Nogomet

Video: Posramljeni Talijani idu kući

Borna Rupnik • nedjelja, 21.06.2009.
Video: Posramljeni Talijani idu kući
Foto: EPA

Brazil je u posljednjem kolu skupine B Kupa konfederacija uvjerljivo svladao Italiju (3:0) i lakoćom osvojio prvo mjesto na ljestvici. U polufinalu će snage odmjeriti s reprezentacijom domaćina, Južnoafričkom Republikom. Talijani su se ovim porazom oprostili od natjecanja...

Brazil - Italija 3:0 (3:0)

Kup konfederacija, skupina B, 3. kolo
Stadion Loftus Versfeld, Tshwane/Pretoria.
Sudac: Benito Archundia (Meksiko)

Strijelci: 1:0 - Luis Fabiano (37'), 2:0 - Luis Fabiano (43'), 3:0 - Dossena (45', autogol)

Brazil: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Juan (od 23. Luisao), Andre Santos, Gilberto Silva (od 84. Kleberson), Felipe Melo, Ramires (od 86. Josue), Kaka, Robinho, Luis Fabiano. Izbornik: Dunga.

Italija: Buffon, Dossena, Cannavaro, Chiellini, Zambrotta, Pirlo, De Rossi, Montolivo (od 46. Pepe), Camoranesi, Iaquinta (od 37. Rossi), Toni (od 57. Gilardino). Izbornik: Marcelo Lippi.

Utakmica velikih suparnika na stadionu Loftus Versfeld počela je vrlo živahno. Obje su reprezentacije ambiciozno krenule po prvi pogodak, znajući da ih poraz može koštati plasmana u polufinale Kupa konfederacija. Talijani su zahvaljujući gubitku bodova protiv Egipta bili u nešto težoj situaciji.

Marcelo Lippi promijenio je čak četvoricu igrača u odnosu na drugo kolo i taj je potez u prvim minutama djelovao kao pun pogodak. Italija je u nekoliko navrata stvorila gužvu pred brazilskim golom, ali Lucio i društvo nisu gubili glavu. Potom je Brazil počeo preuzimati konce igre u svoje ruke, no Ramires je pucao preko gola, Kaka u blok, a Robinho u Buffona.

Sredinom prvog poluvremena igra se malo umirila, ali Brazil je očito bio spremniji na nadigravanje. Tek je Mauro Camoranesi u 27. minuti poslao jedan volej iznad prečke, no tada su na naplatu došle neuobičajeno brojne greške talijanskih braniča, uključujući i one slavljenika i kapetana Fabija Cannavara, koji je večerašnjim susretom izjednačio rekord Paola Maldinija od 126 nastupa za nacionalnu selekciju.

Jedna od najvećih opasnosti pred Buffonovim golom bio je stoper Lucio, čiji je udarac iz 34. minute nakon dodira Danielea de Rossija odsjeo na vratnici, a nakon idućeg kornera još mu je bolju priliku Buffon izvrsno obranio. Neizbježno se dogodilo u 37. minuti, kada je Maicon pucao, a lopta ostala u nogama Luisa Fabiana, koji ju je poslao pored nemoćnog talijanskog vratara.

Brazilski blitzkrieg okončan je u posljednje dvije minute prvog dijela. Dva protunapada u izvedbi Kake, Robinha i Luisa Fabiana završili su pogocima - prvo je na Kakinu povratnu loptu natrčao Luis Fabiano i postigao svoj drugi gol na susretu, a nedugo potom Robinhovo je dodavanje u vlastitu mrežu skrenuo Andrea Dossena, koji je ovom utakmicom upisivao prve minute na Kupu konfederacija. Neće mu ostati u najboljem sjećanju.

Italija je u nastavak krenula odlučnije, sa Simoneom Pepeom umjesto Ricarda Montoliva, no konkretnijeg učinka nije bilo, a Brazilci su opasno vrebali čekajući prilike za nove protunapade, koji nisu uopće izgledali bezazleno. U jednome su iznudili obećavajući slobodan udarac, ali ga je loše iskoristio Felipe Melo.

Talijanski pokušaji organizacije napada obično bi zapeli negdje oko brazilskog kaznenog prostora, a Dungina se obrana uspješno nosila i s talijanskim ubacivanjima visokih lopti. To je u 65. minuti uvidio Giuseppe Rossi i oprobao svoj dalekometni šut, ali nije uspio iznenaditi Julia Cesara (isto je ponovio i tri minute poslije). Ni Alberto Gilardino nije bio precizan iz teške situacije, no bili su to pozitivni pomaci u igri Azzurra.

Zatim je Kaka u novoj kontri odmjerenim udarcem promašio talijanski okvir gola za par centimetara, a svjetski su prvaci - koji su nakon prva dva kola odustali od donjeg dijela dresa u boji čokolade - sjajnu priliku propustili u 77. minuti, nakon pogreške brazilskog čuvara mreže. Rezultat utakmice Egipat - Sjedinjene Američke Države u tom je trenutku omogućavao Talijanima da samo ublažavanjem ovog poraza prođu u polufinale, no pogotku su opet bliže bili Brazilci.

U sudačkoj nadoknadi Talijani su pokušavali i očajničkim pokušajima iz daljine, no brazilska je mreža ostala netaknuta, što je značilo da nositelji titule najbolje reprezentacije na svijetu odlaze kući.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!