Zimski sportovi

Šveđani okrenuli Amerikance

Krešimir Ferlak • srijeda, 29.04.2009.
Šveđani okrenuli Amerikance
Foto: EPA

Švedska i SAD odigrali su vjerojatno najbolju utakmicu dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva u Švicarskoj. SAD su dominirale prva dva perioda, ali Šveđani su se digli u završnici i slavili u produžetku te tako uzeli drugo mjesto u skupini. Latvija je pobijedila Austriju i potvrdila prolazak u drugi krug.

AUSTRIJA – LATVIJA 0:2

U prvoj utakmici trećeg kruga skupine C, Latvija je očekivano pobijedila Austriju i plasirala se u drugi krug natjecanja. Latvijci su odigrali solidnu, kontroliranu utakmicu, dok je Austrija još jednom bila nemoćna i odlazi u borbu za opstanak.

Osokoljeni povijesnom pobjedom nad Švedskom, hokejaši Latvije ušli su u susret sa Austrijom pod imperativom da uzmu nova tri boda. Nakon onakvog uspjeha protiv Tri Krune, ništa se drugo nije niti očekivalo. Austrija je, pak, u prva dva susreta primila čak 13 pogodaka, nisu odigrali ništa čime bi pokazali da pripadaju u elitnu diviziju, pa im je utakmica sa Latvijom bila šansa da ostave barem nekakvi trag na ovom prvenstvu.

Latvija je očekivano dominirala prvim periodom, uputili su dvostruko više šuteva na gol (16-8), a to se na rezultatu odrazilo tek pred kraj prvog dijela igre. Do kraja prvog perioda ostalo je tek 45 sekundi kada je zabio Martins Cipulis i omogućio Latvijcima mirniji odlazak na predah. Od Austrije ponovno nismo vidjeli gotovo ništa.

U drugom dijelu nismo vidjeli mnogo od igre, već su u prvi plan došle grubosti i prekršaji. Martin Karsums je zbog teškog naleta na austrijskog igrača zaradio isključenje do kraja susreta, a nakon toga igrači obje ekipe su bili sve nervozniji, pa smo vidjeli još nekoliko tučnjava i naguravanja. Treba reći da je Latvija bila dominantnija i u tom drugom dijelu, ali rezultat je i dalje ostao 1:0.

Treći dio nije donio ništa nova, Latvija je i dalje bila bolja momčad i lagano kontrolirala utakmicu, dok su Austrijanci još jednom demonstrirali nemoć. Latvijci su postigli još jedan pogodak, pet minuta prije kraja zabio je Guntis Dzerins i tako postavio konačnih 2:0 za Latviju. Reprezentacija s Baltika je tako, ne samo potvrdila prolazak u drugi krug, već su barem na nekoliko sati, dok nije završio susret SAD-a i Švedske, preuzeli drugo mjesto na ljestvici skupine C.

ŠVEDSKA – SAD 5:5 (6:5 nakon produžetka)

Derbi susret ove skupine odigrali su Švedska i SAD. Iako su Šveđani prije dva dana izgubili od Latvije, jasno je da su ovo dvije najbolje momčadi u skupini i svejedno je njihova utakmica odlučivala pobjednika skupine. Šveđani su, naravno, tražili iskupljenje nakon poraza u prošlom kolu, dok su Amerikanci nakon dugo vremena imali priliku završiti skupinu sa tri čiste pobjede.

Odmah je bilo vidljivo da se Šveđani nisu oporavili od šoka koji im je priredila Latvija, te su od samog početka igrali podređenu ulogu. Reprezentacija SAD-a je jako dobro ukomponirana i izgledaju vrlo uigrano. Prvi period su zasluženo završili sa prednošću. Pogodak je postigao Patrick O'Sullivan, igrač Edmontona, koji je njihov ponajbolji pojedinac dosadašnjeg dijela prvenstva.

Drugi period je bio prepun događanja. Šveđani su se uspjeli trgnuti, zaigrali su mnogo bolje i u razmaku od dvije minute preokrenuli susret. Sa igračem više utakmicu je izjednačio Matthias Weinhandl, dok im je vodstvo donio bivši igrač Floride i Calgarya, Marcus Nilson. Ipak, to nije previše uzbudilo Amerikance koji se vračaju u utakmicu i ubrzo opet vode. Šveđani su si sami prouzročili probleme, jer su čak dva puta omogućili da SAD ima dva igrača više na ledu. Oni to koriste i golovima Johna-Michaela Lilesa i Ryana Shannona vraćaju prednost.

Što tek reći za zadnju trećinu utakmice! Šveđani su u trećem periodu, naravno, sve bacili na napad i to im se na kraj isplatilo, ali prvo nije izgledalo tako. Ryan Shannon je pogodio za 4:2 Amerikanaca nakon pet minuta igre u trećoj, a kada je četiri minute kasnije Jack Johnson povisio na tri razlike, činilo se da je utakmica riješena. Ali, nije bila. Magnus Johansson je zabio samo 26 sekundi kasnije i najavio možebitan povratak Šveđana u susret.

On se u potpunosti dogodio četiri minute kasnije kada sa igračem manje na jedan pogodak zaostatka smanjuje Niklas Persson. Od tada se samo čekao izjednačujući pogodak, pao je u 57. minuti, a strijelac je drugi puta u večeri bio Weinhandl. Utakmica je otišla u produžetak, a pobjedu Švedskoj donosi Kristian Huselius u drugoj minuti produžetka. SAD su, tako, osvojile skupinu sa sedam bodova, jednim više od Švedske i dva više od Latvije

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!