Košarka

Crna mamba u društvu najvećih

Mario Majdić Natrlin • srijeda, 17.06.2009.
Crna mamba u društvu najvećih
Foto: EPA

Kobe Bryant je upravo osvojio svoj četvrti NBA prsten, čime je sigurnim koracima ušao u društvo velikana ovog sporta. Ali njegov modus operandi je specifičan i unikatan, te će kao takav, ostaviti poseban trag u povijesti ovog sporta.

Crna mamba - spada u najopasnije i najotrovnije zmije na svijetu. Nastanjenje su u Africi i mogu narasti i preko četiri metra. Karakteristike su joj brzina (do 20 km/h) i agresivnost, a otrov koji ispusti može ubiti od 10-25 odraslih ljudi. Može napasti s nekoliko metara udaljenosti. Otrov djeluje na način da paralizira dišne mišiće i žrtva se tako uguši.

Nagrade, rekordi, dostignuća

Četiri NBA naslova (2000, 2001, 2002, 2009)

MVP lige 2008, MVP Finala 2009

11 puta izabran kao All Star

Pobjednik natjecanja u zakucavanju 1997.

Njegov 81 poen 2006. protiv Raptorsa, drugi je najviši broj poena u povijesti NBA-a

12 zabijenih trica 2003. protiv Seattlea je rekord NBA-a

Najmlađi starter (18 godina i 158 dana)

Sedam puta u prvoj petorci NBA-a i sedam puta u prvoj obrambenoj petorci

Dva puta (2006, 2007) je bio prvi strijelac lige

Na pitanje jednog novinara zašto je dobio nadimak baš Crna Mamba, Kobe Bryant odgovara: "Samo pogledajte način na koji crna mamba napada i sve postaje poprilično jasno."

Trideset mu je godina i upravo je osvojio svoj četvrti NBA naslov u karijeri. Zlobnici će reći - prvi bez Shaqa i dva manje od Jordana.

U pet utakmica ovogodišnje finalne serije, Bryant je svoje Lakerse doveo do 15. titule s brojkama od 32.4 poena po utakmici, 5.6 skokova, 7.4 asistencija u finalnoj seriji. Vidjeli smo novog Kobea. Svestranog i nesebičnog. Fokusiranog i odlučnog. Izabran je za najkorisnijeg igrača ovogodišnjeg Finala i bio je neprikosnoveni vođa novih NBA prvaka.

Bryant od svojih mladih dana sa sobom vuče temperament pobjednika. Nakon djetinjstva provedenog u Italiji gdje je njegov otac, također profesionalni košarkaš Joe Bryant, zarađivao plaću, Bryantova se obitelj seli natrag u SAD i mladi Kobe ubrzo postaje zvijezda svoje Lower Merion srednje škole u predgrađu rodne Philadelphije. Bryant je oborio mnoge rekorde svoje škole i cijelog jugoistoka Pennsylvanije i sa svega 17 godina ušao u profesionalnu košarku. Roditelji su morali potpisati njegov prvi ugovor.

Kao 13. izbor prve runde drafta 1996. Kobea Bryanta su izabrali tadašnji Charlotte Hornetsi. Ali, Bryant neće zaigrati u tom dresu.

Kobe Bryant u srednjoj školi Lower Merion

Kobe Bryant kao 13. izbor drafta

Prva godina u NBA-u

U proljeće te godine, 17-godišnja srednjoškolska zvijezda, u dvorani svoje škole, pred televizijskim kamerama i svojim kolegama, javno obznanjuje kako je odlučio "svoj talent odvesti u NBA". Uslijedile su miješane reakcije sportske javnosti. Jedan od rijetkih koji je čvrsto vjerovao u njegov potencijal je bio Jerry West, tadašnji generalni menadžer Lakersa. Neposredno prije drafta, Bryant je odradio "audiciju" kod Lakersa i u potpunosti zadivio stručni tim i Westa koji ga je odlučio dovesti bez obzira na cijenu.

Cijena je bio Vlade Divac, tadašnji startni centar Los Angelesa, koji je poslan u Charlotte u zamjenu za igrača za kojeg je West ispravno vjerovao kako će postati lice te organizacije. Produkt tog drafta je i Derek Fisher. Njih dvojica su zajedno upravo osvojili svoj četvrti prsten.

Bryant se ubrzo potvrdio kao golemi potencijal s fantastičnim atletskim sposobnostima. Zajedno su sazrijevali i on i sedam godina stariji Shaquille O'Neal i onda su uslijedila tri uzastopna naslova 2000, 2001, 2002 godine. Lakersi su tada bili uvjerljivo najdominantnija momčad na svijetu, s nedodirljivim dvojcem Kobe-Shaq.

Osvajanje natjecanja u zakucavanju 1997.

Prvi NBA naslov

Mnogo toga se dogodilo u periodu između trećeg i četvrtog prstena. Od odlaska O'Neala u Miami, odlaska trenera Phila Jacksona popraćenog knjigom u kojem trener opisuje Bryanta s dosta kritike... Svemu tome je prethodio poraz u NBA Finalu od Detroit Pistonsa. Tada su u dresu Lakersa igrali i budući članovi "Kuće Slavnih" - Malone i Peyton. Nakon sezone 06/07, Bryant, nezadovoljan stanjem u momčadi, zahtijeva trade. Na kraju ipak ostaje u Los Angelesu, vodstvo Lakersa dovodi Paua Gasol, Bryant postaje MVP lige, a Lakersi dolaze do finala u kojem gube od Boston Celticsa.

Bryant je s vremenom sazrijevao. Od igrača koji je s loptom prije svega znao isključivo pucati i probijati se prema košu, postao je iskusni veteran koji svojoj momčadi pomaže na još mnogo različitih načina. I kao da je to najveći uspjeh Phila Jacksona, trenera uz kojeg je mladi Bryant doslovno odrastao i kojega je ovaj igrački i ljudski odgajao. Bez obzira na međusobne trzavice, zagrljaj nakon osvajanja četvrtog zajedničkog prstena i razumijevanje na posebnoj razini, ono je što će konačno definirati ovaj dvojac i po čemu će se pamtiti.

81 poen protiv Raptorsa

Povezala ih je i vječito prisutna sjena Jordana i O'Neala. Jackson nikada ne bi osvojio 10 naslova da nije "produkt okoliša", odnosno Jordanove igračke genijalnosti i neponovljivost. Bryant ne bi ni mogao zamisliti prsten na ruci bez Shaqove dominantne pojave pod košem. Sada obojica mogu odahnuti. Jackson nije osvojio naslov s momčadi nakrcanom zvijezdama, Bryant je zabijao sa Shaqom u Phoenixu.

Koliko će samo "prljavog rublja" zatrpati Bryantovu karijeru? Od sebičnosti i egocentrizma, do bahatosti i nepristupačnosti. Od slanja poruka posredstvom svog lakta na načine kojih se ni Asanović ne bi posramio, do nestrpljivosti i nerazumijevanja prema svojim suigračima kada ne igraju onako kako on želi.

Oprat će to prljavo rublje, prije svega Bryantova jedinstvenost, pobjednički mentalitet, talenat i mukotrpni rad kojeg je ulagao u trenucima bez reflektora, sa željom da postane bolji - najbolji. Mirisni dodatak će biti Bryantov skok-šut, njegova spektakularna zakucavanja, genijalna košarkaška rješenja, eksplozivnost i atraktivnost.

Nezahvalno je i gotovo samoubilački, ulaziti u začarani krug rasprava o tome tko je od njih dvojice bolji. Pod "njih dvojice" svi mislimo na istu dvojicu. Obojica su ostavili neizbrisivi trag u svoje vrijeme koje se tek nakratko preklapalo. Obojica su promijenili i zadužili košarku, a svatko tko je ikada za njih čuo, ima na to pitanje i svoj odgovor. Ali, to je u redu, tako i mora biti. U tome i leži bezvremenska čar košarke i sporta općenito.

Top 10 poteza

Bryantovo nasljeđe je naraslo, ali nipošto nije zaokruženo. Od djeteta koje je u Italiji gledalo snimke NBA utakmica na kazetama koje su mu slali baka i djed, od trogodišnjaka koji je napravio svoje prve košarkaške korake i pratio svog oca na treninge, preko neobrušenog srednjoškolskog dijamanta, do rafiniranog igrača i čovjeka....pred njim je još nekoliko produktivnih godina.

Crna mamba je osigurala svoje mjesto u društvu najvećih, ali je ostalo još mnogo "otrova", brzine i agresivnosti. I zato uživajmo i divimo mu se. I da, ne približavajmo mu se previše!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!