Nogomet

"U HNL-u nema igrača koje tražimo"

Vedran Attias • ponedjeljak, 15.06.2009.
"U HNL-u nema igrača koje tražimo"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon kratke pauze od samo dva tjedna Dinamo kreće u novu sezonu. Uoči prozivke igrača i popodnevnog treninga trener Dinama Kruno Jurčić izašao je pred medije i najavio očekivanja uoči sljedeće sezone...

"Soldi sve najbolje"

Naravno, trener Plavih nije propustio čestitati kolegi Zvonimiru Soldi na angažmanu u Bundesligi: " Nisam se čuo s njim, no jako sam sretan zbog njega i to je velika stvar. Naravno, on je bio veliko igračko ime i nogometna persona u Njemačkoj. Želim mu svu sreću i da zbog sebe i svih hrvatskih trenera napravi dobar posao."

Dinamo, već standardno, ima vrlo kratak period za pripreme jer prvi europski izazovi dolaze - (pre)brzo: "Imamo pripremni period od 28 dana. Prva utakmica je u Našicama 18. lipnja ujutro, dan poslije krećemo u Sloveniju gdje 21. lipnja igramo u Velenju, 22. lipnja je ždrijeb pretkola Lige prvaka, 24. igramo u Radovlju, a potom se vraćamo u Zagreb. Prvog dana srpnja odlazimo u Austriju gdje 4. i 8. srpnja igramo utakmice, a 14. ili 15. nas čeka prva utakmica drugog pretkola Lige prvaka", iznio je program priprema trener Plavih.

Dinamo će po planu odigrati samo četiri utakmice - nije li to malo?: "Malo je dana", odgovara Jurčić i nastavlja: "Ja ovim pripremama želim povisiti agresivnost i presing te smo tako koncipirali i pripreme. Nismo bacili težište na utakmice i zbog toga što nije došlo do velikih promjena pa su nam bitniji treninzi kako bi doradili što želimo."

Staviti realne ciljeve

Što Kruno Jurčić očekuje od sezone koja je pred nama?: "Dinamovi ciljevi uvijek su uzeti dva trofeja doma kako bi zaradili još jedan izlaz u Europu. Drago mi je što nemamo imperativ Lige prvaka, no moje su ambicije velike i želim napraviti što veći iskorak. Nisam naivan da ne znam da neuspjeh u Europi izaziva potrese u klubu, no ako na početku stavimo realne cijeve - atmosfera će biti normalnija."

Na inzistiranje što je trenerov osobni cilj, Jurčić je i dalje ostao "zakopčan": "Cilj je doći što dalje i napraviti maksimalno s ovom ekipom u ovim uvjetima." Jurčić je jedan od rijetkih trenera koji novu sezonu započinje s vrlo sličnim kadrom onom koji je završio prošlu: "Ekipa se nije rasula i to je ono što je jako bitno za kontinuitet jer mi olakšava rad. Sad mogu u manje vremena izvršiti nadogradnju nego da je došlo do velikih promjena. Imamo mladu ekipu i očekujem njihov napredak što smatram našom velikom snagom."

Dinamovci na pripremama

Na popisu igrača koji putuju na pripreme su: Butina, Tomečak, Ibanez, Kovač, Calello, Lovren, Etto, Tomić, Sammir, Tadić, Kelava, Chago, Carlos, Badelj, Mandžukić, Barbarić, Slepička, Vrdoljak, Bišćan, Sivonjić, Lončarić, Morales, Pivarić, Antolić i Kramarić.

Reprezentativcima tjedan dana odmora

Što se tiče same ekipe, momčadi se priključuju Carlos koji se vraća s posudbe te Pivarić i Antolić iz Lokomotive. Kao što je već bilo spominjano, duži odmor dobili su reprezentativci Kovač i Mandžukić koji se moraju javiti za tjedan dana. Na prvoj prozivci neće se pojaviti niti Chago koji je dobio poziv za još jednu utakmicu Kameruna, Kramarić koji je igrao četiri naporne utakmice na turniru Mladen Ramljak te Ibanez koji zbog operacije ne može trenirati pa je dobio produženo i on se 19. tek javlja u klub na liječničku procjenu.

Nije bilo većih odlazaka iz kluba, no zato nije bilo niti dolazaka: "Do 1. rujna traje prijelazni rok i postoje ljudi iz kluba zaduženi za to. Zaključili smo da želimo popuniti dvije pozicije - lijevog beka i napadača, no želimo da to budu igrači koji će donijeti dodatni impuls mladim igračima koji su sada na tim pozicijama." O nikakvim imenima trener nije htio nagađati: "Sve što nije potvrđeno ili dogovoreno - bilo bi špekuliranje. Ja sam rekao što nam treba i klupski operativci rade na tome."

U HNL-u nema pojačanja na potrebnim pozicijama

Naravno, Jurčić bi volio da se transferi obave što prije: "Ja bih volio da su već danas tu jer i ovako imamo kratke pripreme, no u svakom trenutku kad dođu, a dođu pravi igrači - uklopit će se." Jedan od rijetkih odlazaka onaj je Mirka Hrgovića: "Sasvim je razumno da je to bila odluka struke. Upoznao sam izvanrednog dečka koji ni sam nije zadovoljan svojom izvedbom. Ja sam trener koji mladog igrača može čekati, no on nije mlad igrač i treba nam kvaliteta pa smo se stoga odlučili tražiti zamjenu."

Napadači su i dalje svi tu, a trener je tražio pojačanje u toj liniji momčadi - zašto?: "Stvaramo puno šansi, a nemamo dobar postotak realizacije te bi mogli imati velike probleme u Europi gdje nećemo stvarati toliko šansi." Ima li pojačanja za Dinamo u domaćoj ligi ili će se Plavi okrenuti prema van: "Ako idemo u pojačavanje - htio sam da to bude ciljano. U našoj ligi postoje igrači koji su iskočili iz okvira i zadovoljavaju kriterije Dinama, no nažalost - ne na pozicijama koje mi trebamo."

Što ako Dinamova struka ne uspije dovesti prave igrače?: "Mladi igrači su nam donijeli energiju potrebnu da osvojimo dvostruku krunu, no mladi igrači nose i oscilacije i to je opasnost. Naravno da bi volio dobiti dva prava igrača kako bi imali što jaču momčad. Liga prvaka dolazi jako brzo i zato bi htio da dođu pravi igrači", završio je trener Dinama.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!