Zimski sportovi

Suomi bolji od Češke za prvo mjesto

Tomislav Pacak • srijeda, 29.04.2009.
Suomi bolji od Češke za prvo mjesto
Foto: Davor Sajko

(Iz Züricha i Berna Tomislav Pacak i Davor Sajko) U jednoj od najjačih utakmica prvog kola SP-a, Finska je pokazala više od Češke te je zasluženom pobjedom zasjela na vrh skupine, a u drugi krug prenosi maksimalnih devet bodova. U drugi krug će iz skupine D i Norveška koja je u produžetku još jednom slomila srca Dancima...

FINSKA - ČEŠKA 4:3

Od ždrijeba skupina se znalo da će ovaj dvoboj odlučivati o prvom mjestu, a nakon odlične predstave bodove su zasluženo odnijeli Finci.

Iako su Česi naizgled malo bolje krenuli u susret, povela je Finska u desetoj minuti - krasno su kontru odigrali Antti Miettinen i Niko Kapanen, a potonji postiže pogodak za 1:0, poklonivši si tako najljepši dar za - rođendan.

Česi, međutim, nisu bili posebno raspoloženi za sudjelovanje u Kapanenovom slavlju, pa su već minutu kasnije izjednačili na gotovo identičan način - Jan Marak poveo je kontru i dodao za Rolineka koji uspijeva gurnuti pak pored Karrija Rama za brzo izjednačenje.

Sasvim zasluženo Česi su u 14. minuti stigli do vodstva - još uvijek sjajni Jaromir Jagr zavrtio je par puta svoga čuvara i lijepo poslužio Miroslava Blataka koji nije imao posebno težak posao gurnuti pločicu u mrežu.

Utakmica je u narednih 20 minuta dodatno dobila na tempu, žestini, ali i kvaliteti, bila je to borba za svaki pak kakvu smo i očekivali od dvije hokejske velesile. Ako su Česi u prvoj trećini bili za nijansu bolji protivnik, Finci su u potpunosti uzvratili, dominirali i zasluženo vratili utakmicu u egal.

Istina, prvo su si iskopali još veću rupu - Česi u 24. minuti dobro koriste lošu zamjenu Finaca pri igraču manje, Aleš Kotalik dolazi sam pred Rinnea i zabija mu ispod nogu za 3:1. Međutim, Finci već u istoj minuti uzvraćaju, također s igračem više - Ville Koistinen lijepo je naciljao s plave linije za 3:2.

Veliki pritisak Finaca u potrazi za izjednačenjem urodio je plodom pri kraju trećine - Nemec i Marek su zaradili isključenja u razmaku od pola minute, a Finci takve greške ne opraštaju. Momčad s ponajboljim power-playom na turniru lakoćom je poentirala s dva igrača više, a strijelac je na dodavanje Hyvonena ponovno bio slavljenik Kapanen.

Pao je ritam u posljednjoj trećini, no Finci su i dalje bili agilniji i opasniji, a bolju igru okrunili su u 52. minuti - Niklas Hagman pobjegao je obrani Češke i zabio ispod Stepaneka za 4:3 Finske. Bio je to ključni trenutak utakmice, dobra obrana Finske bez problema je "obranila utvrdu" i donijela Suomima prvo mjesto u skupini s maksimalnih devet bodova.

DANSKA - NORVEŠKA 5:4 (pr.)

Očekivano neizvjestan dvoboj odigrali su Danska i Norveška. Nakon dva uvjerljiva poraza na startu natjecanja, za obje reprezentacije ovo je bio ogled vrijedan drugog kruga, a u iznimno izjednačenoj utakmici na kraju su se veselili Norvežani.

Dva nordijska suparnika sučelila su se i u dvoboju za OI kada su također slavili Norvežani i tako onemogućili Dancima nastup u Vancouveru, pa ne čudi što smo vidjeli dosta žestokih duela i isključenja.

Rezultat su većim dijelom utakmice lovili Norvežani, ali su na kraju Danci mogli biti sretni izborenim produžetkom jer su 13 minuta prije kraja oni bili u zaostatku.

U petoj minuti Alexander Sundberg pospremio je vlastiti odbijanac u mrežu za ranih 1:0 Danaca, no vodstvo im je zaista trajalo minimalno kratko - odmah stvari na početak vraća najbolji Norvežanin, Patrick Thoresen.

Danci su opet do vodstva stigli u 10. minuti, kapetan Jasper Damgaard zabio je nakon dodavanja Kima Lykkeskova od iza gola, no sve dobro prosuli su četiri minute kasnije. Philip Larsen je s igračem više zakomplicirao situaciju na plavoj liniji, omogućio Norvežanima kontru koju realizira Andreas Bastiansen.

Istim ritmom nastavilo se i u drugoj trećini - Danci su poveli (Morten Green), a Norvežani izjednačili (Tore Vikingstad), pa se u posljednjih 20 minuta ušlo s početnih pozicija.

Nastavilo se s igrom "gol za gol", s tom razlikom da su sada prvi zabili Norvežani preko Zuccarella, da bi Danci u 47. minuti uzvratili pogotkom Daniela Nielsena s igračem više.

Pošteno je da tako izjednačena utakmica bude odlučena u produžetku, a s(p)sretniji su bili Norvežani. 3:49 prije kraja produžetka, Skroder je dodao kapetanu Tommyju Jakobsenu, a ovaj pogađa na oduševljenje navijača. Eksplodirala je norveška klupa, svi su skočili na Jakobsena koji je svojoj reprezentaciji donio nastup u drugom krugu. Danci će, pak, morati preći preko još jednog bolnog poraza u "nordijskom derbiju"...


Skupina D, konačni poredak:

1. Finska 9 bodova*
2. Češka 6*
3. Norveška 2*
4. Danska 1
* - prošli u drugi krug

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!