Nogomet

Besek: "Moramo odgajati gladijatore"

Ivana Strahija • četvrtak, 18.06.2009.
Besek: "Moramo odgajati gladijatore"
Foto: Kristijan Komarica

Što je problem mladih hrvatskih selekcija? Upravo činjenica da nisu selekcionirane kako spada, tvrdi strateg Varteksa Dražen Besek.

S jednim od najboljih hrvatskih trenera porazgovarali smo o trenutnom stanju u mladim hrvatskim reprezentacijama, koje baš i nije bajno, a što su Hrvati u U21 reprezentaciji potvrdili izgubivši na početku euro-kvalifikacija od Cipra 0:2.

"Taj rezultat uopće ne bi bio problem kad bi nas otrijeznio i kad bi bio izuzetak. Cipar je stoljećima iza nas po nogometnoj tradiciji i radu, odnosu prema tom sportu, ali nitko nije računao na onaj pozitivni moment kojeg može izazvati zajedništvo i pozitivna euforija", započeo je Besek.

Problem je kao prvo odnos igrača: "Oni moraju shvatiti da je poziv u U21 reprezentaciju čast, da je to nešto što mladom igraču mora biti cilj nad svima ostalima. Kroz reprezentaciju oni su u izlogu svijeta, ne samo HNL-a. Ali, razmišljati o transferima ne vrijedi na terenu. Mi moramo odgajati gladijatore, koji će znati zadovoljiti uvjete arene kad su u njoj. Dok to ne shvatimo imat ćemo improvizaciju", rezonira Besek.

Nadalje, selekcija je po Besekovom mišljenju loša: "Razapeli su me na križ kad sam posljednji puta kritizirao stanje u U21 reprezentaciji, a nisu shvatili da je problem u svim onim selekcijama koje prethode. Kako se može dogoditi da u U21 igra onaj kojeg nitko nije prepoznao kroz U15, U17, U19? Ne mislim da se radi o mitu ili prisili, već o činjenici da se prelako dolazi do reprezentacije, i tu mislim na trenere."

Ne sviđa se Beseku rad struke: "Treneri su isti godinama, a nikad nisu pod pritiskom rezultata. Javnost s druge strane traži ili igru ili rezultat, ili barem dobar rad. No, mi ne dobivamo igrače za A selekciju i mislim da treba napraviti temeljitu analizu nedodirljivih, vidjeti da takvi nemaju više nikakve motivacije dokazivati se. Napominjem da ne govorim sad o Draženu Ladiću, on je na kraju tog procesi radi s onime što ima."

Kako smo prije uspjeli proizvesti Niku Kranjčara, Luku Modrića? "Nije jednostavno napraviti takve igrače. Oni su uspjeli jer su se sami gurali i željeli više. Da se nisu željeli dokazivati pitanje je gdje bi bili. Mislim da griješi svatko tko kaže da je on stvorio igrača", otkriva Besek.

Rad u klubovima je slab, jer nema uvjeta, ni infrastrukturnih ni stručnih: "Mogao bih eventualno izdvojiti Zagreb, koji je posljednjih godina učinio mnogo da dobije prave uvjete, Cibalia i Osijek izbacuju mnoštvo mladih igrača a Slaven Belupo je počeo skautirati. Mi tražimo što jeftinije trenere, ne bismo rado gradili igrališta samo za mlade, želimo brzu zaradu na igraču, a ne shvaćamo da je stvaranje domaćeg igrača proces koji traje šest i više godina. Mi u Varteksu imamo sreće što je Škola postavljena na temeljima koje je postavio Zlatko Ivanković."

Škole u klubovima trebale bi biti u funkciji prve ekipe: "Lijepo je biti juniorski prvak ili imati najboljeg strijelca godišta. Ali robovati rezultatu je apsurdno, treba njegovati sistematski rad i analitičnost. Treba težiti stvaranju igrača koji će biti sposobni igrati u prvoj ekipi prvoligaškog kluba koji se bori za Europu. To je pravi cilj."

Na kraju, netko bi mogao postaviti pitanje koliko je Besek pozvan govoriti o selekcijama kad je njegova vlastita momčad prvenstvo završila na 10. mjestu: "Sve ovisi o tome kako čovjek gleda. Većinu prvenstva proveli smo između 6. i 8. mjesta, a tek nakon susreta s Hajdukom počeo sam uvoditi zbilja mlade igrače, za koje mislimo da bi trebali biti stožerni. Ne vidim razliku između 6. i 10. mjesta ako smo postigli ono što smo željeli, a to je vidjeti na koga možemo računati, a k tome smo momke suočili s 2-3 prvoligaške utakmice", zaključio je Besek.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!