uvjerljivi kao u prvom kolu, Česi i Finci upisali su još jednu laku pobjedu i tako ostvarili očekivano uoči međusobnog okršaja u trećem kolu...

ČEŠKA - NORVEŠKA 5:2

Nakon laganog uvoda protiv Danske, Česi nisu imali puno teži posao ni u drugom kolu. Norvežani su već nakon prve trećine bili u rupi iz koje nema izlaza (3:0), iako odnos snaga nije bio tako izražen u korist Čeha. Neraspoloženost vratara Pala Grotnesa jedan je od uzroka velikog zaostatka Skandinavaca, pa ne čudi da je na odmoru zamijenjen Lysenstoenom koji je održao Norvežane na pristojnoj razlici.

Česi su u vodstvo došli u šestoj minuti zahvaljujući Janu Mareku, a četiri minute kasnije iskoristili su isključenje Jakobsena pogotkom Čajaneka. Dobru prvu trećinu Čeha zaključio je Josef Vasiček na asistenciju Červenke.

Norvežani su uz pomoć drugog vratara zaigrali puno bolje u nastavku. Jakobsen se za isključenje iskupio pogotkom za 3:1, a nakon što je Blatak vratio razliku na +3, Norvežani utakmicu čine zanimljivijom golom Zuccarella.

Nakon što su rezultatski izgubili drugu trećinu, Česi su ipak zaigrali ozbiljnije u posljednjem periodu igre, a nakon gola Klepisa bilo je jasno da neće biti nikakvog iznenađenja. Česi će tako u posljednjem kolu protiv Finaca voditi borbu za prvo mjesto, a Norvežani s Dancima za prolazak u drugi krug - upravo onako kako se i predviđalo nakon prvog pogleda na sastav ove skupine.

FINSKA - DANSKA 5:1

Poput Čeha, i Finci su relativno lako obavili svoj posao, pa nas čekaju očekivano važni sudari u zadnjem kolu - onaj za prvo i onaj za treće mjesto. Danci su, istina, iznenađujuće poveli pogotkom Jakobsena, a Finci do kraja trećine uspijevaju tek izjednačiti zahvaljujući Miettinenu.

Stvari su sjele na svoje mjesto u nastavku utakmice - prvo je Pihlman doveo Skandinavce u vodstvo, da bi najbolji Finac do sada na turniru, Antti Miettinen, povećao na 3:1. Posljednji period igre bio je rutina za Fince - iskusni Kapanen zabija za 4:1, a potom i dovršava posao pogotkom za konačnih 5:1.

Sa po dva gola i asistencijom Fince su predvodili Miettinen i Kapanen, a omjer udaraca na gol bio je 38-19 - dovoljno da posvjedoči o razlici u kvaliteti.

Iako će okršaj Češke i Finske biti sudar divova i dvoboj za prvo mjesto, veliku draž imat će i ogled Norveške i Danske za treće mjesto u skupini; upravo su Norvežani dobili Dance u bitki za Olimpijske igre, pa nema sumnje da će Danci tražiti osvetu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!