Vodeni sportovi

Kreće Final 8

Maja Giljanović • utorak, 16.06.2009.
Kreće Final 8
Foto: Sandro Donda

Danas u Podgorici na prelijepom kompleksu SC Morača koji su prije četiri dana svečano otvorile A i B reprezentacije Crne Gore starta završni turnir vaterpolo Svjetske lige...

Kvalifikacije koje su započele u siječnju - sudjelovali su i vaterpolo patuljci poput Libije (JAR-Libija 60:0) - nakon šest mjeseci su iznjedrile osam finalista Svjetske lige među kojima i svjetske prvake Hrvatsku, europske prvake Crnu Goru, olimpijske viceprvake SAD i olimpijske brončane i četverostruke pobjednike Svjetske lige zaredom Srbiju, a tu su i Italija, Japan izbornika Gorana Sabljića (splitski Mornar), Australija i debitanti u Svjetskoj ligi Južnoafrička Republika.

U Skupini A su Srbija, SAD, Italija i Japan, a u B Australija, Crna Gora, JAR i mi. Format natjecanja je takav da se igra svaki dan, šest dana u nizu, a prvi dan u bazen u SC Morača (kapaciteta 2400 mjesta) prvi uskaču SAD i Italija (16:20), drugi (17:40) Srbija i Japan, naši otvaraju s Australijom u 19 sati, a večernji je termin rezerviran za Crnu Goru (večeras protiv JAR-a izbornika Vladimira Trninića bivšeg golmana splitskog POŠKA-a).

Što se prognoza tiče, koliko god nezahvalne, vaterpolo javnost tipuje na Crnu Goru koja je više-manje u najjačem sastavu (nedostaju Pašković i Vukčević) - selektor Petar Porobić upozorava: "Jaki smo, ali jaki su i drugi primjerice Srbija i Hrvatska. Nemojmo se zaletati nego igrajmo utakmicu po utakmicu" - medalje bi među sobom trebali raspodijeliti mi, Srbi i Amerikanci, ali i Australci koji su i u Berlinu 2007. i u Genovi 2008. osvojili broncu imaju svojih aduta.

Paketi ulaznica od 24 eura (pojedinačne ulaznice u prvoj fazi su 3, a u drugoj 5 eura) odlično se prodaju, pritisak domaćih navijača je golem - u petak se na utakmici A (Svjetska, liga i SP u Rimu) i B (Mediteranske igre trenera Veselina Krivokapića) reprezentacija Crne Gore natiskalo više od kapaciteta (oko 3000 navijača) tribine - ali naš HTV nema namjeru prenositi turnir (samo finale izbore li ga izbornik Ratko Rudić i 13 odabranih).

Tim je njihova odluka upitnija u svjetlu činjenice da su Josip Pavić, Ivo Brzica, Andro Bušlje, Damir Burić, Ivan Buljubašić, Srđan Antonijević, Samir Barać, Sandro Sukno, Miho Bošković, Paulo Obradović i Frano Karač, Igor Hinić i Nikša Dobud (Ivan Krapić je rezerva) igrači koji će sredinom srpnja u Rimu braniti naslov svjetskih prvaka osvojen 2007. u Melbourneu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!