Tenis

Serena poput buldožera, Jeca ispala

Maja Giljanović • ponedjeljak, 01.06.2009.
Serena poput buldožera, Jeca ispala
Foto: EPA

Druga igračica svijeta Serena Williams potrošila je samo 53 minute i protiv prestravljene Aleksandre Wozniak kojoj je ovo bila prva osmina finala u karijeri te prvi meč na Chatrieru izborila svoje šesto četvrtfinale Roland Garrosa. Senzaciju dana je protiv pete nositeljice Jelene Janković priredila tinejdžerica Sorana Cirstea...

Bivša (2002.) pobjednica Serena Williams u osmini je finala pregazila 24. nositeljicu Aleksandru Wozniak. Nije ovo bio prvi meč 21-godišnje Kanađanka protiv bivšeg broja jedan čime bi objasnili samo tri gema koliko je Top 30 igračica uspjela osvojiti tim više što je taj jedan meč pobijedila baš Wozniak - tada 85. igračica svijeta prošle godine je u polufinala Stanforda dobila Serenu (tada 5. na svijetu) koja je nakon 2:6 u prvom i breaka u drugom na 1:3 predala meč.

Revanš Serene bio je silan i koliko god je njen tenis u mečevima protiv primjerice Klare Zakopalove i Marije Jose Sanchez Martinez izgledao najblaže rečeno suspektan toliko Wozniak koja je u drugom kolu izbacila našu Petru Martić nije pružila ni promil šanse. U prvom je setu Wozniak osvojila ukupno samo 14 poena (jedan jedini gem), a u drugom je čak uspjela jednom uzeti Sereni servis i izvući 100% više (6:2).

U četvrtfinalu će se Williams suprotstaviti ćudljiva Svetlana Kuznjecova. Sedma je nositeljica sebi dozvolila pola sata mizernog tenisa, izgubila drugi set (6:1), ali je odlaskom na notorni "toilet break" posve poremetila ritam Agnieszke Radwanske.

12. nositeljica je u trećem setu izgubila prva tri gema, dupli je break Kuznjecovoj poklonila u šestom gemu i bivša prva igračica svijeta (danas 7.) i bivša (2006.) finalistica više joj nije dala ni gem (6:1).

Serena i Kuznjecova su odigrale šest mečeva, pet je puta slavila Williams - Ruskinja jednom u Stuttgartu 2007. (6:3, 6:3), a posljednja dva meča od kojih je drugi bio u četvrtfinalu ovogodišnjeg Australian Opena (5:7, 7:5, 6:1) otišla su u tri seta.

Petoj nositeljici Jeleni Janković ni iskustvo nije pomoglo protiv Sorane Cirstee. 19-godišnjakinja ni na jednom od pet prijašnjih nastupa na Grand Slamovima nije prošla dalje od drugog kola (prošle godine u Parizu, Londonu i New Yorku), a ovdje 41. igračica svijeta u tri meča (Gullickson, Cornet, Wozniacki) nije ispustila nijedan set.

Janković je osvojila prvi set (6:3) samo da bi je Cirstea deklasirala u drugom (6:0), a treći se pretvorio u dramu nakon što Srpkinja nije uspjela iskoristiti break (5:4) i zaključiti priču.

Peta je igračica svijeta povela 30:0, ali Cirstea je osvojila četiri poena zaredom i izjednačila na 5:5. Janković se izvukla na 6:7 - Cirstea je imala 0:30 i na 30:30 je nakon izmjene duge 26 udaraca zapucala smeč u mrežu - a nakon što je na 8:7 Cirstea prokockala dvije meč-lopte izgledalo je da će tinejdžerica izgorjeti u prevelikoj želji.

Nije i pozitivnim je pristupom nakon dva sata i 45 minuta iskoristila treću meč-loptu i izbacila zadnje dvije godine polufinalisticu Pariza.

A sama će polufinale izboriti pobijedi li u četvrtfinalu 30. nositeljicu Samanthu Stosur koja je izbacila posljednju preostalu Francuskinju Virginie Razzano. Australka (32.) je u trećem kolu izbacila Elenu Dementijevu (6:3, 4:6, 6:1) i izjednačila uspjeh iz 2006. kad je u Melbourneu izborila svoju prvu osminu finala na Grand Slamovima, a u takvoj joj formi Razzano (36.) koja je propustila svih osam break-lopti (Stosur je realizirala četiri od 12) nije uspjela uzeti više od tri gema (6:1, 6:2).

Roland Garros, osmina finala:
Williams (SAD, 2) - Wozniak (Kanada, 24) 6:1, 6:2, Cirstea (Rumunjska) - Janković (Srbija, 5) 3:6, 6:0, 9:7, Kuznjecova (Rusija, 7) - Radwanska (Poljska, 12) 6:4, 1:6, 6:1, Stosur (Australija, 30) - Razzano (Francuska) 6:1, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!