Košarka

Imaš Prkačina, imaš igru

Ivor Krapac • srijeda, 03.06.2009.
Imaš Prkačina, imaš igru
Foto: Davor Sajko

Iako je Zmago Sagadin ukrao show gurajući suce u prvi plan, bilo je i drugih stvari vrijednih pozornosti u trećoj utakmici sudara vodećih hrvatskih klubova koji će odlučiti o novom ili starom prvaku. Više od sudačkog trojca, slovenskog trenera moglo bi zabrinuti ono što je od obje momčadi vidio na parketu u prvih 20 minuta, pogotovo u drugoj četvrtini...

Bez obzira što je finalna serija u prve dvije utakmice donijela više ili manje izraženu dominaciju domaćih momčadi, bilo je teško predvidjeti da će se u trećoj sve riješiti već nakon prvog poluvremena. No, odlična Cibona i vrlo slabi Zadar utjecali su da vidimo i to, s ogromnih 52:25 potkraj druge četvrtine i teško dostižnih 25 razlike nakon 20 minuta, što su domaći mogli ispustiti jedino potpunim raspadom u preostale dvije četvrtine. Nije da su briljirali do kraja utakmice, ali pobjeda ipak nije došla u pitanje.

U prvoj četvrtini Cibosi su najavili da su puno raspoloženiji nego nekoliko dana ranije u drugoj utakmici u Zadru, pogotovo u obrani, dok se druga dionica i obrambeno i napadački može uvrstiti među najbolje koje je momčad Velimira Perasovića odigrala tijekom cijele sezone. Iz tih deset minuta Cibonin trener može biti zadovoljan baš svime, stvarno je teško pronaći nešto što nije bilo dobro.

Obrana Cibosa je otpočetka utakmice zatvorila Zadranima sve opcije pod košem i u reketu, a koliko je Zadar u problemima kad im je šut izvana glavna opcija, vidjelo se i prošlog tjedna u prvom susretu. Na drugom kraju terena su Anderson i Kus ponovno imali glavne uloge, no pojavilo se i nekoliko drugih aduta - Perasović može biti zadovoljan završnicom četvrtine u kojoj su pomogli Princ i Calloway, reakcijom na gostujući pokušaj sa zonom, a možda i važnije od svega, bit će sretan i zbog povratka Nikše Prkačina.

Cibonin kapetan u utorak nije igrao previše, tek 11 i pol minuta, ali svaka njegova minuta Ciboni puno vrijedi jer bez Prkačina Zadrovi centri gotovo da i ne moraju brinuti o obrani suparničkih visokih igrača. Kako nema Vedrana Vukušića, Velimir Perasović se iz redovite rotacije može osloniti još jedino na Jareda Homana i Lukšu Andrića, a nijedan od njih ne može ono što može najiskusniji košarkaš Vukova, zadržati loptu pod obručem igrajući leđima košu pa sam odigrati protiv suparničkog centra ili vratiti loptu vani ako ga udvoje.

Ako na parketu nema kapetana Cibosa, svaka protivnička momčad ima brigu manje u obrani, a s takvim stanjem stvari lakše je baciti naglasak na Alana Andersona, drugog ključnog Ciboninog aduta, što otvara mogućnost da Perasovićeva momčad izgleda kako je izgledala u subotu u Zadru - prilično nemoćno u većem dijelu utakmice, s previše Andersonovog jurišanja u gužvu i previše teških šuteva koji vode u poraz.

Iz kuta Vukova, stvari sada izgledaju puno povoljnije nego prije neki dan, ne samo zbog 2-1 u seriji već i zato jer je za očekivati da će Prkačin u petak biti u još boljem stanju nego u trećoj utakmici. Zadar, pak, mora riješiti sve brige u svom sastavu.

S izuzetkom Todora Gečevskog u prvom i Damira Rančića u drugom poluvremenu, Sagadin u utorak nije imao previše raspoloženih s kojima bi parirao Cibosima, a bez prave pomoći ostalih teško će do pobjede i u petak. Zadrov trener je nakon poraza u trećoj više pričao o sucima nego o lošem izdanju svoje momčadi, ali na koncu je ipak priznao da su u utorak presudili dobra Cibona i loš Zadar, a ne ljudi sa zviždaljkama.

Zadar će u svojoj dvorani izgledati bolje, uvijek izgleda bolje pred svojim navijačima nego u gostima, a ako se vanjskim igračima pridruže Boisa ili Tomislav Ružić s dobrim poslom pod obručem na oba kraja terena, bit će to ogroman korak prema povratku u Zagreb na odlučujuću petu. Nikša Prkačin se vratio, ali Cibona i dalje zbog Vukušićevog izostanka i pravila o maksimalno dva stranca na parketu ima skraćenu rotaciju, Zadrani s energijom koju im daju navijači to mogu iskoristiti.

Ako Sagadinova momčad izgubi i sve završi nakon četvrte, za nadati se jedino da slovenskom treneru neće biti puna usta sudaca. U sve tri dosadašnje utakmice finala kriterij je bio takav da je više odgovarao domaćoj momčadi, ne treba zatvarati oči ili krenuti s pričom da nije bilo tako, ali sve i da su Sagadinove riječi bile pritisak na suce da promijene kriterij sviranja kad se igra u Zagrebu ili antagoniziranje stvari kako bi atmosfera u petak u Zadru bila još vatrenija, morao ih je odabrati pažljivije. Ispalo je da su poraz u trećoj nedugo nakon utakmice bolje i sportskije primili Zadrovi igrači, što nije najbolja slika.

Na svu sreću, ovu finalnu seriju mogu presuditi igrači, ima ih dovoljno dobrih i s jedne i druge strane.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!