Tenis

Demonstracija moći Soderlinga i Gonzaleza

Vedran Babić • utorak, 02.06.2009.
Demonstracija moći Soderlinga i Gonzaleza
Foto: EPA

U prvim četvrtfinalnim ogledima Roland Garrosa Robin Soderling je nastavio svoju sjajnu seriju deklasiravši Nikolaja Davidenka, dok je Fernando Gonzalez eliminirao trećeg nositelja Andyja Murraya u četiri seta...

Samo dva dana nakon briljantne pobjede protiv Rafaela Nadala koja je šokirala svijet i o kojoj će se još dugo pričati, Robin Soderling odigrao je još jedan meč za pamćenje. Za samo jedan sat i 41 minutu igre Šveđanin je sa 6:1, 6:3, 6:1 pomeo 10. nositelja Nikolaja Davidenka i produljio nadu u osvajanje prvog Grand Slama.

Soderling je imao 19 izravnih poena više (34-15), a iskoristio je i šest od 14 prilika za break. S druge strane, Davidenko je imao dvije break lopte, ali nije realizirao niti jednu.

Soderlingova ideja o osvajanju ovog turnira više se ne čini bezazlena. Ne samo što je prekinuo Nadalovu vladavinu u Parizu, već se s takvom lakoćom poigrao s nekoć trećim tenisačem svijeta i pokazao mentalnu snagu, s obzirom da mu zasigurno nije bilo lako izbaciti iz glave činjenicu da je iz turnira eliminirao nedodirljivog "kralja zemlje".

"Prije otprilike četiri godine rekao bih da nikada neću zaigrati u polufinalu Roland Garrosa. Međutim, iz godine u godinu postajao sam sve bolji igrač na zemlji. Ove sezone sam imao jako težak ždrijeb i morao sam izbaciti tri sjajna igrača na ovoj podlozi pa je logično da mi je samopouzdanje sve veće i veće", kaže Soderling, koji je na ovaj način upropastio proslavu 28. rođendana Nikolaja Davidenka.

U međusobnim dvobojima protiv Rusa sada vodi 4-2, a od svog suparnika u polufinalu, Fernanda Gonzaleza, izgubio je posljednja četiri dvoboja (zadnji 2007.) i gubi 4-3.

Gonzalez je sa 6:3, 3:6, 6:0 i 6:4 izbacio i trećeg člana velike četvorke na vrhu ATP ljestvice, Andyja Murraya. U prvom setu Čileanac je jedini break napravio u osmom gemu, dok je u nastavku Škot uzvratio breakom u šestom gemu i poravnao meč. Bio je to set u kojem treći nositelj nije napravio niti jednu jedinu neprisiljenu pogrešku.

U iduća dva seta Murray jednostavno nije imao rješenja za neobranjive udarce koji su dolazili s reketa 12. nositelja. Uhvatio je četiri gema i morao čestitati Gonzalezu na zasluženoj pobjedi i plasmanu u prvo polufinale u Roland Garrosu poslije dva sata i 15 minuta igre. Gonzalez je 2003. i 2008. godine otišao do četvrtfinala, ali nikada dalje.

Murray je dostojno podnio poraz. "Moram mu odati priznanje. Igrao sam prije protiv njega i znao sam da udara loptu jako, ali ovo danas je zaista bilo fenomenalno. Kada se takvo što dogodi, jednostavno morate reći "bravo". Unatoč porazu, imao sam nekoliko dobrih mečeva kroz ova dva tjedna u Parizu."

O snazi, ali i preciznosti Gonzalezovih udaraca dovoljno govori i podatak da je postigao čak 45 izravnih poena, što je 26 više od Murraya. S obzirom da je uoči turnira najavljivao kako bi bio zadovoljan plasmanom u drugi tjedan, Britanac nema razloga za nezadovoljstvo. Gonzalez je ipak provjereni "prašinar" s mnogo više iskustva na toj podlozi, a poraz od njega nije nikakva sramota, dapače.

Roland Garros, muški, četvrtfinale: Soderling (Švedska, 23) - Davidenko (Rusija, 10) 6:1, 6:3, 6:1, Gonzalez (Čile, 12) - Murray (VB, 3) 6:3, 3:6, 6:0, 6:4

Parovi, četvrtfinale: Nestor/Zimonjić (Kanada/Srbija, 1) - Kunjicin/Tursunov (Rusija) 6:4, 6:2, B. Bryan/M. Bryan (SAD, 2) - M. Lopez/Robredo (Španjolska) 7:6 (1), 4:6, 7:6 (2)

Mix parovi, četvrtfinale: Petrova/Mirnji (Rusija/Bjelorusija, 4) - Dechy/A. Ram (Francuska/Izrael) 6:3, 6:1, Groenefeld/Knowles (Njemačka/Bahami) - Klejbanova/Soares (Rusija/Brazil) 4:6, 6:3, 10-7

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!