Tenis

Nadal pao u Roland Garrosu!

Ivor Krapac • nedjelja, 31.05.2009.
Nadal pao u Roland Garrosu!
Foto: EPA

Nevjerojatna senzacija dogodila se u osmini finala Roland Garrosa - Rafael Nadal neće obraniti naslov, oprostio se u četvrtom kolu! "Krvnik" je bio Šveđanin Robin Söderling, koji je odigrao sjajan meč, drugačije se ni ne može do ovakve pobjede...

U sportu je svašta moguće, no na ovo teško da je mogla računati i rodbina Robina Söderlinga, ili prijatelji, nitko, jedino on sam - jer drugačije to ne bi izveo. 24-godišnji Šveđanin, koji nikad nije bio dalje od trećeg kola nekog Grand Slam turnira, pobrinuo se za nešto o čemu će se jako dugo pričati, 6:2, 6:7(2), 6:4 i 7:6(2) za detroniziranje Rafaela Nadala već među posljednjih 16 u Roland Garrosu.

Prvi tenisač svijeta je na pariškoj crvenoj prašini zasad znao samo za pobjede, do ovog meča bio je na 31-0, jednom se vjerojatno morao dogoditi i poraz, no teško da bi itko stavio novac na to da će to biti ove nedjelje. Nadal nikad dosad u Roland Garrosu u nekom meču nije izgubio dva seta, da je ostao samo na osvojena dva, Söderling bi po nečem bio prvi, ali otišao je i korak dalje.

Kako dobiti Nadala na zemlji u meču na tri dobivena seta? Recept je bio jednostavan samo na papiru - agresivno do kraja, bez povlačenja, s gađanjem crta ili blizu njih, a jedini problem je što je takvo što jako teško izvesti na terenu. Söderling je pokazao da je i to moguće, bio je hrabar i dobio nagradu.

O tome zbog čega je Rafa izgubio i je li popustio na zemlji bit će još govora, teško izborena pobjeda nad Novakom Đokovićem u Madridu i poraz od Rogera Federera u finalu istog turnira naznačili su da ni on nije nedodirljiv, ali nepravedno bi bilo gurnuti Šveđanina u drugi plan. Söderling je očito nešto naučio iz poraza od Nadala sa samo jednim osvojenim gemom potkraj travnja na crvenoj zemlji Rima, ovo što je danas pokazao bilo je nešto sasvim drugačije.

Šveđanin je najavio da je spreman za senzaciju uvjerljivim osvajanjem prvog seta, a s puta ga nije skrenulo ni što je izgubio tie-break drugog nakon što je prethodno nadoknadio break minusa, pa u završnici seta na Nadalovom servisu stigao dva poena do 2-0 u setovima.

U trećem setu presudio je jedan Söderlingov break, a u četvrtom je Šveđanin nadoknadio rani break minusa i zaostatak od 2:0, da bi u tie-breaku sa samo dva izgubljena poena zaokružio priču o pobjedi karijere.

Roger Federer vjerojatno je gledao, ako nije gledao, sigurno je čuo, sada više nema dvojbi da je on prvi favorit...

Roland Garros, tenisači, osmina finala: Söderling (Švedska, 23) - Nadal (Španjolska, 1) 6:2, 6:7(2), 6:4, 7:6(2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!