Košarka

"Moramo dobiti drugu - prevruće je"

Ivor Krapac • srijeda, 20.05.2009.
"Moramo dobiti drugu - prevruće je"
Foto: Davor Sajko

Odlična večer Alana Andersona, Nikše Prkačina i Davora Kusa odvela je Cibonu do prvog koraka prema prolazu protiv Splita CO i plasmanu u finale prvenstva. Kad vodećem trojcu Cibosa krene, nijednom protivniku nije lako, a Splićani su se dobro držali do posljednjih deset minuta...

Nikša Prkačin zabio je najviše, 23 poena, bez promašaja iz igre (8/8), a nakon utakmice kazao je da je Cibona izbjegla zamku koju nosi doigravanje: "Može se dogoditi da cijele sezone igraš dobro, a onda dođeš u situaciju da jedna utakmica kod kuće sve upropasti ako imaš loš dan. Oni su stvarno imali dobru šutersku večer do otprilike 30. minute, ne bi bilo nezasluženo da su dobili utakmicu da su tako nastavili, no mi smo pojačali obranu u zadnjoj četvrtini, u onom trenutku kad smo se odvojili sve je bilo gotovo."

Cibona je ipak kvalitetnija momčad od Splita, dodao je Prkačin, pa izrazio želju da sve bude gotovo u dvije utakmice: "Bilo je 34 stupnja danas, a sredina svibnja je, stvarno je prekasno da sredinom lipnja završavamo prvenstvo, mislim da će jedino Turci završiti kasnije od nas, mi i Španjolci smo iza. Jako je teško igrati na 35 stupnjeva, pogotovo će teško biti u Zadru, zato je bitno da ovo riješimo s 2-0, konačno započnemo finale i nakon njega odemo kući."

Davor Kus, koji se istaknuo s 22 poena i šest asistencija, ustvrdio je da se sve prelomilo čim su Cibosi pritisnuli: "U drugom poluvremenu smo počeli igrati bolju obranu, spojili smo nekoliko obrana u seriji i tada je naša kvaliteta došla do izražaja. U situaciji kad igramo malo laganije protiv njih i kad im dozvoljavamo da budu poluotvoreni, odmah to kazne, imaju puno napadačkog talenta i to su u prvom poluvremenu iskoristili."

Alan Anderson upotpunio je trolist vodećih s 22 poena, osam skokova i četiri asistencije: "Igrali su prilično dobro, imali su dobar šut, a nama se dogodilo nekoliko mentalnih padova tijekom utakmice. Znali smo da će biti teško pri kraju sezone, pogotovo u doigravanju."

Anderson je dodao da će u ovoj fazi sezone pokušati biti što agresivniji i nametnuti tempo, protiv Splićana je to izgledalo odlično, a imao je poruku i za Sinišu Štembergera: "Čovjek voli pričati, ne znam što nije u redu s njim, to me samo naljuti i tako neće dobiti utakmicu. Znam li što je Marshall napravio? Znam, uništio ga je... No, meni to ne pada na pamet, ne želim trošiti vrijeme na takvo što jer to nema smisla."

Najefikasniji gostujući čovjek u porazu, Jamon Lucas Gordon (18 poena, pet skokova), izdvojio je Ciboninu prednost u skoku: "Time su nas uništili, imali su 10 ili 15 skokova u napadu, što nas je 'ubilo'. Protiv takve momčadi ne smiješ dozvoliti da ima više prilika zabiti."

Gordon je dodao da će njegova momčad sve dobro što su u Zagrebu odigrali u tri četvrtine kod kuće morati pokazati tijekom cijele utakmice: "Nadam se da ćemo u Splitu igrati slično, ali produžiti to na četvrtu četvrtinu - prve tri bile su dobre, no u zadnjih sedam minuta u završnoj su nas jednostavno 'ubili'. Ako ćemo kontrolirati skok, mislim da imamo dobru šansu pobijediti."

Već viđeno - tako je odigrano u Draženovom domu opisao Zoran Vrkić, koji je ubilježio 12 poena uz 3/5 za tricu: "Čini mi se da je ovo treća utakmica u nizu u Zagrebu protiv Cibone koja je jako slična, držimo se dobar dio utakmice, a onda padnemo. Ovog puta su početkom četvrte četvrtine oni jednostavno sve prelomili i napravili veliku razliku."

Vrkić je dodao da su zbog sudačkog kriterija i problema s osobnima Splićani morali igrati nešto mekše i zbog toga primili čak 102 poena, a u bijegu Cibosa istaknuo je greške koje je njegova momčad napravila: "Kaznili su naše izgubljene lopte i dali lake poene, ubacili dva-tri otvorena šuta - i jednostavno, to je to."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!