Tenis

Nadalu poticaj za otkaz

Ivor Krapac • petak, 19.06.2009.
Nadalu poticaj za otkaz
Foto: EPA

Iako još nije prelomio hoće li braniti naslov u Wimbledonu ili ipak odustati, Rafael Nadal vjerojatno neće postati sretniji i bliži odluci da igra nakon što je doznao što bi ga moglo čekati po putu...

Rafael Nadal će kasnije danas obznaniti čeka li ga obrana wimbledonske titule ili još malo odmaranja bolnih koljena, a ako će igrati, put mu neće biti lak.

U prvom kolu išao bi na Arnauda Clementa, koji je, iako u lošoj formi, ipak lanjski četvrtfinalist Wimbledona i zasigurno ne najlakši mogući suparnik na startu turnira, dok bi već na drugoj prepreci mogao čekati Lleyton Hewitt, pobjednik iz 2002., koji je Rafu svladao u četvrtak u trening-meču u kojem je prvi tenisač svijeta testirao vlastita koljena. Hewittov prvi suparnik bit će Amerikanac Robby Ginepri.

Od vodećeg kvarteta nositelja, u gornjoj polovici ždrijeba je i glavni britanski adut, trećepostavljeni Andy Murray, kojeg u prvom kolu čeka Amerikanac Robert Kendrick. Na nastavku puta slijedili bi Ernests Gulbis ili Riccardo Ghedin, iza toga, ukoliko sve prođe u skladu sa statusom nositelja, 30-postavljeni Viktor Troicki, a osmina finala Škotu bi donosila potencijalni ogled s Maratom Safinom (14.) ili Stanislasom Wawrinkom (19.).

Gledano isključivo po renkingu, Nadalu bi najozbiljniji protivnik u njegovoj četvrtini ždrijeba bio Andy Roddick (6.), dok bi Murray u četvrtfinalu mogao naići na Gillesa Simona (8.). No, Francuza je ipak teško očekivati tako daleko.

U donjoj polovici ždrijeba su tri vodeća hrvatska aduta, Marin Čilić, Ivo Karlović i Ivan Ljubičić, tu su i Roger Federer (2.) i Novak Đoković (4.), a vrijedi izdvojiti da će Đokoviću u prvom kolu protivnik biti Julien Benneteau, dok bi, od postavljenih tenisača, prvo mogao naići na Mardyja Fisha (28.) u trećem kolu. Ako sve prođe u skladu s renkingom, u osmini finala bi ga čekali Tommy Robredo (15.) ili prošlogodišnji polufinalist Rainer Schüttler (18.).

Dinara Safina, prva tenisačica svijeta, pokušat će napraviti prvi korak u ženskom ždrijebu u susretu sa Španjolkom Lourdes Dominguez Lino. U drugom kolu mogla bi naići na Nicole Vaidišovu, koja se već dugo ne može sastati sa svojom nekadašnjom igrom, dok bi iza toga slijedile Agnes Szavay (30.) u potencijalnom trećem kolu, Amelie Mauresmo (17.) ili Flavia Pennetta (15.) kao moguće protivnice u osmini finala, a u četvrtfinalu bi Safinu ždrijeb vodio na Svjetlanu Kuznjecovu (5.), od koje je izgubila u finalu Roland Garrosa.

No, kako ni Safina ni Kuznjecova nisu najsigurnija moguća oklada na travi, nije isključeno da je ovakav ždrijeb dobra prilika za Mauresmo ili možda Caroline Wozniacki (9.), koja vreba Kuznjecovu kao potencijalna protivnica u osmini finala.

Sestre Williams, Serena (2.) i Venus (3.), lani su bile na suprotnim stranama u finalu, a s obzirom da nisu u istoj polovici ždrijeba, mogle bi biti i ove sezone. Venus će se na prvom koraku prema željenom trećem uzastopnom wimbledonskom naslovu sresti sa Švicarkom Stefanie Voegele, dok i iza toga sve izgleda prilično otvoreno do osmine finala, kada bi mogla naići na Anu Ivanović (13.) ili Samanthu Stosur (18.).

Jasno, i u toj osmini finala Venus bi bila favorit, dok bi korak iza, u četvrtfinalu, potencijalna protivnica bila Jelena Janković (6.). No, vodeća Srpkinja na WTA ljestvici muči se sa samopouzdanjem i slabom formom, u prvom kolu probat će opravdati ulogu favorita protiv Njemice Julije Görges, a iza toga se kao najveće prijetnje izdvajaju Iveta Benešova (drugo kolo), 29. nositeljica Sybille Bammer (treće kolo) te Agnieszka Radwanska (11.) ili Na Li (19.) u osmini finala.

Serena Williams imala je tu nesreću da se u njenoj četvrtini ždrijeba nađu Viktorija Azarenka (8.) i Marija Šarapova (24.), moguće protivnice u četvrtfinalu, obje s dovoljno oružja da zaprijete bivšoj dvostrukoj pobjednici (2002., '03.) i lanjskoj finalistici.

Serena će se u prvom kolu sresti s portugalskom kvalifikanticom Neuzom Silvom, a gledano isključivo po renkingu, do četvrtfinala bi mogle slijediti Lucie Šafarova, Anastasija Pavljučenova (31.) te Jie Zheng (16.) ili Patty Schnyder (21.) u osmini finala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!