Tenis

Za jubilej - Hrvati u tragovima

Ivor Krapac • srijeda, 17.06.2009.
Za jubilej - Hrvati u tragovima
Foto: Ivor Krapac

Došla je i ta, posebno svečana godina za najstariji hrvatski ATP turnir. Umaški Studena Croatia Open će potkraj idućeg mjeseca slaviti 20., lijepi i ugledni jubilej za bilo koju manifestaciju u našoj zemlji, ne samo sportsku, ali nažalost, slavlje će proći bez puno hrvatskih aduta na terenu...

Ivan Ljubičić izravno, Ivan Dodig s pozivnicom - i nitko drugi. Tako izgleda priča o Hrvatima u glavnom ždrijebu 20. izdanja umaškog ATP turnira, koje je na rasporedu od 27. srpnja do 2. kolovoza.

Slavko Rasberger nadao se Marinu Čiliću, ali ta nada bila je vrlo tanka već mjesecima s obzirom da Marin i njegov trener Bob Brett imaju druge planove, očekivao je Ivu Karlovića, no ni drugog hrvatskog reketa neće biti u Umagu. Neće, jasno, biti ni Marija Ančića, čiji je datum povratka na teren i dalje nedefiniran, a na našem najstarijem ATP turniru još nikad nije ni igrao.

Vezane vijesti

Marin Čilić našao se pod upitnikom još otkako je Rasberger u razgovoru s Bobom Brettom doznao da prvi hrvatski reket ne namjerava igrati u tjednu Umaga, a sada se i potvrdilo da ga drugu godinu zaredom neće biti na zemljanim terenima Stella Marisa. Direktor turnira se s time, na neki način, pomirio već prije dosta vremena, nadao se da će Ivo Karlović i Ivan Ljubičić uljepšati sliku, da bi nedavno doznao da u Umagu neće biti ni Karlovića.

"Meni je žao što ih nema, međutim, kada mi je Karlović otkazao za 20. rođendan, napisao sam nekoliko riječi - rekao sam mu da sam računao da će momci konačno početi shvaćati da nije uvijek sve tuđe bolje nego naše, to sam mu napisao kao poruku i iza toga čvrsto stojim. Bio sam na mnogo turnira na svijetu, sigurno je da ima većih, boljih, ljepših, ali vjerujte da Umag u svijetu organizacije tenisa ima svoje ime", kazao je direktor Rasberger, koji ne skriva da "nije previše sretan" što je ovako ispalo.

No, i direktor najstarijeg hrvatskog ATP turnira zasigurno zna da na Touru svatko igra za sebe, ovo je posao i normalna je stvar da će svaki igrač odabrati ono što je najbolje za njega. U Davis Cupu ili na OI igraš za reprezentaciju i svoju zemlju, na turnirima nema puno mjesta sentimentu - za razliku od terminom pogodnijeg PBZ Zagreb Indoorsa, u Umagu se i prošlih godina često događalo da nema najboljih Hrvata.

Popis prijavljenih igrača

1. Nikolaj Davidenko (Rusija, 11. na svijetu)
2. David Ferrer (Španjolska, 19.)
3. Jürgen Melzer (Austrija, 26.)
4. Viktor Troicki (Srbija, 32.)
5. Mischa Zverev (Njemačka, 45.)
6. Andreas Seppi (Italija, 48.)
7. Nicolas Almagro (Španjolska, 51.)
8. Janko Tipsarević (Srbija, 52.)
9. Christophe Rochus (Belgija, 59.)
10. Maximo Gonzalez (Argentina, 61.)
11. Simone Bolelli (Italija, 62.)
12. Fabio Fognini (Italija, 63.)
13. Oscar Hernandez (Španjolska, 67.)
14. Nicolas Devilder (Francuska, 68.)
15. Juan Carlos Ferrero (Španjolska, 69.)
16. Steve Darcis (Belgija, 72.)
17. Ivan Ljubičić (Hrvatska, 75.)
18. Potito Starace (Italija, 78.)
19. Frederico Gil (Portugal, 83.)
20. Daniel Köllerer (Austrija, 91.)
21. Sergij Stahovski (Ukrajina, 93.)
22. Alberto Martin (Španjolska, 94.)
23. Brian Dabul (Argentina, 97.)

"Naši tenisači bili su u Umagu koliko su mogli, ali znamo da su oni oslonjeni na brže podloge, igru servisa. Zbog toga osim jedne godine nismo imali našeg najvećeg, Gorana Ivaniševića, Ljubo je igrao malo, Karlović isto, a nažalost, Mario nije došao do Umaga. No, bili su mnogi drugi veliki igrači", zaključio je Rasberger temu o glavnim domaćim adutima.

Poznatih stranih tenisača bit će i na jubilarnom Umagu iako dvije stvari nisu išle u prilog turniru. Recesija se osjeti svugdje, niz zvijezda iz svjetskog vrha moraš moći platiti, a nije pomogla ni promjena sustava bodovanja i kategorizacije turnira na ATP Touru - Studena Croatia Open spada u ATP World Tour 250 seriju, takvih je kroz sezonu puno, a samo dva se računaju za 52-tjedni renking. Svi igrači iz vrha popune tu rubriku puno prije kraja srpnja, a kako slijedi najvažniji dio sjevernoameričke turneje na tvrdoj podlozi, malo tko će u tom terminu htjeti igrati na zemlji.

"Ta pravila neće pomoći mnogim turnirima, nešto će se morati promijeniti, u tom tjednu igraju se Los Angeles, Gstaad i Umag, a samo jedan Top 10 igrač, desetoplasirani Gonzalez, igra u SAD-u, dok je u Umagu Davidenko koji je 11. na svijetu. Top 10 igrača gotovo uopće nema, kada se pogledaju turniri koji se igraju u našem tjednu, Umag je među njima vrlo čvrst."

Od tenisača iz svjetskog vrha, u Umagu će biti Novak Đoković, uvijek dragi gost najstarijeg hrvatskog ATP turnira, ali ovog puta, po svemu sudeći - samo gost, moguće je jedino da zaigra u parovima. U singlu sigurno ne, iako se direktor turnira nadao.

Rasberger je zadovoljan što ima Nikolaja Davidenka, tu su i Španjolci, David Ferrer, Juan Carlos Ferrero i Nicolas Almagro u prvom planu, vodeći talijanski tenisači (Seppi, Bolelli, Fognini, Starace), Srbi Viktor Troicki i Janko Tipsarević...

Dovesti branitelja naslova Fernanda Verdasca ili nekog drugog među prvih deset na svijetu ovog je puta bila preteška misija, a ništa bitno neće promijeniti ni pozivnice, od kojih je prošlih godina barem jedna znala biti u rezervi za poneko zvučno ime. Rasberger je najavio wild-card za Talijana Filippa Volandrija, finalista iz 2003. i '04., od hrvatskih aduta pozivnicu će dobiti Ivan Dodig, a treća je još otvorena, no najvjerojatnije će pripasti Slovencu Blažu Kavčiču.

"Za Dodiga su, između ostalog, tražile strane menadžerske kompanije s kojima radim, meni je to bio još jedan poticaj, pored toga što je iza Roka Karanušića on prvi od naših na rang-listi. Meni je u ovom trenutku žao što Veić ili netko drugi na to ne može računati", kazao je direktor turnira o wild-cardu za domaćeg igrača, dok bi se o mogućoj pozivnici za Blaža Kavčiča moglo reći - strateška odluka, bez puno sportskih elemenata: "Mislim da bi jednu pozivnicu poslije toliko godina trebao dobiti neki slovenski tenisač. U našoj tvrtki, Istraturistu, imamo puno gostiju iz Slovenije."

I tako, dva Hrvata, nekoliko Talijana i Španjolaca, dva jaka aduta iz Srbije, Davidenko, Jürgen Melzer, a kao i obično, puno dobre zabave... Ovo zadnje je u Umagu uvijek sigurna stvar, bili tu najbolji hrvatski igrači i jaki strani aduti ili ne.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!