Tenis

Đoković pakira kovčege

Vedran Babić • subota, 30.05.2009.
Đoković pakira kovčege
Foto: EPA

Danas se na terenima Roland Garrosa dogodilo najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela muškog turnira. U 3. kolu Nijemac Philipp Kohlschreiber izbacio je četvrtog nositelja Novaka Đokovića u tri čista seta, ostvarivši tako najveću pobjedu u karijeri. Iznenađenje nije dopustio drugi nositelj Roger Federer, koji se vratio nakon gubitka prvog seta protiv domaćeg tenisača Paula-Henrija Mathieua...

Iako je na drugi Grand Slam sezone stigao u velikoj formi na zemljanim terenima (finale Monte Carla i Rima, polufinale Madrida, osvajanje Beograda), Novak Đoković neće ponoviti rezultat od prošle i pretprošle godine, kada je u polufinalu ispadao od Rafaela Nadala. 22-godišnjem srbijanskom tenisaču na putu do osmine finala ispriječio se 29. nositelj Philipp Kohlschreiber, koji je slavio sa 6:4, 6:4, 6:4.

"Razočaravajuće je to što nikako nisam uspio pronaći svoj ritam igre. To je ono što mi je uvijek polazilo za rukom i to je razlog zbog kojeg sam u samom vrhu svjetskog tenisa. Fizički sam se osjećao dobro, ali što se može, ovakvi se dani događaju, sve je to sport", rekao je nakon meča danas neprepoznatljivi Đoković i nastavio u izrazito samokritičnom tonu:

"Ne smijem sebi dopustiti ovako loše mečeve. Ne smijem biti ovako defenzivan. Ovo nije moj stil igre. Ovo nisam ja."

Tko zna kako bi se stvari odvijale da je Đoković realizirao vodstvo od 4:1 u prvom setu i preuzeo inicijativu u meču. S pet uzastopnih gemova Kohlschreiber je oteo prvi set i u drugom stigao do dvostrukog breaka i prednosti 4:1. Đoković je vratio jedan izgubljeni servis, no Nijemac je ostao priseban i kod 5:4 odservirao za 2-0 u setovima. U trećem setu odlučujući break stigao je u devetom gemu.

Kohlschreiber je nakon najveće pobjede u karijeri bio očekivano presretan. "Ovo je bio jedan od mojih najboljih mečeva na velikoj sceni. U prošlosti sam igrao vrlo dobro na manjim turnirima, ali ovaj meč sam odigrao na jako visokoj razini, sva tri seta. Kontrolirao sam veliku većinu poena i sveukupno gledajući napravio sam odličan posao."

U osmini finala Kohlschreiber će se sastati sa 16. nositeljem Tommyjem Robredom. Španjolac se mučio u prva dva seta protiv Maxima Gonzaleza, ali je u iduća dva izgubio samo jedan gem (4:6, 7:5, 6:1, 6:0). U međusobnom omjeru Robredo vodi 3-0 (2-0 na zemlji).

Roger Federer izborio je osminu finala eliminiravši francuskog predstavnika Paula-Henrija Mathieua 4:6, 6:1, 6:4, 6:4. Federer je samo u prvom setu napravio 13 od ukupnih 29 neprisiljenih pogrešaka, ali je u naredna tri seta podigao igru do te razine na kojoj ga Mathieu jednostavno nije mogao pratiti.

Drugom nositelju i trostrukom finalistu Roland Garrosa trebala su dva sata i 46 minuta za osiguranje meča protiv Nijemca Tommyja Haasa. Bivši broj dva na svijetu izbacio je još jednog Francuza iz turnira, Jeremyja Chardyja, u četiri seta. Protiv Haasa Federer ima osam pobjeda i dva poraza, od kojih je posljednji još iz 2002. godine.

Okršaj Juana Martina Del Potra i Joa-Wilfrieda Tsonge u osmini finala trebao bi biti zoran prikaz snažnih izmjena s osnovne linije koje mnoge ljubitelje tenisa diljem svijeta ostavlja bez daha.

Del Potro (5.) je sa 6:4, 7:5 i 6:4 rutinski preskočio Igora Andrejeva i povećao prednost u međusobnom omjeru na 5-0, dok je još uvjerljivije Tsonga (9.) arhivirao omalenog Belgijca Christophea Rochusa (6:2, 6:2, 6:2) za nešto manje od jednog i pol sata igre. Tsonga je doslovce izbombardirao Rochusa u izravnim poenima (43-9), a iskoristio je i svih šest prilika za break.

Šesti nositelj Andy Roddick upisao je rezultat karijere na Roland Garrosu. Amerikanac je sa 6:1, 6:4, 6:4 bio bolji od Marca Gicquela i tek u svom osmom nastupu u Parizu izborio drugi tjedan. Tamo ga čeka dvoboj s lanjskim polufinalistom i 11. nositeljem Gaelom Monfilsom, koji je u četiri seta nadjačao Jürgena Melzera iz Austrije.

Roddick još nije izgubio niti set u dosadašnja tri meča i čini se kako je napokon pronašao pravu formulu za dobar rezultat na Roland Garrosu. No, u osmini finala igra protiv, pred domaćom publikom uvijek posebno nadahnutog Monfilsa, koji je pobijedio Amerikanca u oba prijašnja susreta na zemlji.

Naš Marin Čilić sutra nastupa u osmini finala protiv trećeg nositelja Andyja Murraya, a meč je na rasporedu kao drugi od 11 sati na drugom po veličini terenu Suzanne Lenglen. Prije njih snage će u ženskom dijelu turnira odmjeriti Dominika Cibulkova i Agnes Szavay.

Roland Garros, muški, 3. kolo: Del Potro (Argentina, 5) - Andrejev (Rusija, 25) 6:4, 7:5, 6:4, Tsonga (Francuska, 9) - C. Rochus (Belgija) 6:2, 6:2, 6:2, Robredo (Španjolska, 16) - M. Gonzalez (Argentina) 4:6, 7:5, 6:1, 6:0, Kohlschreiber (Njemačka, 29) - Đoković (Srbija, 4) 6:4, 6:4, 6:4, Roddick (SAD, 6) - Gicquel (Francuska) 6:1, 6:4, 6:4, Monfils (Francuska, 9) - Melzer (Austrija, 24) 6:2, 4:6, 6:3, 6:1, Haas (Njemačka) - Chardy (Francuska) 7:5, 6:3, 4:6, 6:4, Federer (Švicarska, 2) - Mathieu (Francuska, 32) 4:6, 6:1, 6:4, 6:4

Parovi, 3. kolo: Dlouhy (Češka, 3) / Paes (Indija, 3) - Benneteau/Mahut (Francuska) 7:6 (4), 6:3, Soares (Brazil, 5) / Ullyett (Zimbabve, 5) - Levinsky (Češka) / Zelenay (Slovačka) 3:6, 6:4, 7:6 (6), Kunjicin/Tursunov (Rusija) - Cuevas (Urugvaj, 8) / Horna (Peru, 8) 7:6 (4), 6:4, Moodie (JAR) / D. Norman (Belgija) - Aspelin (Švedska) / Hanley (Australija) 3:6, 6:3, 7:5,

2. kolo: Bhupathi (Indija, 4) / Knowles (Bahami, 4) - Brunstrom (Švedska) / Rojer (Nizozemski Antili) 7:5, 6:7 (4), 7:6 (3), B. Bryan/M.Bryan (SAD, 2) - Pavel/Tecau (Rumunjska) 6:1, 6:4, Nestor (Kanada, 1) / Zimonjić (Srbija, 1) - Friedl/Skoch (Češka) 6:4, 6:2, Acasuso (Argentina) / Gonzalez (Čile) - Garcia - Lopez (Španjolska) / Roitman (Argentina) 6:1, 6:3, De Voest (JAR, 14) / Fisher (Australija, 14) - Vemić (Srbija) / Zverev (Njemačka) 6:3, 7:6 (6), Kas (Njemačka) / Wassen (Nizozemska) - Ferrer/Gimeno - Traver (Španjolska), predaja b.b. Ferrer/Gimeno - Traver

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!