Nogomet

Je li moguće čudo?

Bernard Jurišić, Borna Rupnik • četvrtak, 28.05.2009.
Je li moguće čudo?
Foto: Bruno Karadža

Čuda se događaju. Liverpool je stigao Milanovih 0:3 u jednom poluvremenu, Werder je prestigao Anderlechtovih u nešto više od pola sata. No, Hajduk i Dinamo? Teško. Ipak, Hajdukov trener Ante Miše uspio je uvjeriti svoje igrače, a dijelom i navijače, da je čudo moguće...

Tri Dinamova pogotka prednosti su velika zaliha koja "modrima" osigurava relativno miran uzvrat u Poljudu. Iako je Hajduk dvaput ove godine slavio protiv Zagrepčana s po 2:0, lov na ovako visok rezultat u samo 90 minuta ipak je nešto drugo od situacije u kojoj su "bili" ove sezone slavili u prvenstvenim derbijima.

3:0 prije 32 godine

Brojke ipak ne govore u prilog hajdučkom optimizmu. Posljednji put splitska momčad je zagrebačku pobijedila s tri pogotka razlike u prvenstvu 2002/03, no tadašnjih 4:1 večeras im ne bi bilo dovoljno. Posljednji "aktivan" rezultat iz aktualne rezultatske perspektive Hajduk je ostvario prije ravno 32 godine, kad je "hat-trickom" Slaviše Žungula Hajduk ispratio Dinamo sa Starog placa pobjedom od 3:0.

Ipak, Hajdukov trener Ante Miše uspio je svoje igrače uvjeriti da priča još uvijek nije gotova. Hajdukovci su spremni na 90 minuta agresije i trke, a hoće li im to donijeti veliki trijumf ili autodestrukciju - znat ćemo večeras oko 22 sata.

"Dinamo ne voli kad ga se agresivno napadne i u tome vidim našu šansu. Moramo biti čvrsti i agresivni, ali i strpljivi. Utakmica se igra 90 minuta, to je dovoljno vremena za postići tri pogotka i ja još uvijek vjerujem da mi to možemo", kaže Miše, a njegove riječi prisnažuje i činjenica da su prošlih dana na pripremama u Postirama vježbali izvođenje jedanaesteraca.

Miši glavobolju zadaje činjenica da je prvi i jedini pravi Hajdukov napadač Nikola Kalinić u problemima s ozljedom. Čini se sve kako bi ga se osposobilo za večerašnji susret, a po prvi put ove sezone Kalinić bi mogao imati dvojicu partnera u vrhu napada - Ibričića i Bartolovića. Miše je najavio da bi Hajdukova već standardna formacija 4-4-2 danas mogla biti prepravljena u 4-3-3. Nema dvojice "drvosječa" u zadnjoj Hajdukovoj liniji (Pandža i J.Buljat odrađuju isključenje), pa će mjesto uz Vejića zauzeti Maloča.

Dinamo je možda promijenio planove boravka u Splitu, no cilj obrane visoke prednosti ostaje. Krunoslav Jurčić to ne namjerava činiti bunkerom, nego napadačkom igrom kako bi pogotkom u mreži Hajduka riješio pitanje ukupnog pobjednika. "Na agresiju se može odgovoriti jedino agresijom", ističe Dinamov strateg.

Neočekivani nedjeljni poraz od Zagreba (0:1) malo je uzdrmao redove državnih prvaka. Međutim, Jurčić je odmah poslije tog susreta naglasio da je takvo prizemljenje možda došlo u pravom trenutku kako Dinamovci na Poljud ne bi istrčali previše euforični i opušteni jer sa Splićanima, neovisno o 3:0 iz Maksimira, ne smije biti "lako ćemo" pristupa.

S obzirom na izostanke - za nastup ne konkuriraju Slepička i Ibanez zbog ozljeda, Vrdoljak zbog žutih kartona, a neizvjestan je nastup i Roberta Kovača - prva će se jedanaestorica ponovno mijenjati, ali značajnijih pomaka neće biti. Jurčić maksimalno vjeruje igračima koji su iznijeli najveći teret proljetne polusezone, što uključuje protiv Pjesnika odmorene Sammira i Ivana Tomečaka.

Kup Hrvatske, finale, druga utakmica (20h):

Hajduk: Subašić - M.Buljat, Vejić, Maloča, Šerić - Gabrić, Andrić, Skoko - Bartolović, Ibričić, Kalinić.

Dinamo: Butina - Lovren, Bišćan, Barbarić, Hrgović - Tomečak, Calello, Badelj, Sammir - Mandžukić, Sivonjić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!