Nogomet

Pjunik: Armenski gazde skromni u Europi

Borna Rupnik • ponedjeljak, 22.06.2009.
Pjunik: Armenski gazde skromni u Europi

Zagrebački Dinamo novu će europsku sezonu otvoriti u Armeniji protiv tamošnjeg prvaka, momčadi Pjunika, koja već godinama dominira armenskim nogometom, ali ne bilježi značajnije europske uspjehe...

Pjunik iz Erevana je vrlo mlad klub koji se u ni dvadesetogodišnjoj povijesti uspio okruniti rekordnim brojem naslova, među kojima se ističe 11 trofeja namijenjenih prvaku Armenije. Osnovan je 1992. godine kako bi pristupio novostvorenoj armenskoj ligi i odmah osvojio premijernu titulu. Tada je još nastupao pod imenom Homenetmen.

Današnje je ime, koje na armenskom jeziku znači "feniks", dobio 1995. godine, a na prijelazu stoljeća upao je u financijske teškoće i bankrotirao. Međutim, spasilo ga je stapanje s Armenikumom te je mogao nastaviti natjecanje u prvoj ligi.

Dominacija Pjunika započela je 2001. godine, kada su osvojili prvi od osam uzastopnih prvenstvenih titula, čemu su dodali i tri (od ukupno četiri) Kupa i pet (od ukupno šest) slavlja u Superkupu.

Pyunik u Europi

UkPobNerPorG+G-GR
Liga prvaka2456132334-11
Kup Uefe210156-1
Ukupno2666142840-12

Izlete u Europu obilježili su im Ukrajinci. Naime, Pjunik je 2003. godine postao prva armenska momčad koja je prošla prvo pretkolo Lige prvaka, pobjedom nad finskim Tampereom, no zaustavio ih je kijevski Dinamo. Taj su pothvat ponovili još tri puta, ali preko sofijskog CSKA i u dva navrata Šahtara iz Donjecka ipak nisu mogli.

Treba očekivati da neće moći ni preko Dinama. No, kao upozorenje hrvatskom prvaku stoji podatak da ih već dugo nitko u Europi nije pobijedio s više od dva gola razlike, ali istina je da iako ne primaju mnogo golova, malo i zabijaju.

Izražen je njihov gradski rivalitet s Araratom i Banantsom, a vrlo su ponosni na svoju omladinsku školu, koju smatraju najboljom u državi. Stoga nije čudo da u tretnuačnom sastavu imaju samo jednog stranca, Emmanuela Mbolu iz Zambije. Kapetan momčadi je Sargis Hovsepyan.

Prošle su godine u prvom pretkolu odmjerili snage s najvećim iznenađenjem Lige prvaka, ciparskim Anorthosiom iz Famaguste i upisali dva poraza, 0:1 i 0:2. U ovom su trenutku drugoplasirana momčad armenskog prvenstva, s dva boda zaostatka za Mikom, ali i utakmicom manje. Jedini su bez poraza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!