Zimski sportovi

Nijemci, što vam bi?

Ante Jukić • utorak, 28.04.2009.
Nijemci, što vam bi?
Foto: EPA

Pobjedama Rusije protiv Švicarske, odnosno Francuske kontra Njemačke, zaključeno je natjecanje u Skupini B Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu. Rusi su očekivano prvi, Švicarci drugi, a u sljedeću fazu natjecanja će i Francuska. Nijemcima, pak, predstoji borba za ostanak u Elitnoj diviziji...

RUSIJA - ŠVICARSKA 4:2

Ryan Gardner i Martin Pluss "zagolicali" su nakratko maštu domaćih navijača, no u nastavku utakmice stvari su ipak sjele na svoje mjesto. Nakon 2:1 vodstva Švicarske na kraju prve trećine, hokejaši Rusije u nastavku utakmice ubacili su u "višu brzinu", te u konačnosti slavili rezultatom 4:2, za potvrdu prvog mjesta u Skupini B.

Više od 11 tisuća gledatelja u krcatoj PostFinance Areni prvi je pogodak vidjelo već u trećoj minuti, i to, na žalost većine njih, u mreži Martina Gerbera. Da je Ilja Kovalčuk jedan od najubojitijih strijelaca današnjice, jasno je i pticama na grani, no zvijezda Atlanta Thrashersa ovog je puta demonstrirala neke druge vrline. Njegovo savršeno dodavanje Vitalij Atjuhov dočekao je one-timerom, i Gerber nije imao nikakve šanse - 1:0 za Rusiju.

Rano vodstvo favorizirane Zbornaje komande nije demoraliziralo domaće oklopnike, dapače. Sredinom trećine Švicarci su dočekali situaciju s igračem više, koju je u izjednačenje pretvorio Gardner, spremivši u mrežu Brizgalova "odbijanac" nakon udarca Ruthermanna. Za potpuni preokret i erupciju oduševljenja u glavnom švicarskom gradu tri minute prije odlaska na odmor pobrinuo se Pluss, a domaći navijači u tim su trenucima počeli sanjati pobjedu nad aktualnim svjetskim prvacima.

Ipak, nastavak utakmice donio je povratak u stvarnost. U devetoj minuti druge trećine na 2:2 poravnao je Kovalčuk, da bi drugo, ispostavit će se na kraju i ključno, vodstvo Rusima sredinom posljednje trećine osigurao Morozov. Nade Švicarske u eventualno izjednačenje trajale su sve do 15 sekundi prije kraja, kada je Perezogin pogodio praznu mrežu i postavio konačnih 4:2.


NJEMAČKA - FRANCUSKA 1:2

Ne možemo reći da se radi o senzaciji, ali da je Njemačka neugodno iznenadila svojim dosadašnjim nastupima u Švicarskoj - je. Nakon poraza u prva dva nastupa, očekivanog od Rusije i nešto manje očekivanog od Švicarske, Nijemci su pognutih glava napustili led i poslije dvoboja s Francuskom, tako da im sada predstoji borba za ostanak u Elitnoj diviziji.

Sve ono najvažnije u posljednjem susretu Skupine B dogodilo se u prvoj trećini. Na isteku četvrte minute Francuze je u vodstvo doveo Lussier, a još dok je službeni spiker u dvorani stavljao "pečat" na taj pogodak "tricolora", na drugoj strani pogodio je Hecht. Izjednačenju Nijemaca je, treba i to reći, uvelike kumovao Hecquefeuille, koji je neoprezno visoko igrao palicom, zbog čega je zaradio dvije minute isključenja.

Ključni trenutak utakmice dogodio se tri minute prije odlaska na prvi odmor, kada je Tardif pogodio za konačnih 2:1. Usprkos dominaciji Nijemaca do kraja dvoboja, Francuzi su izdržali sve njihove nalete, a posebno je opasan bio onaj posljednji. Minutu i pol prije kraja, naime, Meunier je morao na "hlađenje", no čak ni dva igrača više, s obzirom da su umjesto vratara Patzolda uveli još jednog napadača, nisu bila dovoljna Njemačkoj za toliko željeni pogodak. Ostalo je 2:1 za Francusku, kojoj sada predstoji nastavak natjecanja s najboljim momčadima svijeta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!