Nogomet

Pobjeda za peto mjesto

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 01.06.2009.
Pobjeda za peto mjesto
Foto: FaH

Tek u posljednjem kolu sezone 08./09. nogometaši Zagreba uspjeli su svladati momčad sa zadarskih Stanova. Nakon remija te poraza, "bijeli" su upisali i pobjedu te time tek u dvobojima protiv Šibenika ne znaju za pobjedu. U jučerašnjem susretu u kojem su Pjesnici od samoga početka bili ozbiljnija, raspoloženija, upornija, te na kraju i konkretnija momčad, veći dobitak od same pobjede zapažena je igra donedavnih juniora...

Strateg domaće momčadi nedjeljni je susret odlučio započeti s veznjacima Oršulićem i Abdurahimijem u posljednjoj liniji odnosno u napadu. Nakon 90 odigranih minuta posljednjeg kola, Pavlović može biti zadovoljan svojim pokušajem, odnosno izborom. Dok je Oršulić kao stoper prvi puta u toj ulozi odigrao iznad očekivanja s nekoliko pravovremenih i pametnih reakcija, brzonogi se Abdurahimi prometnuo u igrača susreta.

Mladi reprezentativac Hrvatske u duetu s Vugrincem pokazao se velikim problemom za zadarsku obranu. Osim pogotka našao se u još nekoliko opasnih situacija pred gostujućim vratima, pretrčao mnogo te s par majstorskih poteza zaradio pljesak s tribina. Potez u nogama ima i središnji veznjak Šovšić, no veliki broj izgubljenih lopti i često kompliciranje u velikoj mjeri znaju poremetiti igru cijelog sustava koji Luka Pavlović od početka sezone zagovara.

Vezane vijesti

Osim Abdurahimija još se jedan junior od sezone oprostio visokom ocjenom. Desni bočni Vedran Celjak jedan je od najvećih potencijala Kranjčevićeve, a svojim je zalaganjem, trkom i inteligentnim rješenjima i on od kritičnih gledatelja u Ulici pjesnika zaradio pljesak i pohvale. Iako je posljednja linija Pjesnika jučer po prvi put zaigrala u sastavu u kojem je bio jedan junior (Celjak), dva vezna igrača (Oršulić, Pejić), te na mjestu stopera lijevi bočni Ivanković, većih problema sa zadarskim napadačima nije imala.

"PURGERSKI PONOS" ŠKORIĆU

Tradicionalnu nagradu navijača Zagreba "Bijelih anđela" ove je sezone osvojio, rekli bismo, bez ozbiljnije konkurencije, vratar Pjesnika Josip Škorić.

Škorić je nagradu zaslužio svojim profesionalnim pristupom i ponašanjem, no prije svega svojim obranama i dobrim nastupima u kontinuitetu.

Osim što je sezonu okončao s "Purgerskim ponosom", čuvar mreže "bijelih" upisao je punu minutažu u svojoj prvoj sezoni kao "jedinica" Zagreba.

Neki od dosadašnjih dobitnika:
Nino Bule, Antonio Franja, Krunoslav Lovrek, Goran Stavrevski, Radomir Đalović, Safet Nadarević, Dragan Stojić, Senijad Ibričić

Upravo je Ivanković na poziciji stopera iznenadio odvažnijim izlazima u vezu što mu je nedostajalo tokom većeg dijela sezone te je jučer tek Pejić odigrao za nijansu slabije od ostalih kolega iz obrambene četvorke. Vezna linija "bijelih", Mujdža - Šovšić - Parlov - Špičić, odigrala je točno koliko je trebala, a Mujdža se drugim Zagrebovim pogotkom po prvi puta u sezoni upisao u strijelce. S druge strane, mirnoća kod kaznenog udarca Parlovu je priskrbila peti pogodak sezone, dok je borbeni i uporni kapetan Špičić ostao na brojci dva.

A u prvom dijelu prvog poluvremena itekako je bilo vidljivo da Pjesnici igraju za Vugrinca i njegove pogotke što ih je stajalo neiskorištenih prilika iz boljih pozicija, a zamalo i rezultata na poluvremenu. Zagrebov je najbolji strijelac sezonu završio u odličnoj formi, no nažalost i s ozljedom te bez 100. pogotka, međutim, njegova je važnost za momčad do izražaja došla i na ovom susretu. Nakon izlaska njega i Abdurahimija igra u napadu postala je prilično "divlja", odnosno neorganizirana, uz ponovno slabu igru Davora Piškora.

U posljednja su dva susreta "bijeli" upisali dvije pobjede, ali i pokazali kako imaju igru koja može donijeti uspjeh i na domaćem i na gostujućem terenu. Dok su protiv Dinama Zagrebaši zaigrali strpljivo, disciplinirano i čvrsto u bloku, protiv Zadrana su pokazali i kreativniji segment svoje igre. Lijepo su s idejom, brzim i kratkim dodavanjima kombinirali Špičić, Parlov i Vugrinec, te Mujdža, Šovšić i Abdurahimi. U posljednjem su susretu sezone Pjesnici prezentirali modernu igru, no za pohvale će trebati isto pružati u kontinuitetu uz igru svih pojedinaca na visokoj razini.

Sezona će za Pavlovićeve igrače službeno završiti danas, dok je novo okupljanje zakazano za 19. lipanj. Do tada Kranjčevićevu čeka razdoblje analize netom završene sezone te slaganje kadra za iduću, u kojoj će ciljevi zasigurno biti doći u borbu za treće/četvrto mjesto i izlazak u Europu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!