Ostali sportovi

Iz Splita se vidi Srbija

Bernard Jurišić • utorak, 05.05.2009.
Iz Splita se vidi Srbija

Visoke, zgodne djevojke okupirale su Split. Proljetno sunce i grad sporta raširenih su ruku dočekali žensku odbojkašku reprezentaciju, koja će upravo u Splitu boraviti dva tjedna i pokušati izboriti plasman na završni kvalifikacijski turnir za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Japanu...

Ponajbolja, a mnogi će reći i "ponajljepša", hrvatska ženska reprezentacija okupila se u Splitu. Dva tjedna priprema u gradu pod Marjanom i tri kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Japanu 2010. samo su početak gotovo polugodišnjeg zajedničkog života najboljih hrvatskih odbojkašica. Ovog ljeta ih čekaju Mediteranske igre, na jesen Europsko prvenstvu, a negdje između planiraju i sudjelovanje na završnom kvalifikacijskom turniru za odlazak na SP. Za taj završni turnir borit će se u ovoj akciji u Splitu.

Hrvatske reprezentativke

Izbornik Miroslav Aksentijević u Split je pozvao 19 igračica, od kojih će dan uoči prve kvalifikacijske utakmice morati odabrati 12 onih koje će iznijeti natjecanje.

Među 19 pozvanih su: Ivana Kalebić (Rijeka), Ana Grbac (Rijeka), Marijeta Draženović (Vukovar), Marina Miletić (Rijeka), Mirela Delić (Bešiktaš, Tur), Sanja Popović (Chierri Volley, Ita), Cecilija Dujić (Split), Mia Jerkov (Brunelli, Ita), Ljiljana Dugandžić (Dinamo Bukurešt, Rum), Biljana Gligorović (Olympiacos, Grč), Marina Musa (Osijek), Senna Ušić Jogunica (Lines Casena, Ita), Matea Ikić (Vicenza Volley, Ita), Ivana Kamenjarin (Giannino Pieralisi, Ita), Ivana Miloš (Rijeka), Paola Došen (Rijeka), Jelena Alajbeg (Portol, Špa), Maja Poljak (Türk Telekom, Tur) i Jelena Balić (Split).

Izbornik Miroslav Aksentijević okupio je u Splitu ono najbolje što hrvatska ženska odbojka trenutno ima. "Odabirom Splita napravili smo pravi potez jer tu imamo maksimalne uvjete. Želja nam je pobijediti u sve tri utakmice ovog kvalifikacijskog turnira i tako se plasirati na završni turnir koji se igra u Subotici. Jako je važno da budemo prvi u Splitu, jer onda idemo na turnir u Srbiji, koji nudi lakši put prema Japanu".

Hrvatice u velikog dvorani ŠC Gripe od 15. do 17. svibnja očekuje borba protiv Belgijki, Slovakinja i Mađarica. "Belgijke su nam najveći konkurent za prvo mjesto, jako su dobra ekipa. Međutim, uz podršku publike mislim da je prednost na našoj strani. Još se svi sjećamo fantastične atmosfere u Splitu za vrijeme rukometnog SP, nadam se da ćemo barem djelić te podrške dobiti i mi. U tom slučaju se nikoga ne trebamo plašiti", bacio je Aksentijević "rukavicu u lice" Splićanima.

Srbijanski stručnjak koji već duže vrijeme radi u Hrvatskoj sretan je što će reprezentacija biti dugo zajedno u narednim mjesecima. "Imat ćemo prilike dobro se uigrati i pripremiti za sve što nas čeka ove godine, od MI, preko kvalifikacija za SP, do Europskog prvenstva. Nadam se da će ova godina biti kruna karijera mnogih mojih igračica koje su osvajale medalje u mlađim kategorijama. Sad je vrijeme da nešto naprave i kao seniorke".

Kapetanica Maja Poljak još uvijek radi po posebnom programu, zbog ozljede koju vuče još iz prošle sezone. "Imam veliku želju zaigrati pred splitskom publikom, tu sam rođena, iako sam kao dijete odselila zbog očeve košarkaške karijere. Nikad nisam igrala SP, više sam lijepih trenutaka u karijeri doživjela u klubu nego u reprezentaciji. Vrijeme je da se to promijeni".

Predsjednik ŽOK Split 1700 Mirko Klarić jedan od čelnih ljudi Organizacijskog odbora turnira, zadovoljan je što je reprezentacija odabrala baš Split za polazišnu točku kvalifikacijskog puta prema Japanu. "Iznimno nam je drago što možemo ugostiti najbolju hrvatsku žensku reprezentaciju u svim sportovima. Ženska odbojka u Hrvatskoj je u velikom uzletu, ova reprezentacija vrijedi puno i to će pokazati i na Mediteranskim igrama i na Europskom prvenstvu, a nadam se i na Svjetskom".

Narednog vikenda naša će reprezentacija odigrati dvije pripremne utakmice protiv Francuske. Prvu u Kninu u subotu od 18:30, a drugu i posljednju "generalnu probu" prije kvalifikacijskih okršaja u nedjelju u Splitu od 18 sati. Prvi kvalifikacijski susret naše odbojkašice čeka u petak 15. svibnja protiv Mađarske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!