Ostali sportovi

Hrvatska bez izgubljenog seta

Matej Milanović • nedjelja, 17.05.2009.
Hrvatska bez izgubljenog seta

Hrvatska je slavila i u zadnjem kolu druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. u Japanu. U Splitu su s 3:0 poražene i Belgijke čime su naše reprezentativke osigurale prvo mjesto u skupini bez izgubljenog seta...

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija je na kvalifikacijski turnir u Split došla kao veliki favorit i okončala natjecanje na prvom mjestu bez izgubljenog seta.

U današnjem susretu s Belgijom, koja je također osigurala nastup u završnoj fazi kvalifikacija, prvi set je Hrvatska prelomila otprilike na polovici. Belgijke su se držale sve do 8:6, a zatim su se naše reprezentativke prvo odlijepile na 10:6, a zatim i na 15:9. Bez većih problema je prva dionica privedena kraj sa 25:17 za mirni uvod u susret.

Druga je dionica bila puno teža. Belgija je povela 5:2, a naše su do sedmog poena uspjele uhvatiti priključak. Set se nastavio izjednačenom igrom sve do rezultata 21:17 za naše.

Izgledalo je sve riješeno, no Hrvatska je ušla u krizu, a Belgijke su to itekako znale iskoristiti i sa šest uzastopnih poena uspjele su preokrenuti rezultat. Došle su zatim gošće do 24:22, ali je Hrvatska spasila obje set lopte. Otišlo se na razliku i tu su naše reprezentativke nakon teške borbe uzele i drugu dionicu s rezultatom 30:28 za velikih 2:0 u setovima.

U trećem setu su Belgijke zaostajale od samog početka no držale su podnošljiv zaostatak do rezultata 18:13. Naše ovaj put nisu ispustile veliku prednost i sa 25:17 riješile su se i dvoboj u svoju korist.

Hrvatsku su s 12 poena predvodile Senna Ušić Jogunica i Ivana Miloš, a 11 je dodala Sanja Popović. Popović ih je sve realizirala u napadu, Ušić Jogunica je dva realizirala blokom i dva servisom, a Miloš jedan servisom i dva blokom.

Hrvatska je ovom pobjedom osigurala prvo mjesto u skupini. Prolazak na Svjetsko prvenstvo u Japanu tražit će na turniru u Srbiji protiv domaćih igračica, Španjolske i Rumunjske. Srbija je jedna od najjačih reprezentacija starog kontinenta, no ostale dvije reprezentacije su pobjedive, a treba napomenuti da će Hrvatska sa Španjolkama igrati i na ovogodišnjem Europskom u Poljskoj.

Sve u svemu obzirom da će iz tog trećeg kvalifikacijskog kruga na Svjetsko prvenstvo u Japan otići dvije ekipe Hrvatska ima veliku šansu po drugi put se kvalificirati na prvenstvo svijeta. Prvi i jedini put Hrvatska je na tom natjecanju igrala 1998. u Japanu zauzevši šesto mjesto među 16 reprezentacija.

U zadnjem susretu naše skupine Slovačka i Mađarska igrale su susret bez rezultatske važnosti obzirom da su obje reprezentacije izgubile prve dvije utakice. Ipak, zadnje mjesto su izbjegle Slovakinje uvjerljivom pobjedom od 3:0. Mađarska je time dokazala da je puno slabija ekipa od ostalih triju koje su nastupile u Splitu.

Drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Grupa E, Split, treće kolo:
Hrvatska - Belgija 3:0 (25:17, 30:28, 25:17)
Slovačka - Mađarska 3:0 (25:15, 25:20, 25:20)

Foto: Maja Prgomet

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!