Rukomet

Video: Boks ili rukomet?

Ivana Strahija • utorak, 19.05.2009.
Video: Boks ili rukomet?
Foto: Ivana Strahija

Nerijetko se rukomet opisuje kao pravi muški sport, najgrublji od svih ekipnih nadmetanja popularnih u ovim krajevima. No, gdje je granica grubosti modernih gladijatora? Možemo li je povući kod namjernog udarca šakom u trbuh?

Hrvatski se rukometni Kup danas igra kako bi se Croatia osiguranju mogao uručiti još jedan pehar, jer taj klub jednostavno nema konkurenciju u hrvatskoj ligi. To je činjenica, nad kojom se mnogi snebivaju, no još će proći vode ispod mosta prije no što Hrvatska bude imala dva jaka kluba bok uz bok. Zagrebu takvo stanje ne treba zamjeriti, već se treba samo nadati da će se kvaliteta te momčadi podići na još višu razinu, pa da na europskoj razini uspijemo osvojiti medalju u Ligi prvaka.

Kad je već i prvenstvo tako riješeno, kao i pitanje pobjednika Kupa, gledateljima i svim ostalim rukometnim navijačima ostaje pratiti jednu jedinu utakmicu Final Foura. Koji je igran u Dubrovniku, no to je priča za sasvim jedan drugi tekst.

Vezane vijesti

Dakle, pod lupom onih koji su došli pogledati taj rukometni duel u Dubrovniku bili su Perutnina Pipo IPC i Medveščak. Da podsjetimo, susret je završio s 20:21, a Medveščak je prošao u sigurni poraz u finalu. Utakmicu su Čakovčani izgubili, kako doznajemo, jer nisu odigrali dovoljno ozbiljno, no nakon povratka u Međimurje Čakovčani su otkrili i drugu priču.

Kako se saznaje u reportaži lokalne televizijske kuće, zagrebački su rukometaši, navodno s punim blagoslovom najboljeg hrvatskog sudačkog para, Gubice i Miloševića, igrali prljavo. Najprljaviji je bio potez Zagrepčanina Ivana Kneževića, koji je doslovce šakom, pravom boksačkom manirom, udario Čakovčanina (točnije Beličanca) Danijela Mesarića u trbuh.

Dogodilo se to u 8. minuti susreta, a Knežević je od sudaca dobio isključenje od svega dvije minute. "Sva sreća što imamo snimku Čakovečke televizije, na kojoj se jasno vidi udarac. Da je bio par centimetara "precizniji", naš bi Mesarić završio s teškim ozljedama, možda u komi, toliko je jak udarac bio. Mislim da takav prekršaj zaslužuje crveni karton", ljutio se predsjednik čakovečkog kluba Željko Kavran.

Nevjerojatno jest to što se Knežević opravdavao kako on to nikako nije učinio, da je bilo kontakta no da on nikog nije bokaso, i da je na kraju krajeva Mesarić odigrao utakmicu do kraja. Očito da sport više ne odgaja mladiće da budu pošteni i ne lažu, ili da barem budu dovoljno muškarci i priznaju da su pogriješili.

Uostalom, pogledajte i sami:

Ono što je možda od svega najdrastičnije jest da mnogi, gledajući taj potez Kneževića, ne vide užasnu degradaciju sporta, pa i ljudskih vrijednosti. Jer…Mesarić nije ozlijeđen, krvi nije bilo, ništa se "tako tragičnog nije dogodilo". No, treba li se dogoditi ozljeda poput Eduardove, da zaključimo da to ipak nije sport? Da namjerno udaranje protivnika s ciljem da ga se onemogući u igri (dakle ozljeđivanje!) nije rukomet ili nogomet, nego jednostavno neprihvatljivo?

I dok Željko Kavran spominje da će tražiti kažnjavanje ne samo Kneževića, već i sudačkog para zbog propusta, nekima je najvažnije spominjati se godina u kojima je taj rukometni djelatnik vodio Hrvatski rukometni savez i u kojima je Pipo navodno bio pod velikom sudačkom milosti. No ne objašnjavaju kako je isti taj čakovečki klub sada, kad nema predsjednika Saveza, u gornjem dijelu ljestvice i u polufinalu Kupa. I to s gro novih igrača, s novim trenerom, u sezoni koja je označena kao sezona za odmor?

Vjerojatno ćemo nešto više podataka o mogućim potezima kluba imati sutra, za kad je sazvana posebna konferencija za medije u klubu, s posebnim naglaskom na upravo spornu utakmicu. Očekujemo dakako decidirane poteze klupske uprave, jer je previše toga izrečeno a da se stvari ne dovedu do kraja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!