Zimski sportovi

Slovaci i Finci u šoku

Tomislav Pacak • subota, 02.05.2009.
Slovaci i Finci u šoku
Foto: Davor Sajko

Nespretno složen ždrijeb natjecanja jedan je od ključnih razloga katastrofe koju je Slovačka doživjela protiv Češke, iako su jasno za ogromnih 8:0 velike zasluge imali i odlični Česi. U drugoj utakmici skupine F, Bjelorusija je nakon raspucavanja iznenadila Finsku...

ČEŠKA - SLOVAČKA 8:0

Na prvi pogled, nevjerojatno težak poraz doživjela je Slovačka, ali za tih 8:0 Slovaci ipak imaju solidno opravdanje. Naime, sinoć su imali vrlo težak, neizvjestan i žestok ogled s Finskom koji su izgubili nakon produžetka, da bi ih raspored već danas u 16 sati gurnuo na led. Umorni Slovaci su tako ostali bez šanse protiv Čeha koji su se dan prije odmarali, a uz to se i pojačali Patrikom Eliasom.

Vezane vijesti

Upravo je Elias bio jedan od detonatora češkog napada koji je u prve dvije trećine zabio po četiri pogotka. Slavinu je otvorio Jaromir Jagr, a češka legenda zabija i za 2:0. Kako su do kraja trećine zabili još i Blatak i Červenka, bilo je jasno da Slovačka neće vidjeti bodova protiv bivših sudržavljana.

Češki mlin nastavio je s radom i u drugoj trećini - u strijelce su se redom upisivali Kotalik, ponovno Červenka, Michalek i konačno Elias. Mora se reći da ni slovački vratari nisu bili posebno raspoloženi, ali je Halak barem u posljednjoj trećini spriječio dvoznamenkasti deficit. Kod Čeha je sve štimalo savršeno, pa tako i vratar Štepanek koji je obranio svih 18 udaraca Slovaka kojima su preostale samo teoretske šanse za prolazak dalje.


BJELORUSIJA - FINSKA 1:1 (2:1 nakon raspucavanja)

Bjelorusi su priredili jedno od najvećih iznenađenja dosadašnjeg dijela turnira pobijedivši Fince nakon raspucavanja s 2:1. Ovime su praktički osigurali četvrtfinale (osim ako Norveška svlada Kanadu, što spada u sferu nemogućega), dok su Slovaci i teoretski ispali iz svih kombinacija.

Voda je na mlin Bjelorusije krenula već nakon pet sekundi utakmice kada je Sergej Demagin postigao najbrži gol na SP-u, iznenadivši Pekka Rinnea na golu Finske.

Suomi su dominirali ostatak trećine, no ponovno je sjajno raspoložen bio Andrej Mezin koji je samo u prvoj trećini obranio 15 udaraca Finaca.

Ipak, u drugom periodu igre Finci s igračem više pronalaze rješenje za Mezina. Dok je Riadinski bio u kućici za kažnjene igrače, Janne Niskala snažnim je udarcem vratio utakmicu u egal.

Obje su momčadi u posljednjoj trećini imale šanse s igračem više, no vratari su bili raspoloženi, a kako pogodaka nije bilo ni u produžetku, prišlo se raspucavanju.

Nummelin i Immonen zabili su za Finsku, Antonenko i Grabovski za Bjelorusiju, promašili su Hagman i Meleško, pa su Antonenko i Nummelin odlučivali o pobjedniku - Bjelorus je spretno zabio, Nummelin promašio gol, pa je Antonenko još jednom bio bjeloruski junak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!