Tenis

Nedovoljno za Murraya

Ivor Krapac • nedjelja, 31.05.2009.
Nedovoljno za Murraya
Foto: EPA

Marin Čilić oprostio se od svog najboljeg seniorskog nastupa u Roland Garrosu porazom u osmini finala. Prvi hrvatski reket igrao je na trenutke dobro, ali oni drugi, slabiji trenuci pomogli su Andyju Murrayu da u tri seta izbori četvrtfinale Grand Slam turnira na pariškoj crvenoj prašini. Kada se sve zbroji, treći na svijetu bio je jednostavno bolji...

Iako se u najavi meča nadao dobroj prilici za prvo Grand Slam četvrtfinale u karijeri, Marin Čilić neće ga ostvariti ove godine u Parizu. Andyju Murrayu zemlja nije najdraža podloga, ali ove godine je i na njoj napravio korak unaprijed, što je dokazao i sa 7:5, 7:6(4), 6:1 protiv prvog hrvatskog reketa.

Početak meča nije bio dobar za Marina, Murray je breaknuo već u prvom gemu, no nakon što je ekspresno nadoknadio break minusa i poravnao na 1:1, Čilićeva igra postala je bolja nego na startu. U trećem gemu preživio je novi izazov na servisu, držao nakon 0:30, da bi pri vodstvu od 3:2 ispustio mini-priliku za dolazak do breaka prednosti. Kod 15:30 probao je reternom bekhendom kazniti drugi servis Murraya, otišlo je predugo, a Škot je u nastavku gema ostao miran i držao za 3:3.

Završnica prvog seta Marinu je bila još lošija nego početak. Kod 5:5 je s tri promašaja pomogao Murrayu da drugi put stigne do breaka prednosti, a kad protiv trećeg tenisača svijeta praktički pokloniš servis-gem, to se redovito plaća - Škot je gem kasnije bez većih poteškoća odservirao za osvajanje prve dionice.

U drugom setu Čilić je otvorio jednako slabo kao što je završio prvi, izgubio servis kod 1:1, a kako je u tim trenucima izgledalo, bilo je malo nade da bi se nešto moglo okrenuti. Marin se u nekoliko gemova nije uspijevao izvući iz igračke crne rupe u koju je upao, a Škot je servirao sve bolje, gotovo svaki put nedodirljivo kad je postalo gusto.

No, pri Murrayevom vodstvu od 4:3 prvi hrvatski reket se vratio na ono što je igrao u dobrom dijelu prvog seta, u nekoliko dužih izmjena ostao je strpljiviji od suparnika, što mu je pomoglo da dođe do breaka za 4:4 i povratak u ritam servisa. Do kraja drugog seta nije bilo breaka na bilo kojoj strani, a u tie-breaku je presudilo ono što Škot radi vjerojatno najbolje na Touru - vraćanje servisa.

Murray je s dva odlična reterna u dva Marinova servis-poena gurnuo hrvatskog aduta u defanzivu, dobio oba i pobjegao do 6:2, pa zaključio set nakon što je Marin nadoknadio jedan mini-break minusa i smanjio na 6:4. Dalje nije išlo, a kako se kasnije pokazalo, bio je to kraj prave borbe.

Treći set brzo je otišao na stranu trećeg tenisača svijeta, a pritom nije pomoglo što se Marin požalio na bol u lijevoj nozi, zbog čega je na izmjeni strana kod minusa od 3:0 zatražio pomoć fizioterapeuta i medicinski time-out. Valjda nije ništa ozbiljnije, da se uz poraz još i ozlijedio, bila bi to dvostruka šteta - Wimbledon i četvrtfinale Svjetske skupine Davis Cupa protiv Amerikanaca praktički su pred vratima.

Ako će sve biti u redu s nogom, Marin može usmjeriti misli prema dolazećim izazovima, dok Murraya u njegovom prvom četvrtfinalu Roland Garrosa čeka Fernando Gonzalez. 12-postavljeni Čileanac je u osmini finala bio iznimno uvjerljiv, proslavio je 6:2, 6:4 i 6:2 protiv Victora Hanescua.

U posljednjem meču dana u muškom singlu Nikolaj Davidenko je lakše od očekivanja izašao na kraj s Fernandom Verdascom. Rus je slavio sa 6:2, 6:2 i 6:4, a s obzirom na sve što je dosad pokazao u Parizu, ne samo u ovom meču, očito se oporavio od ozljede stopala koja ga je pratila kroz sezonu. Ako ostane zdrav, bit će i opasan.

Davidenko će se u četvrtfinalu sresti s Robinom Söderlingom, pobjednikom nad Rafaelom Nadalom.

Roland Garros, tenisači, osmina finala: Davidenko (Rusija, 10) - Verdasco (Španjolska, 8) 6:2, 6:2, 6:4, Murray (Velika Britanija, 3) - Čilić (Hrvatska, 13) 7:5, 7:6(4), 6:1, Gonzalez (Čile, 12) - Hanescu (Rumunjska, 30) 6:2, 6:4, 6:2.

Parovi, osmina finala: Nestor/Zimonjić (Kanada/Srbija, 1) - Kas/Wassen (Njemačka/Nizozemska) 6:0, 6:3, Acasuso/Gonzalez (Argentina/Čile) - Bhupathi/Knowles (Indija/Bahami, 4) 7:5, 4:6, 6:4, M. Lopez/Robredo (Španjolska) - Kohlmann/Waske (Njemačka) 6:3, 6:4, B. Bryan/M. Bryan (SAD, 2) - De Voest/Fisher (JAR/Australija, 14) 6:3, 6:4.

Mješoviti parovi, osmina finala: Sugiyama/Sa (Japan/Brazil, 5) - Parmentier/Gicquel (Francuska, WC) 6:2, 6:3, Klejbanova/Soares (Rusija/Brazil) - Rodionova/De Voest (Australija/JAR) 6:4, 6:2, Dechy/A. Ram (Francuska/Izrael) - Vesnina/Nestor (Rusija/Kanada, 6) 6:4, 4:6, 10:7.

Juniori, prvo kolo: Schulz (Njemačka, 14) - Marcan (Hrvatska) 6:4, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!