Tenis

Petra brža od kiše

Ivor Krapac • utorak, 26.05.2009.
Petra brža od kiše
Foto: Ivor Krapac

Prvi meč u glavnom ždrijebu nekog Grand Slam turnira donio je i prvu pobjedu Petre Martić u seniorskoj konkurenciji na četiri najveća. Nakon dolaska iz kvalifikacija, 18-godišnjakinja iz Duća nedaleko Splita je u prvom kolu glavne priredbe nadjačala gotovo punih deset godina stariju Talijanku Maru Santangelo, preduhitrivši nalet kiše u Parizu...

Loše vrijeme koje je trećeg dana Roland Garrosa posjetilo francuski glavni grad nije zasmetalo Petri Martić u dolasku do najvećeg uspjeha u seniorskoj karijeri. Petra je već bila četvrtfinalistica na WTA Touru, lani u Portorožu, pamti i prošlogodišnji naslov s jakog ITF turnira u Zagrebu, ali pobjeda u glavnom ždrijebu Grand Slam turnira ipak vrijedi više. 18-godišnja hrvatska kvalifikantica ugrabila ju je sa 6:4 i 6:2 protiv Mare Santangelo, 109. na svijetu.

U prvom setu Martić je imala dosta problema na startu. U prva dva servis-gema preživjela je ukupno četiri break-lopte 27-godišnje Talijanke, no sve se okrenulo u njenu korist nakon kišnog prekida kod lopte za 2:2 na servisu u četvrtom gemu. Kiša je potrajala nešto više od dva sata, da bi po povratku na teren Petri svanulo sunce - ne samo u doslovnom smislu.

U nastavku prvog seta nije bilo većih prijetnji u servis-gemovima sve do 4:4, kada je hrvatska kvalifikantica okrenula 40:0 i došla do ključnog breaka u toj dionici. Servis za set prošao je bez problema, Santangelo u tom gemu nije uzela ni poen.

Drugu dionicu Petra je otvorila jednako dobro kao što je zaključila prvu. Breaknula je već u prvom gemu i u nastavku držala prednost, preživjevši najveću opasnost nakon 0:30 i 40:40 na servisu kod 2:1, da bi u petom gemu uzela još jedan break i time se praktički riješila svih briga. Nakon 6:4 i 4:1, Santangelo se teško mogla vratiti - Martić nije popustila na servisu, dovršivši meč koju minutu prije nego je kiša ponovno nakratko prekinula program na nekoliko terena.

U drugom kolu Petra će dočekati 24. nositeljicu, Kanađanku Aleksandru Wozniak, koja je na startu sa 6:4, 4:6 i 6:3 svladala Rumunjku Monicu Niculescu. 21-godišnja Kanađanka i nije tako loš ždrijeb za ovu fazu Grand Slam turnira, a kako je Martić već napravila golem posao prolaskom kvalifikacija i današnjom pobjedom, u taj meč može ući bez puno pritiska...

Roland Garros, tenisačice, prvo kolo: Martić (Hrvatska, Q) - Santangelo (Italija) 6:4, 6:2, Wozniak (Kanada, 24) - Niculescu (Rumunjska) 6:4, 4:6, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!