Nogomet

Može li Chelsea zaustaviti Messija?

Mihaela Bradovski • utorak, 28.04.2009.
Može li Chelsea zaustaviti Messija?
Foto: EPA

Uoči prve polufinalne utakmice Lige prvaka između Barcelone i Chelseaja, jedno se ime ističe iznad svih. Zaustaviti Lea Messija bit će glavni zadatak Hiddinkovih trupa, dok će Pep Guardiola morati naći način kako na 90 minuta igračima izbiti iz glave skorašnji sraz s Realom.

Posrtanje u današnjem domaćem dvoboju polufinala Lige prvaka za Barcelonu bi bilo svojevrsno samoubojstvo. Tjedan s dvije za Barcelonu najvažnije utakmice, već spomenutog polufinalnog dvoboja i subotnjeg El Clasica, u velikoj bi mjeri mogao odlučivati o uspješnom završetku sezone katalonske momčadi. Navijači strahuju da u njihovoj svlačionici stanuju igrači kojima je susret s Real Madridom ipak važniji od današnjeg prvog dvoboja s Englezima. Bez obzira ima li u tome istine, u samom su klubu svjesni kako im ždrijeb u ovom trenu nije mogao donijeti težeg protivnika.

Za razliku od stanja u Barceloni, na Otoku je poprilično jasno kako je prioritet Chelseaja ove sezone, u ovom trenu, ulazak u finale Lige prvaka te konačno i njegovo osvajanje. Za Romana Abramoviča trofej ovog natjecanja postao je pravi "Sveti gral" što dovoljno govori kolike su želje kluba da već danas ostvare rezultat koji će ih i primaknuti tome cilju. Otkad je na klupu zasjeo karizmatični Nizozemac Guus Hiddink upisan je tek jedan poraz i to još tamo na početku veljače, a nakon sjajnih predstava protiv Liverpoola momčad je uvjerena kako može dobiti apsolutno bilo kojeg protivnika.

Vezane vijesti

Obje momčadi u današnji dvoboj ulaze oslabljene, a zanimljivo je kako su u oba tabora jedno ime apostrofirali iznad ostalih. U sastavu domaće momčadi zbog ozljeda će nedostajati Martin Caceres i Gabriel Milito, dok velike brige Katalonci imaju vezano za opomene, Busquetsu, Alvesu i Puyolu prijete isključujuće opomene. Nakon odrađene kazne upravo zbog kartona, u konkurenciju se vraća branič Rafa Marquez.

Hiddink u današnjem susretu ne može računati na suspendiranog Ashleya Colea te će zbog toga doći i do nekih taktičkih promjena unutar momčadi, no puno važnija činjenica je povratak u momčad Johna Terryja. Portugalac Carvalho zbog ozljede propušta ovaj dvoboj dok njegov reprezentativni kolega Deco također ima istih problema. Joe Cole i Paulo Ferreira propuštaju ne samo susret u Barceloni već i ostatak sezone, dok Anelki prijeti pauza u idućem susretu ukoliko danas zaradi javnu opomenu.

A čovjek čije se ime posljednjih dana najviše spominjalo, Barcelonin je virtuoz Leo Messi. Gostujući je trener u najavi današnjeg dvoboja kao jedan od ključnih detalja izdvojio upravo zaustavljanje Messija. "Najvažnije će biti pokazati naše kvalitete i karakter u trenucima u kojima će za nas stanje na terenu biti negativno. Ako tada reagiramo pozitivno uvjeren sam kako možemo zagospodariti terenom i ostvariti rezultat koji nam ostavlja nade u prolaz. Svih smo ovih dana radili posebno na jednoj stvari, a to je neutraliziranje najboljeg igrača na svijetu, Messija. Nevjerojatno je što on sve može s loptom, a mi se svi nadamo kako mu nećemo dopustiti da i protiv nas pokaže sve svoje kvalitete", rekao je Hiddink.

Osim Nizozemca, na Messija je svoje suigrače upozorio i Deco. "Leo je jednostavno nevjerojatan. Jedan mi je od najboljih prijatelja i sjajno ga poznajem. U ovom trenutku nemoguće ga je zaustaviti kada ima svoj dan. Danas ćemo saznati tko u našoj momčadi ima kvalitete zaustaviti ga ako se pokaže da je ovo jedan od tih dana. Inače je Barcelona protivnik kojeg smo željeli izbjeći, no u ovoj je fazi natjecanja izbjegavanje bilo koga gotovo nemoguće."

Spektakularnu Barcelonu ne samo u Ligi prvaka, već i do finiša domaćeg prvenstva, najavljuje i Xavi, igrač bez kojeg je, prema riječima Joana Laporte, teško zamisliti igru Barcelone: "Ponosni smo na to u kojem je smjeru i kako išla naša sezona, a sada slijedi njen najbolji dio. Nema momčadi koja ne bi voljela biti na našem mjestu. Dvoboji s Chelseajem bit će iznimno teški, za obje momčadi, no mi posjedujemo iznimnu psihičku stabilnost i vjerujem kako možemo već u utorak ostvariti što povoljniji rezultat."

Mogući sastavi:

Barcelona: Victor Valdes - Dani Alves, Puyol, Pique, Abidal - Xavi, Keita, Iniesta - Messi, Eto’o, Henry

Chelsea: Cech - Ivanović, Alex, Terry, Bosingwa - Essien, Ballack - Kalou, Lampard, Malouda - Drogba

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barcelona0:0Chelsea
Manchester United1:0Arsenal
Arsenal1:3Manchester United
Chelsea1:1Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barcelona0:0Chelsea
Manchester United1:0Arsenal
Arsenal1:3Manchester United
Chelsea1:1Barcelona

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!