Rukomet

Divljaštvo koje se treba spriječiti

Ivana Strahija • srijeda, 20.05.2009.
Divljaštvo koje se treba spriječiti
Foto: Ivana Strahija

Centimetri su Mesarića dijelili do kome ili smrti prošloga petka, kažu u RK Perutnini Pipo IPC. Danas je čelništvo Pipa nabrojilo što točno očekuje od svake sportske instance u Hrvatskoj.

Mnogo je toga rečeno i napisano vezano uz polufinalni susret Kupa između Perutnine Pipo IPC i Medveščaka. Na današnjoj konferenciji za novinare čuli smo iz prve ruke što se dogodilo i koji bi trebali biti daljnji potezi sportskih institucija. Kako smo već pisali, u 8. je minuti utakmice, Ivan Knežević šakom udario Danijela Mesarića u trbuh, u trenutku kad ovaj nije imao loptu. Da je Knežević Mesarića pogodio u slezenu i da je ona pukla, pitanje je kakvo bi danas bilo stanje mladog Beličanca.

"Krivo se piše o crvenom kartonu. To nije sankcija dovoljna za takav prekršaj, trebalo je dodijeliti diskvalifikaciju bez prava zamjene, pa da Medveščak nastavi utakmicu s pet igrača", jasan je bio Željko Kavran, predsjednik Pipa. "Suci su kasnije kazali kako oni nisu vidjeli prekršaj, jer j lopta bila na drugom kraju. Što samo potvrđuje moju tezu, da je Knažavić huliganski napao Mesarića, kad ovaj nije imao loptu."

Vezane vijesti

Snimka sporne situacije javnosti je postala dostupna samo zahvaljujući televizijskoj postaji iz Čakovca, jer je službena snimka susreta, koja se po pravilniku o natjecanju HRS-a mora snimati, još uvijek nedostupna. To je ujedno i dokaz da Čakovčani ne "mlate praznu slamu", već da je situacija i više no ozbiljna. "To je ultimate fight, a ne rukomet. Donosimo zakone i borimo se protiv huligana u gledalištima, divljih navijača, a da su se dva navijača potukla, da je jedan udario drugoga, odmah bi priskočila policija. Ja kažem da se moramo svim silama boriti protiv divljaštva na terenu, to je nedopustivo. Jedni kažu da je rukomet grubi sport, i da su takve situacije sasvim normalne. To nije istina, jer su upravo Hrvati zadivili svijet svojom lepršavom igrom, a ne grubijanstvom", rezonira Kavran.

Upravo je ono što čudi sve u čakovečkom Pipu nedostatak bilo kakve reakcije od odgovornih osoba i mjerodavnih institucija: "Spočitava nam se da nismo podnijeli službenu žalbu, kao da se ne zna da se ona u zapisnik unosi samo ukoliko je bilo materijalnih povreda pravila. Toga nije bilo, nego samo spornih sudačkih odluka, na što se nema smisla žaliti jer nam se utakmica neće vratiti. No, svatko od ondje prisutnih – nadzornika, delegata, organizatora – morao je i trebao reagirati."

Pipo je pritužbe poslao HRS-u, HOO-u, svima kojima su se sjetili, a pripremaju i tužbu protiv Kneževića osobno. "Sada su institucije na testu. Mi i dalje čekamo službenu snimku, da je možemo poslati u EHF i IHF. Tada će se vidjeti da nije sporna samo ta situacija, nego da je tijekom cijelog susreta dopuštana takva igra Medveščaka. Tražimo podršku i od medija, jer se ovakvo divljaštvo mora spriječiti. Ne smije proći nekažnjeno, ne smije se olako odbaciti. To nije normalno ponašanje u sportu ili u rukometu i nema smisla da uopće igramo bilo što ukoliko se ovakve situacije dopuštaju", objasnio je Kavran.

Riječ-dvije posvetio je Kavran i sucima, paru Gubica-Milošević, o kojima je rekao: "To su IHF suci, koji su trebali vidjeti i kazniti ono što se događalo. Nemamo dokaze o tome da se radilo o režiji, no je li normalno da nam isti sudački par od 30 odigranih utakmica u ovom prvenstvu sudi 11 puta? Jer oni su najavljeni kao suci u subotnjoj utakmici protiv Varteksa, bit će to ravno 11 puta da nam taj par dijeli pravdu. Kako ćemo to nazvati? Ima velik broj drugih sudačkih parova, pa je to valjda pitanje za povjerenika za suđenje", zaključio je Kavran.

Za kraj ćemo kazati kako nas je zasmetala opaska Sandija Šole, predsjednika HRS-a, koji je prozvao medije zbog pritiska kojeg su stavili na Savez, jer da navodno ni jedan slučaj poput takvog nije riješen u 72 sata. Zbilja, nije, ali nitko nije ni tražio rješavanje, već najoštriju osudu onog što je jasno pokazano na snimci: krvničkog i namjernog udaranja protivničkog igrača. No, gospodin Šola i dalje odbija pričati o slučaju, kako ne bi utjecao na rad Stegovnog povjerenstva. Ovo ne zaslužuje daljnji komentar.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!