Nogomet

Njemačka preko Italije do Engleske

Borna Rupnik • subota, 27.06.2009.
Njemačka preko Italije do Engleske
Foto: EPA

Englezima su se u finalu Europskog prvenstva u Švedskoj pridružili Nijemci, koji su u drugom polufinalu pogotkom Andreasa Becka svladali Talijane i priuštili si novi ogled s vječitim rivalima s Otoka...

Utakmica Italije i Njemačke u Helsingborgu počela je s bremenom silnih uzbuđenja viđenih na susretu domaćina Švedske i ambiciozne Engleske, ali vrlo je brzo postalo jasno da drugo polufinale neće mnogo zaostajati za prvim, bez obzira na to što je pogodaka bilo neusporedivo manje.

Prva je šansa pripala Nijemcima, ali je Andrea Consigli obranio pokušaj Benedikta Höwedesa. To je očito razbudilo Talijane, no na putu prema protivničkoj mreži redovito bi im se ispriječili ili raspoloženi vratar Manuel Neuer ili okvir gola te se na predah otišlo s 0:0, čime su mnogo zadovoljniji bili izabranici Horsta Hrubescha.

Vezane vijesti

U nastavak je Njemačka ipak ušla malo odlučnije, a to joj se isplatilo samo tri minute nakon što je lopta ponovno krenula s centra. Jednu je akciju na desnoj strani povukao Hoffenheimov Andreas Beck, opalio s približno 25 metara i - pogodio.

Talijanima je tada trebalo dobrih dvadesetak minuta da se oporave i vrate u susret, ali kada su skupili glave, prilike su se počele redati. Međutim, Ben Hatira je pokušaj Marca Andreollija očistio s crte, Neuer je obranio slobodan udarac Marija Balotellija, a između brojnih drugih prilika Andreolli je u izglednoj prilici promašio cijeli gol.

No, ostalo je 1:0 za Nijemce, koji će se tako po drugi puta na ovome natjecanju obračunati s Englezima. U skupini je bilo neriješeno, 1:1. Zanimljivo, Njemačkoj je ovo prvi plasman u finale poslije 1982. godine, kada su u samoj završnici poraženi upravo od Engleza.

Europsko prvenstvo U21, polufinale:
Italija - Njemačka 0:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!