Košarka

Derek Fisher podsjetio na sebe

Mario Majdić Natrlin • subota, 13.06.2009.
Derek Fisher podsjetio na sebe
Foto: EPA

Četvrta utakmica ovogodišnjeg NBA finala, donijela nam je pregršt uzbuđenja, nakon kojih su Lakersi stigli do svoje treće pobjede u seriji i na korak od osvajanja nove titule. Veteran Derek Fisher bio je ključni čovjek momčadi iz Los Angelesa...

Derek Fisher je u ovim doigravanjima proživio zaista svašta. Osim što se teško snalazio protiv mlađih i bržih razigravača, što je suspendiran zbog teškog prekršaja nad Luisom Scolom u seriji protiv Rocketsa, Fisher je tek tu i tamo zabljesnuo, igrajući važnu ulogu u prvoj utakmici serije protiv Nuggetsa i motivirajući svoje suigrače u ključnim trenucima.

Uspona i padova bilo je i u četvrtoj utakmici finala. Fisher je promašio pet uzastopnih šuteva za tri poena, a zatim je pogodio dvije ključne trice koje su Lakersima donijele pobjedu 99:91 nakon produžetaka.

"Rekao je da neće više promašiti. Pau (Gasol) mu je dodao nekoliko lopti i on ih je promašio. Svi su sjedili na klupi i on je rekao "Neću više promašiti". I zaista nije", ispričao je trener Lakersa, Phil Jackson.

Fisher je pogodio tricu s četiri sekunde do kraja utakmice, koja je rezultat izjednačila na 87:87. Njegov čuvar Jameer Nelson, ostavio mu je previše prostora i veteran nije želio propustiti tu priliku.

"Dali smo mu toliko mjesta. Igrali smo kao da pokušavamo spriječiti polaganje", izjavio je trener Magica, Stan Van Gundy, te dodao: "Ova će me akcija progoniti zauvijek"

Van Gundyja je nakon utakmice progonila i lavina pitanja i kritika zbog njegovih odluka u ključnim situacijama. Osim što mu neki stručnjaci zamjeraju forsiranje Nelsona u zadnjoj četvrtini i produžecima, gotovo da nije bilo osobe koja se nije pitala zašto Van Gundy nije igračima dao dopuštenje da naprave prekršaj u tom zadnjem napadu i tako spriječe tricu. Bilo je 10.8. sekundi do kraja utakmice.

"Još uvijek ne mislim da smo trebali napraviti prekršaj s 11 sekundi do kraja. Reći ću to ovako - uvijek možeš žaliti. Da se ponovi ista situacija ponovno s 11 sekundi, ni tada im ne bi rekli da rade prekršaj", pojašnjava Van Gundy.

Razlog trener Magica pronalazi u činjenici da je njegova momčad tu večer veoma loše pucala slobodna bacanja (22/37, 59.5%). Van Gundy je smatrao da bi se prekršajem samo ušlo u razmjenu slobodnih bacanja u kojima se Orlando ne bi snašao. Van Gundy nadalje kaže kako prekršaj traži kada ostane pet ili manje sekundi, dok u ovakvim situacijama želi potrošiti nešto vremena.

Što se tiče već stare priče Alston - Nelson, Van Gundy je to opravdao rekavši kako je o stavljanu Alstona u igru razmišljao prije početka produžetka, ali je on tada već sjedio 13 minuta na klupi i vjerojatno se ohladio. Alston je izjavio kako je šokiran minutažom.

S druge strane, Fisher je na asistenciju Bryanta s 31.3 sekunde do kraja produžetka i pri rezultatu 91:91, zabio tricu s vrha luka i praktički riješio utakmicu. 34-godišnji veteran je tako pokazao da je važna karika u momčadi Lakersa, te da su njegovo iskustvo i smirenost u važnim trenucima, veoma važan faktor za Lakerse. A kritika je motivacija:

"Čuo sam razne verzije. Sada su to godine, prije su bile druge stvari u smislu da ne mogu šutirati ili da nisam dovoljno visok ili štogod je bio slučaj. Uvijek sam koristio te stvari kao motivaciju da radim više i da pokušam biti bolji nego prije", rekao je junak utakmice.

Fisher uživa potpuno povjerenje i divljenje od strane svojih suigrača i stručnog stožera. Njegova izdržljivost i borbenost su itekako važan element u igri Lakersa. Sinoć je ponovno podsjetio na sebe i na to kakvu ulogu ima u momčadi.

Lakersi sada imaju vodstvo od 3-1 u seriji i treba im jedna pobjeda u sljedeće tri utakmice (zadnje dvije kod kuće) da stignu do naslova prvaka. Ipak, nepredvidljivi trener Phil Jackson, motivaciju za svoje igrače, pronašao je u nekim drugim stvarima:

"Rekao sam im da nam je sutra možda zadnji trening sezone. To ih je poprilično uzbudilo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!