Ostali sportovi

Idemo na Igre

Ivana Strahija • nedjelja, 21.06.2009.
Idemo na Igre

23 zemlje će se 26. lipnja okupiti u talijanskoj Pescari, gdje će se održati 16. po redu Mediteranske igre.

Albanija, Alžir, Andora, Bosna i Hercegovina, Cipar, Hrvatska, Egipat, Francuska, Grčka, Italija, Libanon, Libija, Malta, Maroko, Monako, Crna Gora, San Marino, Srbija, Sirija, Slovenija, Španjolska, Tunis, Turska – to je popis zemalja koje će se ove godine natjecati u ukupno 27 sportova. Jedino što veže nabrojene nacije jest činjenica da sve imaju pristup Sredozemnom moru.

Prve Mediteranske igre održane su davne 1951. godine, nastupalo je deset zemalja u 13 sportova, a u prvih deset izdanja igrane su godinu prije ljetnih Olimpijskih igara. Bio je to dobar način da se provjeri spremnost sportaša pred najveće natjecanje na svijetu, da bi od 1991. godine Mediteranske igre prešle u godinu nakon Olimpijskih igara.

Ono što mnogi nazivaju Mediteranskom olimpijadom u stvari je izvrsni poligon za one manje sportski eksponirane zemlje, poput primjerice Monaka, Libije i San Marina da svoje sportaše odmjere s onim "sportskijim" nacijama. Ujedno je to prilika za njih da osvoje medalje, pa su tako sve do jedne zemlje koja je nastupala na Mediteranskim igrama ovjenčane odličjima. Hrvatska je do sada osvojila ukupno 110 medalja, od čega 26 zlata, 38 srebra i 46 bronci.

Zanimljivo je međutim što su pod stijeg mediteranskih zemalja stavljene i Srbija, San Marino te Andora, premda mora – onog Sredozemnog – nemaju. Novih devet predloženih članica Mediteranskih igara sigurno će uzburkati duhove, jer se radi o Bugarskoj, Portugalu, Izraelu, Palestini i pokojoj arapskoj državi.

Hrvatska, što se tiče domaćinstva tog sportskog događaja, ima u svojoj povijesti Split 1979. godine, i ukupno četiri neuspješne kandidature Rijeke za domaćinstvo, posljednji je puta u pitanju bilo domaćinstvo 2013. godine, no njega je dobio grčki Volos. Davne 2001. godine Rijeka se nominirala za ovogodišnje Igre i izgubila, dok je natjecanje u Italiji došlo u pitanje prošle godine, jer Talijani nisu još uvijek imali ni pola gotovih objekata, pa je Rijeci navodno nuđeno da "uskoči".

Što se tiče naših sportaša u Pescari, već sada znamo da naših dviju najpoznatijih reprezentacija u Pescari neće biti. Rukometaši i nogometaši odlučili su ne nastupiti. No, u Pescari će nastupiti 168 sportaša, od toga čak 75 sportašica i 93 sportaša, u 24 sporta: atletika, biciklizam, boćanje, boks, dizanje utega, gimnastika (sportska), hrvanje, jedrenje, judo, kajak/kanu, karate, košarka, konjički sport, mačevanje, odbojka, odbojka na pijesku, plivanje, rukomet, skijanje na vodi, stolni tenis, streljaštvo, sport invalida (atletika i plivanje), vaterpolo i veslanje.

No, u Italiju će 24. lipnja poletjeti naši medaljama ovjenčani olimpijci Snježana Pejčić i Filip Ude, uz još nekoliko sportaša koji su na Olimpijskim igrama nastupili u hrvatskom dresu, pa će ljubitelji sporta u Hrvatskoj svakako imati za koga navijati. Najglasniju potporu mogli bi imati naši vaterpolisti, koji će u Italiju u najjačoj postavi.

Cijela odiseja u Pescaru koštat će HOO oko osam milijuna kuna, s time da je natjecateljski odbor najveći dio tog novca odmjerio za pripreme te za prehranu i smještaj u Pecari.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!