Zimski sportovi

Skupina E: Rusi produžetkom do pobjede

Tomislav Pacak, Matej Milanović • četvrtak, 30.04.2009.
Skupina E: Rusi produžetkom do pobjede
Foto: Davor Sajko

(Iz Berna Tomislav Pacak i Davor Sajko) Jako uzbudljivu utakmicu odigrali su Rusi i Šveđani. Susret kojeg ni jedni ni drugi nisu zaslužili izgubiti ipak je na kraju otišao u ruke Rusima koji su izdržali krizne trenutke i kaznili protivničku dekoncentraciju u produžetku. U drugom dvoboju Švicarci nisu iskoristili igračku premoć i doživjeli su iznenađujući poraz od Latvije...

ŠVEDSKA - RUSIJA 5:6 (nakon produžetka)

S obzirom na do sada prikazano na ovom SP-u, ne čudi što su nas već u prvoj trećini Šveđani i Rusi na startu drugog kruga počastili s četiri gola. Ne toliko zbog vrhunskih napada, koliko zbog neuvjerljivih obrana i vratara, no - golovima se "ne gleda u zube".

Vezane vijesti

Pipu su otvorili Šveđani pogotkom Rickarda Wallina koji je primio pločicu od Huseliusa i matirao Iliju Brizgalova dok ga je ruska obrana blijedo promatrala.

Poluprazna dvorana

Start drugog kruga i dvoboj dviju velesila, Švedske i Rusije, nije privukao velik broj gledatelja u prekrasnu PostFinance Arenu u Bernu. Švicarci su se očito čuvali za večernji ogled svoje reprezentacije protiv Latvije, a Rusa i Šveđana ipak nema u tako velikom broju da bi dvorana bila ispunjena. Ni navijanje nije bilo na visokoj razini, pa je dojam da je atmosfera u starijoj, ali manjoj i akustičnoj dvorani u Zürich-Klotenu dosta bolja nego u glavnom gradu Švicarske, osim kada igra domaća reprezentacija.

Svjetski prvaci uzvratili su s igračem više u 12. minuti - najbolji Rus, Ilija Kovaljčuk, dao je povratnu pločicu za braniča Iliju Nikulina koji krasno pogađa gornji desni kut za 1:1. Bolje su u tom periodu igre stajali Rusi, pa su u 15. minuti stigli i do vodstva - obrana Švedske dopustila je Saprykinu čist udarac, a vratar Švedske Johan Holmqvist slabo reagira i propušta pak ispod sebe u gol. Na odmor se ipak otišlo u egalu nakon što je Anton Stralman lijepim udarcem iskoristio dodavanje Omarka u 19. minuti.

Igrom, ne i rezultatom, Šveđanima je pripala iduća trećina. Do zasluženog vodstva stigli su preko Niklasa Perssona kojeg je prekrasno poslužio Patrick Berglund, dok su ruski braniči i Brizgalov opet spavali.

Srećom po Ruse, prilično neraspoložen bio je i Lundqvist na vratima Švedske, pa ga je tako za 3:3 u 28. minuti probio Dmitrij Kaljinin. Izašao je nakon toga Lundqvist, činilo se zbog ozljede, iako mu ni forma nije bila na razini, a Gustavsson ga je odlično zamijenio. Šveđani su do kraja trećine imali više od igre, no Brizgalov se konačno pronašao pa se u posljednjih 20 minuta ušlo s izjednačenim rezultatom.

U trećoj minuti zadnje trećine Huselius je sjajno uposlio Marcusa Nilsona, no sasvim razbuđeni Brizgalov spašava Ruse. Novi nokaut Šveđani propuštaju u 47. minuti kada Huselius na korak od gola pogađa vratnicu pored Brizgalova koji je već ležao na ledu i nije bio u prilici braniti.

Upravo Huselius u 50. minuti probija po četvrti put ruski bedem. Šveđanin se zaletio po desnoj strani, izbacio iz igre Kovaljčuka i lijepim udarcem poslao pločicu kroz noge ruskog golmana. Vodstvo je, međutim, trajalo svega 22 sekunde, nakon kojih je Sergej Mozjakin pucao između Gustavssonove glave i prečke za 4:4.

U utakmici punoj uzbuđenja Rusi su poveli u 58. minuti preko Vitalija Proškina čiji je prvi udarac blokiran, a drugi je prošao pored Gustavssona koji ga vjerojatno nije vidio zbog igrača ispred sebe. Šveđani vade golmana i minutu kasnije izjednačuju na 5:5. Huselius je na samoj crti pogurao pločicu u mrežu. Da je samo trenutak zakasnio Brizgalov bi vjerojatno stigao postaviti štap i obraniti.

Šveđani su u produžetak ušli uvjerenije od protivnika i diktirali igru. Imali su i lijepu šansu za pobjedu, no nisu je iskoristili i stigla je kazna. Minutu pred kraj Kaljinin iz samog kuta uzima odbijanac i posprema ga iza bespomoćnog Gustavssona za konačnih 6:5.

Rusi su time sve bliži osiguravanju jedinice pred četvrtfinale, a Švedska će u nedjelju morati pobijediti Švicarsku ukoliko žele u četvrtfinale i to po mogućnosti ne sa četvrte pozicije koja vjerojatno donosi Kanadu.


ŠVICARSKA - LATVIJA 1:2 (nakon raspucavanja)

Nakon početne dominacije Švicarske u 16. minuti događa se šok za publiku. Iz drugog udarca na utakmici Latvijci prelaze u vodstvo. Švicarci su i s igračem manje nastavili agresivno napadati, Latvijci su riskirali, branili se s četvoricom i vrebali kontru.

Upravo u takvoj situaciji, Aleksandrs Nizivijs presjekao je dodavanje i aktivirao je Herbertsa Vasiljevsa koji je bio spreman pobjeći u kontru. Zatim je potonji samo pričekao Martinsa Cipulisa koji je mirno ugurao pločicu u gol za 1:0.

Imali su početkom druge dionice domaći minutu i tri sekunde sa dva igrača više, no ni to im nije pomoglo da izjednače.Do kraja trećine uglavnom su Švicarci igrali i stvarali prilike, ali bez pogotka.

Zadnja dionica nije donosila previše uzbuđenja i gotovo je izgledalo kao da svi jedva čekaju kraj. Ipak, tri minute do kraja Latvijci su ostali s igračem manje i 50 sekundi poslije toga Švicarci su izvadili golmana kako bi imali dvojicu viška u terenu. Riskantan potez koji se ovoga puta isplatio.

Minutu i pol do kraja Roman Wick pobjegao je iza gola, njegov ga je čuvar slijedio, no trenutak prije nego je bilo prekasno Wick je dodao iza leđa prema golu, pločica je okrznula gol, ali ne dovoljno da bi promijenila smjer. Potom je došla točno na štap Andresa Ambuhla koji nije pogriješio na oduševljenje domaće publike.

U produžetku vrijedi tek spomenuti zadnje sekunde u kojima su Latvijci imali dvije dobre prilike, ali im igrači nisu dobro zahvatili pločicu i akcija je propala. Švicarci su dominirali gotovo cijeli susret, no njihova nemogućnost da zabiju gol dovela ih je do završne lutrije.

Herojima raspucavanja pokazali su se golman Latvije Edgars Masalskis koji je obranio sva tri protivnička pokušaja te Nizivijs koji je jedini bio točan, zabivši pločicu u gornji dio mreže.

Ovime su si Švicarci bitno zakomplicirali život. Poraz od Švedske gotovo bi sigurno značio prerano ispadanje. Latvijci s druge strane mogu slaviti veliku pobjedu koja bi im uz vjerojatnu pobjedu s Francuzima mogla odškrinuti vrata četvrtfinala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!