Hrvatski Kup, Finale, 28.05.2009, 20:00 h, Split, Gradski stadion u Poljudu, gledatelja: 18.000
Suci: Domagoj Ljubičić (Osijek), Conjar (Osijek), Mergeduš (Nova Gradiška)
Hajduk
Hajduk
Nikola Kalinić 56', 75'
Mladen Bartolović 58'
3:4(0:0, 3:0, 3:4 pen) Dinamo
Dinamo

Video: Dinamo iz penala sačuvao kup

Bernard Jurišić • četvrtak, 28.05.2009.
Video: Dinamo iz penala sačuvao kup
Foto: Bruno Karadža

Kakva utakmica, kakva drama! Hajduk je u 20 minuta drugog poluvremena stigao Dinamovu prednost od 3:0 iz prvog susreta, ali rulet jedanaesteraca ipak je bio naklonjen "modrima". Dinamo je uspio "obraniti" dvostruku krunu, iako je danas bio potpuno nadigran od Hajdukovaca koji su 90 minuta dominirali terenom...

Lijep ambijent dočekao je Hajduk i Dinamo i u uzvratnoj utakmici finala kupa. Iako su Zagrepčani u Split donijeli prednost od 3:0, navijači domaće momčadi dobro su popunili poljudske tribine, u vjeri da je tri pogotka minusa ipak nisu nedohvatljiva.

Kako se i očekivalo, Hajduk je žestoko navalio prema Dinamovoj mrežim, tražeći što brži pogodak koji bi im dao energiju za nastavak. Gabrić već u 3. minuti prijeti s 20 metara, a u 11. minuti Kalinić prvi put bježi svojim čuvarima i juri prema Butini. Dinamov vratar u prvom je dvoboju uspješniji.

Jedanaesterci

Bišćan 0:1, Kalinić 1:1, Sammir 1:2, Rosso Butina brani, Badelj 1:3, Bartolović 2:3, Morales 2:4, Ibričić 3:4, Hrgović promašio, Andrić Butina obranio.

Drugi "okršaj" Kalinića i Butine dogodio se u 20. minuti. Andrić je dubokom loptom pronašao Hajdukova napadača, ovaj izlazi oči u oči s Butinom na 16 metara, ali puca preko gola. Velike dvije prigode Kalinić nije realizirao, oba puta Dinamov je vratar izašao kao pobjednik.

Uslijedila je "stvaralačka pauza" do samog finiša prvog poluvremena, kad su obje momčadi bile vrlo blizu pogotku. Najprije je neometani Chago glavom u petercu pokušao skrenuti jedan oštar centaršut s desne strane, no nije uspio dobro reagirati. U posljednjem napadu Andrić iz slobodnog udarca s desnog ruba kaznenog prostora pogađa gredu. Na poluvrijeme se otišlo bez pogodaka, a iako je Hajduk bio bolji, Dinamo je bio zadovoljniji.

Drugo poluvrijeme otvorila je nova velika prigoda domaćih. Šerić je prebacio na drugu vratnicu za Gabrića, koji pokušava iz voleja, no lopta odlazi preko gola. Bio je to samo uvod za furioznih 120 sekundi u kojima je "proključao" Poljud.

Igrala se 56. minuta, Ibričić je dugo držao loptu na 20 metara i uspio je nakako proturiti naprijed do Kalinića. Ovaj se uspio osloboditi pratnje i konačno savladati Butinu nakon nekoliko neuspješnih pokušaja u prvoj dijelu.

Slavlje domaćih navijača još se nije ni rasplamsalo, a već je Butina vadio drugu loptu iz svoje mreže. Gabrić je ubacio loptu s desnog boka na drugu vratnicu, tamo ju je dočekao Mladen Bartolović i glavom spremio u mrežu za 2:0. Erupcija oduševljenja domaćih navijača potjerala je Hajdukovce u lov na treći pogodak, koji bi im donio jedanaesterce.

I treći pogodak je stigao, makar su Sammir i Badelj dobro "izmjerili" Hajdukova vrata dobrim udarcima u 71. i 72. minuti. A onda u 75. minuti - totalna ekstaza! Bartolović je ubacio loptu u kazneni prostor, Nikola Kalinić ju je prihvatio, okrenuo se i zakucao je svom snagom u mrežu za 3:0. Hajduk je anulirao Dinamovu prednost iz prvog susreta i u euforčinom zanosu krenuo po novi pogodak i rješenje utakmice prije penala.

Ipak, nakon nekoliko naleta domaćina, smirila se utakmica u zadnjih desetak minuta, kao da su obje momčadi čekale jedanaesterce. I dočekali su ih.

Triler jedanaesteraca otišao je na stranu Dinamoviih igrača. Nakon što je udarac Rossa obranio Butina, Hrgović je imao prigodu donijeti kup Dinamu, no promašio je gol. Međutim, odmah nakon toga Dinamov vratar skinuo je udarac Hajdukova kapetana Andrića, pa je Dinamo uzeo Hrvatski kup.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!