Nogomet

Obje Koreje u Južnoj Africi!

Petar Plevnik • srijeda, 17.06.2009.
Obje Koreje u Južnoj Africi!
Foto: EPA

Posljednje kolo regularnog dijela azijskih kvalifikacija donijelo je i ime četvrtog putnika u Južnu Afriku. Riječ je o Sjevernoj Koreji, dok će u dodatne kvalifikacije Saudijska Arabija i Bahrein...

Po prvi put nakon 1966. Sjeverna Koreja izborila je nastup na Svjetskom prvenstvu! Korejanci koji žive sjeverno od 38. paralele do tog su pothvata stigli remijem kod izravnog konkurenta Saudijske Arabije, ali i uz pomoć južne braće, koja su u Seolu odigrala 1:1 s Iranom i tako ostavila Irance bez prigode da kroz dodatne kvalifikacije osiguraju Južnu Afriku.

Pobjeda protiv već od ranije kvalificirane Južne Koreje osigurala bi Irancima u najmanju ruku u dodatne kvalifikacije, a sastav Afshina Ghotbija tim više može žaliti za propuštenom pobjedom, budući da bi im remi Saudijske Arabije i Sjeverne Koreje osigurao izravan nastup u Južnoj Africi, dok će ovako Svjetsko prvenstvo pratiti kao gledatelji.

Iranci su bili na odličnom putu da u Seoulu dođu do punog plijena nakon što je Shoajeija u 51. minuti pogodio za 0:1, no devet minuta prije kraja kapetan domaćina Ji Sung Park pogađa za konačnih 1:1.

Iako je 90 minuta opsjedala gol gostiju iz Sjeverne Koreja, Saudijska Arabija u Rijadu nikako nije uspijevala probiti borbene Korejce, koji tako po prvi puta od 1966., kada su u svom premijernom nastupu u Engleskoj senzacionalno otišli u drugi krug, osiguravaju nastup na Svjetskom prvenstvu! Za utjehu Saudijcima ostaje nastup u dodatnim kvalifikacijama protiv Bahreina.

Iako je Bahreinu za osiguravanje dodatnih kvalifikacija u skupini 1 bio dovoljan i bod protiv Uzbekistana, igrači Milana Mačale u Manami su slavili 1:0 i to zahvaljujući fantastičnom pogotku Abdulrahmana iz 74. minute.

U drugom susretu skupine, dva od ranije sigurna putnika na Svjetsko prvenstvo iz skupine 1, Australija i Japan, u Melbournu su odlučivala pobjedniku skupine. Iako su Japanci poveli u 40. minuti preko Tanake, Soceroossi u nastavku susreta pogocima Cahilla u 59. i 77. minuti dolaze do pobjede i prvog mjesta u skupini.

Azijske kvalifikacije za SP 2010.::

Skupina 1: Australija - Japan 2:1, Bahrein - Uzbekistan 1:0

Poredak: , Japan 15, Bahrein 10, Katar 6, Uzbekistan 4 boda.

Skupina 2: Južna Koreja - Iran 1:1, Saudijska Arabija - Sjeverna Koreja 0:0.

Poredak: Južna Koreja 16, Sjeverna Koreja 12, Saudijska Arabija 12, Iran 11, UAE 1 bod.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!