Ostali sportovi

Splitski olimpijci kod Mateše i Čopa

Sportnet • četvrtak, 18.06.2009.
Splitski olimpijci kod Mateše i Čopa

Predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop sastali su se danas s članovima Splitskog kluba olimpijaca u čijem sastavu su bili Petar Skansi (predsjednik) te članovi Boško Čavka, Marin Mrduljaš, Deni Lušić, Josip Veić i Renco Posinković, a jedna od glavnih tema razgovora bile su naknade i priznanja hrvatskim sportašima za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta...

Kao što je poznato, Hrvatski klub olimpijaca podnio je Vladi RH prijedlog za donošenjem uredbe o financijskoj naknadi zaslužnim hrvatskim sportašima za njihov doprinos razvoju sporta, ali i afirmaciji Hrvatske u svijetu, što svesrdno podržava i Splitski klub olimpijaca.

Priznanja i naknade za vrhunske sportaše ima većina razvijenih zemalja u svijetu, a splitski olimpijci su mišljenja kako pravedno vrednovanje minulog rada jednog sportaša i doprinos stvaranju ugleda domovine, predstavlja poticaj budućim pokoljenjima sportaša, naročito u sportovima koji nisu ekonomski profitabilni, dok su za postizanje uspjeha u tim sportovima potrebna velika odricanja, materijalna i psihofizička davanja. Jedan od razloga ovog zahtjeva svakako je i težak život nekih bivših hrvatskih sportaša, od kojih nekolicina živi na granicama egzistencijalnog minimuma. Olimpijci smatraju kako su hrvatski vrhunski sportaši svojim radom, znanjem i ugledom u svijetu zaslužili priznanje svoje domovine. Također su izrazili pozitivna očekivanja oko suradnje s novim splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom na područjima daljnjeg razvoja sporta u Splitu, boljim uvjetima treniranja sportaša, kao i na sportskoj infrastrukturi.

Na sastanku se razgovaralo i o obrazovanju i zapošljavanju sportaša tijekom njihove sportske karijere, kao i o statusnim pitanjima sportaša.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!