Tenis

Smiješi se hrvatski dvoboj

Ivor Krapac • petak, 19.06.2009.
Smiješi se hrvatski dvoboj
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski tenisači i Karolina Šprem kao jedina predstavnica u ženskom ždrijebu doznali su kakav će put trebati proći ukoliko žele daleko u Wimbledonu, koji počinje u ponedjeljak. Od trojice vodećih u muškoj konkurenciji, Marin Čilić i Ivo Karlović nemaju razloga biti nezadovoljni startnim protivnicima, dok je Ivan Ljubičić, koji će se pokušati oporaviti od ozljede gležnja, bio nešto manje sretan. Ako Čilić i Ljubičić prođu prvo kolo, u drugom će ići jedan na drugoga...

Iako u tenisu ništa nije potpuno sigurno, Marin Čilić, prvi hrvatski reket i 11. nositelj, ne bi smio imati previše problema u ovogodišnjem startnom wimbledonskom nastupu. Marinov prvi protivnik bit će 30-godišnji Španjolac Alberto Martin, 94. na svijetu, koji je u dugoj karijeri na ATP Touru ubilježio sveukupno sedam pobjeda na travi - zemlja je ipak njegova najdraža podloga, ovo je nešto sasvim drugo.

Čilić i Martin dosad su se sreli jedino početkom ove sezone u prvom kolu na tvrdoj podlozi Chennaija, kada je Marin sa 6:4 i 6:4 napravio početni korak na putu do naslova. Ako bude uspješan i u novom dvoboju, u drugom kolu mogao bi ga čekati hrvatski ogled s Ivanom Ljubičićem, naravno, ukoliko se Ivan stigne oporaviti od ozljede lijevog gležnja koja mu se dogodila u četvrtfinalu Eastbournea protiv Fabricea Santoroa.

Ljubo se nada da će imati dovoljno vremena, a pomoći će što je u donjem dijelu ždrijeba, što mu donosi prvi nastup u utorak. No, čak i ako se stigne oporaviti, u prvom kolu ga zasigurno ne čeka lak posao. S druge strane mreže bit će Amerikanac Sam Querrey, 46. na svijetu, koji je sa svoja gotovo dva metra visine i jakim servisom neugodan suparnik na travi.

Jedini dosadašnji međusobni susret Ljubičića i 21-godišnjeg Amerikanca dogodio se 2007. u prvom kolu Lyona, uz Ivanovu pobjedu sa 7:6(5) i 7:6(7).

Poput Čilića i Ljubičića, i Ivo Karlović je u donjem dijelu ždrijeba, ali za razliku od Marina i Ljube, u donjoj četvrtini, zajedno s drugim nositeljem Rogerom Federerom. 22-postavljeni 208 cm visoki Zagrepčanin nadat će se prekidu niza od četiri poraza u prvom kolu Wimbledona, a za to će morati preko slovačkog kvalifikanta Lukaša Lacka, 206. na svijetu.

Ivo se još nije susretao s 21-godišnjim Slovakom, koji nema puno iskustva na travi u glavnom ždrijebu ATP turnira, uz po jednu pobjedu i poraz u dosadašnja dva meča. Drugi hrvatski reket je, jasno, favorit, nadajmo se da mu se neće ponoviti razočaranje poput onog iz prošlogodišnjeg prvog kola, kada ga je nadjačao Simon Stadler.

Ako svlada Lacka, Karlović će u drugom kolu ići na boljeg iz belgijsko-kanadskog dvoboja Stevea Darcisa i Franka Dancevica.

Roko Karanušić je jedini Hrvat u gornjoj polovici ždrijeba, a niz započet u kvalifikacijama pokušat će nastaviti u prvom kolu protiv Nijemca Benjamina Beckera (82.), protiv kojega zasad nije igrao. Becker nije najgore, ali ni najbolje što se Roku moglo dogoditi. 28-godišnji njemački tenisač je ove sezone solidan na travi, uz prošlotjedno četvrtfinale Hallea i još uvijek aktivan nastup u Hertogenboschu, gdje je dohvatio polufinale.

Pobjednik ogleda Karanušić - Becker će se u drugom kolu sresti s boljim iz susreta 26-postavljenog Austrijanca Jürgena Melzera i Amerikanca Waynea Odesnika.

Ako bismo pogledali malo dalje u ždrijebu, boljem iz potencijalnog susreta Čilića i Ljubičića bi na nastavku puta mogao stajati 24. nositelj Tommy Haas (treće kolo), petopostavljeni Juan Martin Del Potro (osmina finala), a korak iza, u mogućem četvrtfinalu, četvrti nositelj Novak Đoković.

Ivo Karlović bi u trećem kolu mogao naići na devetog nositelja Joa-Wilfrieda Tsongu, u osmini finala ždrijeb bi vodio na sedmopostavljenog Fernanda Verdasca, a već spomenuto, četvrtfinale bi nudilo mogući ogled s Rogerom Federerom. Švicarčev prvi protivnik bit će Yen-Hsun Lu s Kineskog Tajpeha, dok bi mu nastavak puta od nositelja mogao donijeti Philippa Kohlschreibera (27.) u trećem kolu i Robina Söderlinga (13.) ili Feliciana Lopeza (21.) u osmini finala.

Karolina Šprem će se u prvom kolu ženskog turnira sresti s 20-godišnjom ruskom kvalifikanticom Reginom Kulikovom (191.), bit će to njihov prvi ogled, a ako prođe, Karolina će na drugoj prepreci naići na bolju iz dvoboja 27-postavljene Ruskinje Alise Klejbanove i Bugarke Sesil Karatančeve, koja otprije nekoliko mjeseci igra za Kazahstan.

Treće kolo nudilo bi mogućnost susreta s četvrtopostavljenom Jelenom Dementijevom, koja na startu ima ruski ogled s Alom Kudrjavcevom, a od vodećih nositeljica, u toj je četvrtini ždrijeba i Vera Zvonareva (7.).

Wimbledon, tenisači, prvo kolo: Karanušić (Hrvatska, Q) - Ben. Becker (Njemačka), Ljubičić (Hrvatska) - Querrey (SAD), Čilić (Hrvatska, 11) - A. Martin (Španjolska), Karlović (Hrvatska, 22) - Lacko (Slovačka, Q).

Tenisačice, prvo kolo: Šprem (Hrvatska) - Kulikova (Rusija, Q).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!