Ostali sportovi

Menčovu pun plijen

Maja Giljanović • četvrtak, 21.05.2009.
Menčovu pun plijen
Foto: EPA

Denis Menčov je osvojio i 12. etapu i nakon devet dana preoteo magliu rosa vodećeg u ukupnom poretku Danilu Di Luci...

Rabobankov je Denis Menčov osvojio danas 60.6 kilometara dugačku etapu voženu na kronometar od Sestri Levantea do Riomaggiorea. Ruskom je biciklistu trijumf na stazi punoj uspona i nizbrdica drugi na 92. izdanju Gira, a zaslužio ga je ispred Levija Leipheimera (Astana) na drugom i bivšeg pobjednika Gira Stefana Garzellija (Acqua&Sapone) na trećem mjestu.

Dosadašnji lider Danilo Di Luca (LPR) je nakon što je devet dana ljubomorno branio vodstvo sedmim mjestom skoro dvije minute iza Menčova skliznuo na drugu poziciju u ukupnom poretku iza Menčova, a ispred Leipheimera.

31-godišnji Menčov (dvaput osvojio Vueltu a Espana) je pobjedu posvetio Pedru Horrillu svom momčadskom kolegi koji je kraj Bergama teško stradao i jedva izvukao živu glavu, a o svojim je najvećim rivalima izjavio: "Di Luca je životinja i bit će još opasniji nego dosad. Obistine li se još i spekulacije o komplotu njega i Pellizottija" (Franco Pellizotti bivši mu kolega iz Liquigasa je nakon 12. etape četvrti, op. a.) "bit će to izniman izazov".

Di Luca je "nabrijan": "Trajalo je beskonačno dugo, ali je prošlo relativno bezbolno. Branio sam se što sam bolje mogao i uspio izgubiti koliko sam i najavljivao pred start. Danas kreće nova utrka i želim što mislim da mi pripada i to odmah u Bologni. Teren je to koji savršeno poznajem i neću se susprezati".

Michael Rogers koji je u današnju etapu ušao treći ispao je iz Top 5 (6. nakon samo 14. mjesta), Carlos Sastre je peti, Ivan Basso sedmi, Lance Armstrong je izbio na 12., a naš je Vladimir Miholjević (Liquigas) ukupno 75 (danas 70.).

13. etapa dugačka je 176 kilometara, starta u Lido di Camaioreu, a nakon tri-četiri bezopasna uspon(ić)a nalik je palačinki koja završava u Firenzi. Top 2 favorita su standardno Mark Cavendish i Alessandro Petacchi, a "dark horse" lokalnih navijača je Rinaldo Nocentini iz prijestolnici Toskane obližnjeg Montevarchija.

Giro d'Italia, 12. etapa:
1.Menčov (Rusija, Rabobank) 1h34:29
2.Leipheimer (SAD, Astana) +20
3.Garzelli (Italija, Acqua&Sapone) +1:03
...
70.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Liquigas) +8:36
...
186.Gatto (Italija, ISD) +17:50

Ukupan poredak:
1.Menčov (Rusija, Rabobank) 50h27:17
2.Di Luca (Italija, LPR) +34
3.Leipheimer (SAD, Astana) +40
...
75.MIHOLJEVIĆ +57:57
...
186.Sokolov (Rusija, Bouygues) 2h24:43

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!