Nogomet

Zagrebova kula od karata

Mihaela Bradovski • srijeda, 29.04.2009.
Zagrebova kula od karata
Foto: Martina Japundžić

Zanimljiv je tjedan za nogometašima Zagreba. Nakon poraza u Rijeci, gdje nisu pokazali gotovo ništa vrijedno pamćenja, uslijedila je impresivna domaća pobjeda protiv Cibalije popraćena četirima pogocima, a sve to pred iznimno važan dvoboj na Šubićevcu. A tamo su Pjesnici tri boda držali u svojim rukama sve do samoga kraja…

Umjesto novog vrijednog gostujućeg slavlja pobjeda je naposljetku pripala domaćinima koju su do nje došli, pošteno bi bilo reći, zahvaljujući pogreškama Pavlovićeva sastava, a ne isključivo svojim nogometnim znanjem. Nedostatak koncentracije i odgovornosti u posljednjim je minutama Pjesnicima odnijelo sve po što su i krenuli na ovo gostovanje i što su nakon pogotka Krstanovića i imali.

Sastav u kojem su se nešto iznad ostalih isticali upravo strijelac Krstanović te veznjak Parlov, a do posljednjih je deset minuta sve držao u svojim rukama, ne može se nikako nazvati generalno podređenim protivnikom. U korist tome ide i podatak kako su nogometaši Šibenika u drugom dijelu, u kojem, istina je, vodili igru, opomenuti čak četiri puta, tek jednom na Zagrebovoj polovici terena.

ZAGREB IPAK U EUROPI

Vezane vijesti

Pobjedom na završnici NIKE turnira za Hrvatsku, Zagrebovi mlađi pioniri (igrači rođeni 1994. i mlađi) drugu su godinu za redom osigurali nastup na europskoj završnici koja će se ove godine održati u belgijskom Genku od 21. do 25. svibnja. Na njoj će sudjelovati momčadi iz 20 zemalja, a najuspješniji potom imaju pravo odlaska na svjetsko finale u Manchesteru.

Do ovog je uspjeha momčad Zagreba stigla u Osijeku gdje su se sastali pobjednici regionalnih natjecanja, a koji su osvojili bez ijednog pogotka u vlastitoj mreži. U skupini su mladi Zagrebaši prvo trijumfirali protiv Zadra (2:0, Luka Čakarun, Borna Katanić) te Istre 1862 (1:0, Hrvoje Skupnjak), dok je susret s Osijekom završio rezultatom 0:0. "Bijeli" su u finale prošli boljim izvođenjem jedanaesteraca (4:3), gdje su slavili protiv vršnjaka iz Splita. Hajduk, kao pobjednik druge skupine, pobijeđen je rezultatom 2:0 (Borna Katanić, Hrvoje Skupnjak).

Osim odlaska u Belgiju Zagrebu su pripale i pojedinačne nagrade za najboljeg igrača turnira (Katanić), najboljeg strijelca (Skupnjak) te najboljeg trenera (Hrvoje Čleković) koji je nagradu dobio na temelju rezultata i pedagoškog pristupa prema svojim igračima.

"Premda nam je Šibenik na samom početku stvorio neke neugodne situacije, u utakmicu smo ušli sa željom za sva tri boda. Brzo smo se pribrali, počeli igrati onako kako možemo, postigli smo tada i gol i mislim kako smo bili bolji u tom prvom poluvremenu. Dominirali smo i tako napravili domaćina nervoznim što je sve išlo u našu korist. Taj je prvi dio završio onako kako smo željeli, a u drugom smo tražili bolji posjed lopte jer bi tako smanjili pritisak domaćina što bi njega učinilo još nervoznijim. Tražili smo naravno priliku i za naš drugi pogodak, ona nam se i ukazala, ali je nismo uspjeli realizirati." - analizirao je susret Luka Pavlović nakon njegovog isteka, ali i dva dana kasnije.

"Iz jednog smo neobjašnjivog razloga posustali sredinom poluvremena kada je domaćin preuzeo inicijativu. Odolijevali smo do osamdesete minute kada je susret presudila jedna naša nepažnja i neodgovornost u obrani, kod skoka i još nekih zadataka koji su tada bili pred igračima. Na kraju, ako gledamo cijelu utakmicu, mislim da smo mi bili bolji kroz veći njen dio i da smo dolje trebali pobijediti."

Osim pogrešaka kod prekida koji su i odlučili pitanje pobjednika, "bijeli" su priliku domaćinu pružili već na ulazu u posljednjih pola sata igre kada su se, što svejedno što nesvjesno, povukli na svoju polovicu. Prestankom pritiska bijele veze te ulaskom Vugrinca u međuprostor raspala se organizirana Zagrebova igra prema naprijed no i takvi su, bez jedne osmišljene igre prema suparničkim vratima, vlastitim naporima držali vodstvo i djelovali kao momčad koja može do trijumfa.

No jedna si ozbiljna momčad koja pretendira na Europu ne smije dopustiti olako propuštanje nekoliko čistih prilika u trenucima kada je dominantnija na terenu, kao što si ne smije dopustiti da ulazak jednog protivničkog igrača ugrozi njen ritam i unese paniku u njene redove, čak i među one najiskusnije igrače.

Hoće li Pjesnici iz ovog poraza izvući koristi kao što su iz onoga u Rijeci i hoće li nakon nedjeljnog posrtanja u idućem kolu stići nova pobjeda saznat će se na kraju tjedna kada u Kranjčevićevu stiže Inter. Jedno je sigurno, "bijeli" će u dvoboj sa Divom iz predgrađa morati bez Krstanovića i Jurendića koji su u Šibeniku zaradili treću javnu opomenu.

Gledajući ukupno proteklih nekoliko susreta, sve tamo od poraza na Poljudu, Zagrebaši imaju igru kojom mogu slomiti i Zaprešićane i Sesvećane i Zadrane, momčadi koje u posljednjih pet kola dolaze na njihov teren. Pitanje je tek koliko će sami dopustiti protivniku da nametne svoju igru i ugrozi njihove ambicije. A one su sada, nakon posljednjeg poraza, zadržavanje na trenutnoj poziciji te maksimalan uspjeh iz spomenutih domaćih dvoboja.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!