Tenis

Puno upitnika, ali nada ostaje

Branimir Korać • nedjelja, 21.06.2009.
Puno upitnika, ali nada ostaje
Foto: Kristijan Komarica

Iako nema Marija Ančića, iako je neizvjestan nastup Ivana Ljubičića, nada u dobar nastup naših igrača u Wimbledonu ostaje. Ivo Karlović i Marin Čilić ostaju glavni aduti, ali tu su i Roko Karanušić i Karolina Šprem koji će pokušati nekom pomrsiti račune...

U Wimbledonu smo uvijek imali velika očekivanja. Počevši od Gorana Ivaniševića, nastavilo se s Ančićem, Karlovićem, Ljubičićem i Čilićem, hrvatski tenisači uvijek su imali predispozicije za dobar nastup u Wimbledonu, ali nerijetko nije baš sve išlo kako smo priželjkivali.

Ova godina nije nikakva iznimka, ponovno očekujemo barem od Karlovića i Čilića nešto, no ovaj put to ne možemo očekivati i od Ančića i Ljubičića. Ančić je još ranije otkazao Wimbledon zbog stalnih zdravstvenih problema dok je Ljubičić u najgorem mogućem trenutku zaradio ozljedu i veliki je upitnik pokraj njegovog imena hoće li uopće nastupiti.

Ukoliko i bude sposoban za nastup, Ljubičić neće imati lagan posao. No to je već pomalo postalo tradicionalno, "Ljubo" je zasigurno među onim tenisačima koji posljednjih godina imaju najmanje sreće sa startnim ždrijebom na Grand Slam turnirima. I kada je bio nositelj, nailazio je na vrlo teške protivnike na svim Grand Slam turnirima, pa ako niti ovaj Wimbledon nije iznimka. Nije Sam Querrey nepobjediv, ali na travi s odličnim servisom je izuzetno neugodan i mogao je Ivan bolje proći. Da ne govorimo o onom što ga dalje čeka.

Dosad je Ljubičić u Wimbledonu najdalje dolazio do trećeg kola i to 2006. i 2007. godine. Oba puta je trebao napraviti i korak dalje, ali nije išlo. 2006. godine je na startu u maratonu s 11:9 u trećem setu svladao opasnog Feliciana Lopeza, a zatim je u trećem kolu ispustio 2-0 u setovima protiv Dmitrija Tursunova. Godinu kasnije zapeo je na Francuzu Paul-Henriju Mathieuu u meču u kojem je posve podbacio. Mathieu za Ljubičića na travi ne smije biti nikakav problem, no Ivan je taktički pogrešno odradio meč, nije bio dovoljno agresivan i nije otišao dalje.

Iako je igrač s odličnim servisom, Ivan je osvojio samo jedan turnir na travi i o 2007. godine Hertogenbosch. Za bolje rezultate nedostajalo mu je više vjere u vlastiti volej i više agresivnosti i izlazaka naprijed. Potencijalno Ljubičić je svakom na travnatoj podlozi neželjen protivnik.

S razlogom dosta očekujemo i od Marina Čilića. Marinu će ovo biti treći nastup u glavnom ždrijebu Wimbledonu gdje je prošle godine igrao u četvrtom kolu. Čilić je prve godine poražen u tijesnom meču od Gillesa Simona, ali prošle godine išao je do četvrtog kola gdje je izgubio od Arnauda Clementa prilično lako iako smo se nadali kako može proći vremešnog Francuza.

Marin dosad na travi nema finala niti osvojenih turnira, ali njegova agresivnost na terenu i dobar servis uvijek daju nadu u dobar rezultat. Tako se nadamo kako može daleko i ove godine. Start mu donosi zemljaša Alberta Martina koji bi morao biti lagan zalogaj, a za dalje ćemo vidjet. Potencijalan protivnik u drugom kolu je Ivan Ljubičić što bi nam bio vrlo zanimljiv dvoboj.

Ove godine Marin ima samo jedan nastup na travnatoj podlozi i to protiv Nicolasa Mahuta na staru Queen'sa. Unatoč porazu od neugodnog Francuza kojem je trava najbolja podloga, Čilić nije razočarao igrom, pokazao je kako se dobro snalazi na najbržoj podlozi i dao nam podlogu za razmišljanje o dobrom rezultatu u Wimbledonu.

Igrač od kojeg u Wimbledonu uvijek puno očekujemo, ali nekako pravog iskoraka nema, je Ivo Karlović. Karlović je nedvojbeno među najboljim serverima svijeta, visinom je na mreži izuzetno neugodan i ima sve predispozicije za odlične rezultate na travi. Međutim, prave eksplozije u Wimbledonu nije bilo.

Još uvijek uz Karlovićevo ime stoji kao drugi najveći rezultat u Wimbledonu pobjeda protiv Lleytona Hewitta u prvom kolu 2003. godine. Te godine Ivo je nakon pobjede protiv branitelja naslova otišao do trećeg kola gdje ga je zaustavio na travi sjajni Maks Mirnji. Svaki kasniji Wimbledon popraćen je razmišljanjem kako Karlović može puno, ali očekivanja nisu ispunjena izuzev 2004. godine.

Te 2004. godine Karlović je stigao do četvrtog kola izbacivši pritom dvojicu odličnih igrača Paradorna Srichaphana i Feliciana Lopeza, ali u četvrtom kolu je naišao na nedodirljivog Rogera Federera koji je bio prejak. Slijedili su razočaravajući nastupi. 2005. godine poražen je u pet setova od Talijana Braccialija na startu, 2006. godine ponovno zapinjanje na prvoj prepreci u pet setova, ovaj put bio je to Stanislas Wawrinka, 2007. godine tradicija je nastavljena, poraz od Fabricea Santoroa u pet setova na startu te prošle godine poraz od Simona Stadlera također u prvom kolu.

Ove godine nekako smo sigurni kako neće ispasti u prvom kolu barem, Lukas Lacko ne bi smio biti nikakav problem, ali opasnost dolazi ako Ivo ode u pet setova. Nikad u karijeri nije pobijedio u meču koji je otišao u peti set i Karlović se ne treba "igrati s vatrom" i odgađati egzekuciju. Lacka mora riješiti što brže i što bezbolnije.

Dva puta Karlović je osvajao turnire na travi, oba puta Nottingham, te je jednom igrao finale Queen'sa. Upravo taj daleki odlazak u tjednu prije Wimbledona jedan je od razloga slabijih nastupa na trećem Grand Slamu sezone. Ove godine Karlović je uoči Wimbledona uzeo odmor i isprike za lošiji nastup neće biti.

Četvrti nastup u glavnom ždrijebu Wimbledona ubilježit će Roko Karanušić. Roko je u dva navrata stizao do drugog kola pobjedama protiv Rainera Schüttlera i Luisa Horne i to je negdje u rangu s očekivanjima. Ove godine ima na startu izuzetno težak posao, čeka ga Nijemac Benjamin Becker koji je u vrlo dobroj formi i teško će Roko do pobjede. Ipak, s njim se nikad ne zna, sposoban je odigrati dobar meč i na ovoj podlozi i možda iznenadi.

U ženskoj konkurenciji imamo samo jednu igračicu u glavnom ždrijebu i to Karolinu Šprem. Karolina se vraća u Wimbledon prvi put nakon 2006. godine, a na londonskoj travi uvijek je bilježila dobre rezultate.

Svakako u sjećanju nam ostaje najviše 2004. godina kada je stigla do četvrtfinala svladavši pritom Venus Williams, Meghan Shaughnessy i Magdalenu Maleevu, a zaustavila ju je Lindsay Davenport. U posljednjem nastupu 2006. godine ubilježila je vrijednu pobjedu protiv Marion Bartoli, odlične igračice na ovoj podlozi, u drugom kolu, a kasnije je bolja bila Nicole Vaidisova.

Što od Karoline očekivati ove godine? Realno, mogla bi proći dva kola, igra s pobjedivim igračicama, a onda slijedi Dementijeva. Za pobjedu nad Ruskinjom Karolina bi trebala igru iz 2004. godine, a pitanje je može li do nje doći.

Ove godine u Wimbledon ulazimo bez Marija Ančića, uvijek velikog aduta, a moguće i bez Ivana Ljubičića. Unatoč tome puno očekujemo od Karlovića i Čilića prije svih. Ždrijeb nije tako loš, može se otići daleko, a njih dvojica su za to svakako sposobni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!