Nogomet

Pravi potez ili pogreška?

Matej Milanović • utorak, 09.06.2009.
Pravi potez ili pogreška?
Foto: EPA

Kaka je i službeno prešao u Real, pa sada možemo proanalizirati što se događalo u zadnjih šest mjeseci - je li čelništvo kluba pogriješilo, zašto Kaka nije otišao već u siječnju kada je Manchester City ponudio bogatiju ponudu i kakvu su ulogu u svemu tome imali navijači...

Kaka je u Milanu zarađivao puno i dugo vremena je bio nedodirljiv. No, u ovoj sezoni su počeli problemi s ozljedama. Dugo nije igrao, a njegov odnos sa trenerom Carlom Ancelottijem doživio je veliki pad.

Ancelotti je htio svog najboljeg igrača u trenucima u kojima je još igrao Kup UEFA i u kojima se još mogao nadati naslovu prvaka Italije, ali Brazilac zbog fizičkih problema nije igrao. Ancelotti se zbog toga posvađao sa klupskim liječnicima, a i sa samim Brazilcem.

Kaka u Milanu

Nastupi: 270
Golovi: 95
Osvojeni naslovi: Prvenstvo 2003/04
Superkup Italije: 2004
Champions League: 2006/07
Europski superkup: 2007
Svjetsko klupsko prvenstvo: 2007

To je bio vjerojatno trenutak u kojem je Kaka ozbiljno počeo razmišljati o odlasku, trenutak kada se vjerojatno po prvi puta od dolaska u Milano osjećao zapostavljenim od strane kluba.

ČELNIŠTVO

Čelnici kluba još su u siječnju rekli da se ne mogu nositi sa ponudama drugih klubova te da sve ovisi o Kaki. Brazilac je odličan igrač, ali nije nezamjenjiv, a klub koji ima sedamdesetak milijuna eura dugova takvu ponudu može pozdraviti samo s veseljem.

Pogreška čelnika Milana je vjerojatno bila ne pokušati pritisnuti Kaku da ode u Manchester City, budući da bi dobili čak 25 milijuna više nego što su dobili od Reala. Ipak, već tada se govorilo o ponudama Reala i o tome da je Kaka odbio Engleze upravo zato što je čekao Madriđane. Je li stvarno već tada Brazilac prelomio vjerojatno se nikad neće znati.

Kada je napokon došla konkretna ponuda od Reala ponovila se ista scena iz siječnja. Čelnici su najavili da ne mogu parirati ponudama koje Kaka dobiva te da sve ovisi o njemu. Klub će sa zarađenim novcem moći pokriti dugove, a usput pokušati naći čovjeka koji će zamijeniti donedavno najboljeg svjetskog igrača.

No, Silvio Berlusconi pobrinuo se najaviti crna razdoblja za Milan. Naime, Berlusconi je praktički naredio novom treneru Leonardu da momčad izgradi oko Ronaldinha. Obzirom na vertikalan pad Ronaldinhove forme zadnjih godina dosta je upitno kako će on povesti Milan u nove uspjehe, no to je argument za posebnu diskusiju.

KAKA

Kao što je već rečeno, teško je prosuditi kada je Kaka odlučio otići u Real. Naime, u siječnju, nakon odbijanja Cityjeve ponude, Brazilac je izjavio: "Želim ostariti u Milanu i postati kapetan." Ako je vjerovati tim riječima odluka odlaska u Real je relativno nova stvar.

Ipak, činjenica je da se Real umiješao u Cityjevu ponudu u siječnju i s mnogih su strana dolazile glasine da je Kaka odbio Engleze upravo jer je htio pričekati Reala, daleko jaču momčad u kojoj bi on bio još jedna zvijezda i s kojom bi se mogao boriti za velike stvari, dok bi u Engleskoj bio prvi igrač koji bi praktički sam morao voditi ekipu nadajući se da će mu čim prije doći kakvo pojačanje.

Čak ni 15 milijuna eura ponuđenih Brazilcu nisu bila dovoljan razlog da se odluči za transfer koji bi ga vjerojatno odveo korak nazad u karijeri. Prema tome očito je da Kaka nije mogao postupiti bolje. U Realu će zarađivati "samo" devet milijuna eura, no imat će oko sebe odličnu momčad kojoj će cilj biti isprati ljagu nakon sezone u kojoj nisu osvojili ništa, a njihovi rivali iz Barcelone sve.

Kaka je s Milanom osvojio sve što je mogao osvojiti, bio je prvak Italije i Europe, osvojio je takozvano Svjetsko klupsko prvenstvo, europski Superkup, jedino mu fali nacionalni Kup. Prema tome, možda je kod prvih problema sa klubom nedostatak motiva bio dodatni razlog za odlazak.

Kaka je na prvoj konferenciji kao igrač Reala izjavio da je otišao zbog ekonomske krize koja je pogodila i Milan te da će klub s zarađenim novcem moći malo odahnuti. Što se njegovih motiva tiče, rekao je da nije novac bio jedini razlog, već da mu se sviđala ideja igranja u Realu, što u neku ruku još više potvrđuje glasine o tome da se sve već pripremilo u siječnju, kolikogod Brazilac tvrdi da na odlasku iz Milana u reprezentaciju prije nekoliko dana nije još bio odlučio.

NAVIJAČI

Navijači Milana su posebna priča. U slučaju Kaka pokazali su dosta veliku nedosljednost i upitno razumijevanje trenerskog posla. Naime, u siječnju su navijači digli ustanak protiv prodaje njihovog idola. Kada je Kaka u konačnici odbio ponudu došla je nekolicina navijača pod njegov prozor skandirati njegovo ime i zahvaliti mu se što je ostao.

Šest mjeseci nakon toga Kaka je bez previše razmišljanja pregovarao s Realom i dogovorio prelazak u Španjolski klub. Ipak, Milanovi navijači su se digli protiv čelništva koje je po njihovim riječima prodavalo igrača oko kojeg se trebala izgraditi momčad i koji je trebao biti ključan igrač momčadi.

Kaka je fantastičan igrač, fenomenalne tehnike. Uspio je praktički sam dovesti Milan u finale Lige prvaka 2007. godine, a i u finalu je bio od velike pomoći iako nije zabio. No, Kaka se teško može smatrati vođom momčadi.

Scena u kojoj se Kaka unosi u lice suigračima i kritizira ih zbog loše odigrane akcije ili zbog nedostatka koncentracije, ili scena u kojoj iz svega glasa podržava svoje suigrače u teškim trenucima ne bi li ih ponukao na bolju reakciju djeluju prije kao film znanstvene fantastike nego kao realna mogućnost.

Paolo Maldini je također bio miran igrač koji nije nikad podizao tenzije, no znao je kada treba biti grub prema suigračima i kada ih treba ponukati na nešto više i što je još bitnije znao je kako to postići. Kaka, barem do sada, nije nikada pokazao da ima takve sposobnosti.

Prema tome Milan je izgubio velikog igrača, koji je mogao sam dobivati utakmice, ali ne i voditi momčad kroz čitavu sezonu i držati na svojim leđima svlačionicu. Osim toga, navijači su, čini se, u potpunosti zaboravili riječi koje je prije samo šest mjeseci rekao Brazilac i zahvalu koju im je dao kada su ga došli proslaviti nakon odbijene ponude Cityja.

Obzirom na oproštaj kojeg su ponudili Maldiniju, koji je za milanski klub napravio daleko više od Brazilca, zbog dvije-tri rečenice od kojih neke od prije petnaestak godina, ovakav je odnos prema Brazilcu pravi primjer licemjerja.

PRAVI POTEZ

U konačnici, Milanovi čelnici su napravili ono što su trebali. Istina je da su žrtvovali važnu kariku svoje momčadi, no u prvom redu trebao im je novac za pokrivanje dugova; u drugom redu, da je Kaki bilo toliko stalo do igranja u Milanu ne bi se odlučio na selidbu u Madrid.

Kaka je, s druge strane, otišao u izvrstan, veliki klub. Istina, ove godine Real je imao slabu sezonu prema svojim standardima, no s igračke strane nemaju se što brinuti, sada je na treneru Manuelu Pellegriniju da iz te skupine velikih nogometaša stvori pobjedničku momčad.

Navijači bi pak morali shvatiti da klub više nije onoliko moćan koliko je nekad bio te da treba krenuti iz početka i pokušati ovaj put složiti momčad oko mladih igrača koji će dugo nositi igru Rossonera, a ne oko 30-godišnjaka, kao zadnjih nekoliko sezona.

Serie A

1Inter 3581:19+6289
2Milan 3464:39+2570
3Juventus 3447:26+2165
4Bologna 3549:27+2264
5Atalanta 3361:37+2457
6Roma 3359:40+1956
7Lazio 3545:37+856
8Fiorentina 3350:37+1350
9Napoli 3452:43+950
10Torino 3531:31047
11Monza 3538:46-845
12Genoa 3438:40-242
13Lecce 3431:49-1836
14Cagliari 3436:59-2332
15Verona 3431:45-1431
16Frosinone 3443:63-2031
17Empoli 3426:50-2431
18Udinese 3331:49-1829
19Sassuolo 3541:70-2929
20Salernitana 3426:73-4715

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!