Košarka

Fortitudo blokirao doigravanje

Matej Milanović • srijeda, 13.05.2009.
Fortitudo blokirao doigravanje
Foto: Nikola Movrić

Fortitudo nije prihvatio činjenicu da su ispali iz lige i odlučili su uložiti žalbu na zadnje kolo protiv Terama. Doigravanje koje je trebalo početi sutra sigurno je odgođeno do vikenda, a ukoliko žalba bude prihvaćena situacija će se dodatno zakomplicirati i udaljiti početak play-offa...

Odmah nakon završetka nedjeljne utakmice između Terama i Fortitudo Bologne bilo je vrlo izvjesno da će momčad koja je u zadnjih deset godina osvojila dva talijanska naslova i igrala finale Eurolige uložiti žalbu.

Naime, prvo im je krajem treće četvrtine poništen po njima potpuno regularan koš. Zatim je jedan od čelnika kluba pogođen bocom u glavu, a ključni se trenutak dogodio na samom kraju susreta. Fortitudo je imao napad za pobjedu. Šest sekundi prije kraja imaju aut i dvije sekunde za napad. Alex Scales uputio je šut i pogodio, ali suci su procijenili, kao što su i snimke pokazale, da je vrijeme bilo isteklo.

Fortitudovi čelnici, pak, tvrde da su snimke na njihovoj strani jer je prilikom šuta krajem treće četvrtine vidljivo da vremena na glavnom semaforu i na onom iznad koša koji vrijedi za 24 sekunde nisu sinkronizirani.

Što se Scalesovog koša tiče, tvrde da je vidljivo da je vrijeme teklo još čitavu sekundu prije nego je zaustavljeno prilikom zaustavljanja vremena na šest sekundi od konca utakmice.

Rezultata ove žalbe je da je doigravanje odgođeno barem do vikenda. Borba za prvaka Italije trebala je krenuti sutra, no, tada će tek biti razmotren čitav slučaj. Ukoliko Komisija odluči da su suci imali pravo doigravanje bi moglo početi već u četvrtak i sve bi ostalo ovako kakvo je.

U protivnom, ako Komisija prihvati žalbu i zaključi da su suci pogriješili, bit će potrebno ponoviti utakmicu. Ukoliko bi Fortitudo dobio tu ponovljenu utakmicu to bi moglo pokrenuti nekolicinu posljedica. Ono što bi bilo sigurno, bilo bi spas Fortituda, u kojem je i Dalibor Bagarić i ispadanje Rietija.

Što se doigravanja tiče Benetton Treviso zauzeo bi treću poziciju,izbjegao dio ždrijeba sa Sienom i u četvrtfinalu igrao s AJ Milanom. Teramo bi, pak, pao na četvrtu poziciju i time dobio Virtus Bolognu kao protivnika i ušao u dio ždrijeba gdje je i Siena.

No, ako bi se stvarno utakmica ponovila i ako bi Fortitudo pobijedio, teško je vjerovati da ne bi bilo novih žalbi. Žalio bi se sigurno Rieti, koji smatra da je oštećen u predzadnjem kolu protiv Ferrare, a vrlo vjerojatno bi se žalio i Teramo.

Ako dođe do toga jasno je da će doigravanje do daljnjega biti odgođeno i veliko je pitanje kada bi konačno moglo početi. Cijela talijanska košarka, koja već ima nemali broj problema, s iščekivanjem gleda na četvrtak i odluku koja bi mogla dovesti u veliko pitanje regularnost ovogodišnjeg natjecanja koje je već, s više strana, proglašeno sumnjivim i neregularnim.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!