Tenis

Dementijeva sretna, Venus neslomljiva

Ivor Krapac • četvrtak, 28.05.2009.
Dementijeva sretna, Venus neslomljiva
Foto: EPA

Dvije članice Top 5 društva bile su u ozbiljnim problemima u drugom kolu Roland Garrosa. Jelena Dementijeva prošla je uz puno sreće, predajom Jelene Dokić nedugo nakon što je imala set i break viška, dok se Venus Williams u nastavku jučer prekinutog dvoboja s Lucie Šafarovom izvukla sa spašenom meč-loptom u trećem setu...

Nakon što je u prvom kolu eliminirala Karolinu Šprem, Jelena Dokić bila je na dobrom putu prema "skalpu" četvrte na svijetu na drugoj prepreci pariškog Grand Slam turnira. Jelena Dementijeva već se nalazila "na konopcima", sa 6:2 izgubila prvi set, dvaput dostizala break zaostatka u drugom, da bi se pri vodstvu Ruskinje od 4:3 u toj dionici dogodio neočekivani i prijevremeni kraj. U trenutku kad je bila na redu za servis u osmom gemu drugog seta, Dokić je morala predati, a po prvim informacijama, razlog je ozljeda donjeg dijela leđa.

Venus Williams bila je samo poen do najranijeg ispadanja na ovom turniru još od 2001., kada se oprostila u prvom kolu. Ljevoruka Čehinja Lucie Šafarova je u srijedu navečer osvojenim tie-breakom stigla na pola puta do pobjede, a nakon prekida zbog mraka, u današnjem je nastavku pala sa 6:7(5), 6:2 i 7:5 uz neiskorištenu meč-loptu protiv servisa u desetom gemu trećeg seta.

Venus je i ovog puta pokazala da je u stanju izvući najbolje od sebe kada je najvažnije i najteže - suočena s meč-loptom, potegnula je bekhend-paralelu na koju Šafarova nije imala odgovor, malo kasnije držala za 5:5, a potom breakom u 11. gemu napravila ključni korak prema pobjedi. Ljevoruka Čehinja nije odigrala loše, nema previše razloga kriviti samu sebe, njezin "problem" bio je s druge strane mreže.

"Što sam mislila na meč-lopti? Nisam uopće razmišljala puno, gotovo ništa, jedino da tehnički izvedem ono što znam i mogu. Na svu sreću, nisam razbijala glavu, samo se dogodilo, što je sjajno", kazala je treća nositeljica nakon što je za nju sve završilo sretno.

"Bio je to obostrano dobar meč. Jučer nisam bila najzadovoljnija, puno toga sam radila pogrešno, dok je ona potezala sve što je mogla i sve joj je ulazilo. Nakon prekida sam dobila dosta vremena za razmišljanje što promijeniti, željela sam biti što agresivnija, u druga dva seta bilo je gusto - ovakvi mečevi su uvijek korisni, i ona je igrala dobro, no mislim da sam ipak zaslužila dobiti."

Dok se Venus namučila, sestra Serena imala je lak posao. Španjolka Virginia Ruano Pascual, puno poznatija po uspjesima u parovima, uzela joj je samo dva gema, uz poraz sa 6:2 i 6:0.

Uvjerljiv prolaz u treće kolo proslavila je i Jelena Janković, koja je na putu do 6:1 i 6:2 protiv Slovakinje Magdalene Rybarikove imala ponešto problema samo u 54 minute dugom drugom setu.

Petopostavljena 24-godišnja Beograđanka, koja je u prethodne dvije sezone gubila u polufinalu, ustvrdila je da se vraća nakon duge potrage za pravom formom: "Prije nekoliko mjeseci bila sam zbilja užasna, kretala sam se grozno, nizala toliko pogrešaka, nije bilo ni prave igre ni samopouzdanja. Mislim da se sada približavam onom što sam pokazivala lani, nadam se da ću tako nastaviti."

U dva seta slavile su i Svjetlana Kuznjecova (7.) i Caroline Wozniacki (10.), dok postavljene Francuskinje nisu bile te sreće - nakon Amelie Mauresmo ranije ovog tjedna u prvom kolu, domaći su se danas oprostili i od Marion Bartoli (13.) i Alize Cornet (21.). Od Bartoli je sa 6:3 i 7:5 bila jača iskusna Talijanka Tathiana Garbin, a od Cornet s glatkih 6:3 i 6:2 Rumunjka Sorana Cirstea.

Francuzima je bolje vijesti osigurala Virginie Razzano, koja je sa 6:2 i 6:2 iznenadila 18-postavljenu Španjolku Anabel Medinu Garrigues. Od nositeljica, oprostila se i Austrijanka Sybille Bammer (28.) - s 4:6, 6:3 i 10:8 eliminirala ju je Mađarica Melinda Czink.

Roland Garros, tenisačice, drugo kolo: V. Williams (SAD, 3) - Šafarova (Češka) 6:7(5), 6:2, 7:5, Janković (Srbija, 5) - Rybarikova (Slovačka) 6:1, 6:2, Groth (Australija) - Duque Marino (Kolumbija, LL) 6:2, 7:6(9), Cirstea (Rumunjska) - Cornet (Francuska, 21) 6:3, 6:2, Wozniacki (Danska, 10) - Craybas (SAD) 6:1, 6:4, Garbin (Italija) - Bartoli (Francuska, 13) 6:3, 7:5, Razzano (Francuska) - Medina Garrigues (Španjolska, 18) 6:2, 6:2, Stosur (Australija, 30) - Wickmayer (Belgija) 6:3, 4:6, 6:4, Dementijeva (Rusija, 4) - Dokić (Australija) 2:6, 4:3, predaja Dokić, Kuznjecova (Rusija, 7) - Voskobojeva (Kazahstan) 6:0, 6:2, Czink (Mađarska) - Bammer (Austrija, 28) 4:6, 6:3, 10:8, K. Bondarenko (Ukrajina) - Rogowska (Australija, WC) 4:6, 7:5, 7:5, A. Radwanska (Poljska, 12) - Koriceva (Ukrajina) 6:1, 6:4, Dominguez Lino (Španjolska) - Glatch (SAD) 7:6(0), 7:5, Wozniak (Kanada, 24) - Martić (Hrvatska, Q) 6:3, 6:3, Martinez Sanchez (Španjolska) - Kutuzova (Ukrajina) 3:6, 6:3, 6:3, S. Williams (SAD, 2) - Ruano Pascual (Španjolska) 6:2, 6:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!