Zimski sportovi

Kanađani iz druge dimenzije

Tomislav Pacak, Matej Milanović • četvrtak, 30.04.2009.
Kanađani iz druge dimenzije
Foto: Davor Sajko

(Iz Züricha Tomislav Pacak i Davor Sajko) Ulogu nove žrtve kanadske mašinerije na SP-u večeras je preuzela Češka. U još jednoj dominantnoj predstavi, Kanađani su rastavili Čehe s 5:1 i potvrdili da su daleko najveći favorit za naslov prvaka svijeta...

KANADA - ČEŠKA 5:1

Češki navijači, a vjerojatno i neutralni promatrači, nadali su se da Jagr i društvo mogu zaustaviti kanadski stroj koji je do sada samljeo Bjelorusiju, Mađarsku i Slovačku s ukupnih 22:5, no briljantni Kanađani su već u prvih u 20 minuta ispuhali Česima sav optimizam iz pluća.

Korak bliže Vancouveru

Iako su svjetska prvenstva u hokeju svake godine i iako zbog NHL doigravanja u Švicarskoj nema puno kanadskih zvijezda, nemojte misliti da Kanađani ne gledaju na ovo natjecanje jako ozbiljno. Naime, iduće godine ne samo da su Zimske olimpijske igre, već su u Vancouveru, a od Team Canade očekuje se samo i isključivo zlato. Stoga će konkurencija za sastav biti nemilosrdna i zbog toga su svi koji su mogli željeli doći u Švicarcu, a ovdje žele ostaviti najbolji mogući dojam.

Kako Kanađani trenutno izgledaju, čini se da su mnogi na dobrom putu da ostanu u sastavu i za ZOI, bez obzira na brojne druge zvijezde. Uz neke koji su ionako sigurni za Vancouver, poput Spezze ili Heatleyja, postoji priličan broj igrača koji ovdje igraju toliko dobro, borbeno i kvalitetno, da će ih biti teško izbaciti iz reprezentacije. Svakako vrijedi istaknuti Webera, Doughtyja, Roya, Whitea i Fishera koji igraju iznenađujuće dobro, dok o mladom Stamkosu ne treba ni trošiti riječi - radi se o vrhunskom talentu koji će, ne dogodi li mu se ozljeda, sigurno biti dio momčadi u Vancouveru.

Nevjerojatnom lakoćom Kanađani su nastavili dominirati s igračem više, koji im je i do sada bio najbolji na turniru. Sve tri takve prilike u prvoj trećini Kanađani su iskoristili, dok Česi to nisu znali ni mogli.

U osmoj minuti Kanađani su prvi puta pogodili - Drew Doughty lijepo se izvukao i pucao, a na odbijancu je, naravno, najbrži bio Kanađanin, i to Steve Stamkos.

Nova mlada kanadska zvijezda zabila je i za 2:0 u 14. minuti. nakon što su Česi pogriješili u svojoj trećini, Shane Doan je lijepim dodavanjem iza leđa pronašao Stamkosa koji se izvanredno snalazi pred golom, nagovijestivši još jednim potezom kako su Kanađani dobili novu super zvijezdu za iduća natjecanja.

Rapsodiji Maple Leafsa nije se nazirao kraj, a upravo je imponirala lakoća kojom su u golove pretvarali češka isključenja. Treći gol bio je i najlakši do tada, Shea Weber s plave linije izvrsno pogađa "rašlje" za 3:0. Ružički je nakon tog pogotka "puknuo film", pa je Stepaneka (samo četiri obrane) zamijenio Prušekom.

Kanada je usporila u nastavku, mada treba reći da Česi ni prije toga nisu bili tako inferiorni kao što rezultat sugerira. Međutim, za razliku od svojih protivnika, Česi nikako nisu uspijevali realizirati igrača više, u velikoj mjeri zahvaljujući i izvrsno raspoloženom vrataru Kanade, Chrisu Masonu.

Da pokažu kako je druga trećina u kojoj nisu zabili gol samo slučajnost, Kanađani su već u prvoj minuti posljednjeg perioda igre zabili za 4:0 (Dany Heatley). Ipak, bez obzira na napadačku lakoću, Kanađani će najponosniji biti na 1:20 koliko su uz veliku dozu borbenosti izdržali s dva igrača manje.

Šlag na tortu fenomenalne predstave Kanađani su stavili u 50. minuti - Stamkos je briljantno proigrao St. Louisa koji iskosa zabija za 5:0.

Do kraja su Kanađani upisali još jedan pogodak, srećom po Čehe postignut na nedozvoljen način (klizaljkom), a dvije minute prije kraja Česi se ipak uspijevaju upisati na semafor, zahvaljujući asistentu Jagru i strijelcu Hemskom.

Uz Stamkosa i St. Louisa, kod Kanade svakako treba izdvojiti vratara Chrisa Masona koji je obranio čak 44 protivnička udarca.

Kanađani djeluju nezaustavljivo, za koplje kvalitetnije od bilo koje druge reprezentacije, no u jednoj utakmici sve je moguće, pa tako pravo na nadu imaju i večeras razmontirani Česi...


BJELORUSIJA - NORVEŠKA 3:2 (nakon produžetka)

Bjelorusija je teškom mukom opravdala ulogu favorita s Norveškom i pobjedom se približila četvrtfinalu. Norvežani su, pak, svoju priliku propustili time što nisu iskoristili veliku dominaciju iz prve trećine.

I jedni i drugi ušli su u ovaj dvoboj znajući da im je ključan za četvrtfinale. Bjelorusi bi pobjedom bili skoro sigurni (jedino bi ih malo vjerojatna pobjeda Slovačke protiv Finske ili Češke stavila u probleme), a Norvežani su morali dobiti da bi u zadnjem kolu sa Slovačkom u direktnom susretu igrali za drugo uzastopno četvrtfinale na Svjetskom prvenstvu.

Norvežani su bili puno bolji u prvoj četvrtini što prikazuje i 15 udaraca protiv šest Bjelorusa. Nordijci nisu uspjeli iskoristiti do kraja veliku prednost u igri realiziravši svega jedan gol, preko Patricka Thoresena na asistenciju Vikingstada.

U prvoj minuti druge trećine Norveška vodi 2:0 pogotkom Matsa Trygga u powerplayju. No, umjesto da riješe dvoboj dopustili su povratak Bjelorusima. Svega dvije minute nakon drugog norveškog gola Aleksej Ugarov smanjuje s igračem više na asistenciju Baška i Demjagina.

Nije se ništa ozbiljnije dogodilo do kraja druge dionice, osim što su se Bjelorusi igrački potpuno vratili u susret. U trećoj trećini, u 42. minuti Bjelorusi ponovno iskorištavaju powerplay pogotkom Mihaila Grabovskog na asistenciju Kalijužnog za odlazak u dodatnih pet minuta.

Norvežani se više nisu uspjeli vratiti i pred sam kraj produžetka Ruslan Salej zabio je na novu asistenciju Kalijužnog za konačnih 3:2. Ovom pobjedom Bjelorusija se približila četvrtfinalu, a bilo kakav bod protiv Finske i Češke mogao bi značiti i potvrdu plasmana među osam najjačih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!