Košarka

Zakazala vanjska linija Magica

Mario Majdić Natrlin • utorak, 09.06.2009.
Zakazala vanjska linija Magica
Foto: EPA

Orlando Magic, osim neuvjerljivog Howarda, u dosadašnjem tijeku NBA Finala ima i više nego ozbiljnih problema sa svojom vanjskom linijom koja nije pokazala apsolutno ništa u dosadašnje dvije utakmice u koje je Orlando upisao dva poraza.

Problemi su počeli tamo gdje se Orlando Magic najmanje mogao nadati.

Nakon četiri mjeseca izbivanja s NBA parketa zbog ozljede, u momčad se vratio već otpisani play Jameer Nelson, čovjek koji je uz Dwighta Howarda u prvom dijelu sezone bio ključna figura ovogodišnjih predstavnika Istoka.

Trener Stan Van Gundy ga je obilato koristio već u prvoj utakmici, što rezultiralo time da je Rafer Alston, igrač doveden da ga zamjenjuje, po vlastitim riječima izgubio ritam zbog predugog sjedenja na klupi. Ali, bio je to samo početak problema za Van Gundyja.

Van Gundy je u drugoj utakmici u kojoj je njegova momčad izgubila u produžetku 101:96, na parketu zaista izrotirao sve što je mogao. Da pomogne Howardu, uz njega je uveo još jednog gorostasa, Marcina Gortata. Hibridni Lewis i Turkoglu, koji su uz put rečeno bili najbolji igrači Magica, igrali su gdje god su stigli, Turkoglu na svojoj "drugoj" poziciji - razigravaču. Van Gundy je igrao dijelove utakmice i bez razigravača, s J.J. Redickom, (šut 2/9) odustavši od Alstona (šut 1/8) i Nelsona (šut 1/3).

"Siguran sam da više nemam nijednu postavu za ubaciti, a koju već niste vidjeli. Osim ako ću igrati s Dwightom Howardom, Marcinom Gortatom, Tony Battieom, Rashardom Lewisom i Hedom Turkogluom. Drugu nemam. Igrali smo bez razigravača, igrali smo konvencionalno, Rashard je bio na trojci, Hedo na jedinici, dvojci i trojci. Igrali smo Rasharda i na trojci i na četvorci. Igrali smo s visokom postavom, bez razigravača. Kako ono kažu - samo bacaj stvari o zid i nadaj se da će se nešto zalijepiti", ilustrirao je Van Gundy svoje muke i nevolje.

Vanjska linija Magica ima ukupan šut 14/53 u ove dvije utakmice, što označava 26%. Fantastična obrana Lakersa, zar ne?

"Tražili smo nekoga tko može pogoditi šut. Očito je da nismo našli nikoga. Bekovi su nam šutirali 6/26. Većinu vremena jednostavno nismo mogli ništa pogoditi. U tome je stvar, pokušali smo naći nekoga tko će pogoditi šut nakon udvajanja i pick and rolla", iskren je Van Gundy čiji su šuteri zaista bili često otvoreni, a još češće neprecizni.

U priču treba uvrstiti i Courtneyja Leeja, novaka u startnoj petorci Magica, koji je uz šut 1/3 uspio promašiti i ključno polaganje s istekom vremena, što je naposljetku i dovelo neuspješnih produžetaka.

Problemi idu puno dublje za momčad s Floride. Svoj zaštitni znak, šuteve za tri poena, šutiraju uz postotak 33.3%, a uz to su izgubili 20 lopti u drugoj utakmici, što je prvo ime Magica, Rashard Lewis (34 poena, 11 skokova, sedam asistencija), okarakterizirao presudnim. Orlando je u prvoj četvrtini zabio rekordno niskih 15 poena, srećom nisu na Lakersi zabili više. Uz sve to, Magic je uspio u gostima izboriti dodatnih pet minuta nade.

"Nevjerojatno je da je ova utakmica otišla u produžetke. Ne mogu baš shvatiti kako je to izgledalo uz ove brojke", reći će Van Gundy.

Nije izgledalo dobro i Lakersi, bez igre od koje ostajemo bez daha, u Orlando nose dvije pobjede. Magic će u svojoj dvorani odigrati iduće tri utakmice s imperativom pobjede i povratka u Kaliforniju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!