Košarka

Čime se to bave Timberwolvesi i Rubio?

Mario Majdić Natrlin • subota, 27.06.2009.
Čime se to bave Timberwolvesi i Rubio?
Foto: EPA

Prva priča ovogodišnjeg NBA drafta su zasigurno Minnesota Timberwolvesi koji su svojom nekonvencionalnom politikom izbora, začudili kompletnu javnost, a šlag na tortu je kontroverza oko njihovog petog izbora, mladog Španjolca - Rickyja Rubija...

Kada je postao novi predsjednik košarkaških operacija Minnesota Timberwolvesa, David Kahn je najavio kako će prodrmati uspavani Minneapolis. Ubrzo je uslijedio otkaz dugogodišnjem generalnom menadžeru/treneru Kevinu McHaleu. Izgleda da je to bilo tek zagrijavanje za Kahna.

Potom je postao vlasnik dvaju pickova unutar prvih 10 na ovogodišnjem draftu, i to petog i šestog (u razmjeni s Wizardsima). I dok su svi umovi današnje košarke, razbijali glavu oko toga što će Kahn napraviti s ukupno šest izbora koje je imao na raspolaganju, a pogotovo s prva dva, ovaj je opalio kao iz puške - Ricky Rubio peti izbor i Jonny Flynn šesti izbor - obojica razigravači.

U potrazi za trenerom

Odlaskom McHalea, Timberwolvesi su ostali i bez trenera kojeg još uvijek nisu zamijenili. Kahn je najavio kako će se sada fokusirati na pronalazak kvalitetnog trenera za kojeg postoji lista kriterija koje mora ispuniti. Navodi kako smatra da će proces sada biti lakši s obzirom da će kandidati biti upoznati s komponentama momčadi. Nada se kako će novi head coach biti izabran do kraja srpnja.

Kolektivno čuđenje prohujalo je Madison Square Gardenom. I dok su se apsolutno svi pitali što će mu dvojica razigravača, stiže vijest iz stručnog stožera Wolvesa - prezadovoljni su, kažu, dobili su upravo ona dva igrača koja su željeli. Nikome ništa nije bilo jasno. Nikome osim Kahnu: "To može uspjeti i uspjet će", stoji u Kahnovom priopćenju zbunjenim i zabrinutim navijačima.

Kahn objašnjava kako njih dvojica mogu fantastično surađivati zajedno i kako "ćemo s vremenom imati jedan od najdinamičnijih vanjskih linija u NBA-u". Na konferenciji za novinare, Kahn objašnjava kako je Flynn fantastičan šuter i kako ga smatra fantastičnim igračem. Ponavlja, zasad neće biti nikakve zamjene, iako je primio nekoliko upita. Time otpada još jedna opcija.

U centru svega toga je 18-godišnja španjolska senzacija, mladi Ricky Rubio, koji je svojom igrom mnoge ostavio bez teksta. To ne znači da nije bilo nekoliko upitnika koja su se povlačila uz njegovo ime. Mladi Rubio, njegova obitelj i agent Dan Fegan, za kojeg Kahn kaže da je najčvršći od svih agenata u NBA-u, ostavljaju dojam poprilične izbirljivosti. Osim što su po nekim navodima svim silama pokušali izbjeći Memphis Grizzliese, ostaje i problem Rubiovog ugovora sa španjolskim Joventutom.

Rubio bi, naime, trebao otkupiti svoj ugovor, što bi ga koštalo 6,6 milijuna dolara, dok NBA momčad može sudjelovati sa svega 500.000. Rubio je nekoliko puta izrazio želju da bude izabran što više, po mogućnosti među prva tri, kako bi mu novi ugovor bio veći, a samim time i otplata lakša. Ipak, skliznuo je sve do petog mjesta.

Otkup ugovora nije Kahnu bio razlog za zabrinutost. Već nekoliko dana prije samog drafta, Kahn ne štedi komplimente prema mladom razigravaču. Postaje očito kako ga smatra fantastičnim prospektom vrijednim svog rizika s kojim dolazi. Isto tako, Kahn se u retrospekciji podsjeća kako je primio poprilično sigurnu vijest da Rubio ide u Oklahomu kao treći izbor. Kaže, ni on ni njegov stožer, nisu mogli vjerovati kako je njegovo ime još uvijek bilo na listi neizabranih kada su oni došli na red. Objašnjava kako je namjerno izabrao Rubija kao peti izbor, kako bi mu tako pomogao u otkupu ugovora.

Neposredno nakon svečanosti u New Yorku, na površinu isplivavaju izjave Rubiovog oca, kako postoji velika mogućnost da njegov sin ostane u Španjolskoj još jednu, do dvije godine. Spominje se i kako hladni Minneapolis ne odgovara Rubiovoj obitelji. Sacramento (birali četvrti izabrali Tyrekea Evansa), ponudio bi puno "topliji doček".

Kahn je spreman čekati. "Ukoliko to znači da moramo čekati godinu dana, čekat ćemo godinu dana. Ako to znači dvije, čekat ćemo dvije. On ima 18 godina. Ukoliko, ne daj bože, moramo čekati dvije godine, imat će 20 godina kada dođe ovdje. Bit će poprilično mlad."

Zainteresirani Knicksi

Predsjednik New York Knicksa, Donnie Walsh, koji i osobno poznaje Kahna, najavio je kako će uputiti poziv Timberwolvesima i raspitati se za "dobrobit" Rubia. Navodno ni njemu nije jasno zašto je njegov bivši kolega izabrao toliko razigravača. Knicksi su se nadali dolasku playa Stephena Curryja, kojeg im je ispred nosa preoteo Golden State.

Leži li Kahnova filozofija draftiranja na opreznosti, umjesto na eksperimentu?

Postoji mogućnost, koja se sve više nudi kao najizglednija, kako je Kahn, dobro upoznat sa situacijom oko Rubiovog ugovora, biranjem Flynna, umjesto "dinamičnog dua", sebi i Wolvesima želio osigurati kvalitetnog razigravača ukoliko Rubio otplovi za Španjolsku. Flynnova je reputacija mirno, ali sigurno, rasla kako se dan izbora približavao. Instant klasik u kojem je njegov Syracuse nakon šest produžetaka pobijedio popularno UConn sveučilište, podiglo ga je na nacionalnu razinu i naglasilo njegove kvalitete.

"Mislim da stvarno možemo ovo izvesti", komentira Flynn suradnju s Rubiom, "Mogućnost da imamo dvojicu igrača koji mogu donositi dobre odluke i sudjelovati sa svakog dijela terena, je ubojita. Volio bih da dođe ovdje i da ova stvar profunkcionira."

Kahnova nekonvencionalna strategija je uzbudila mnoge duhove, ali i zaintrigirala navijače Wolvesa. Od odlaska Kevina Garnetta, Target Centre, je sve teže popuniti. Mladi roster i momčad u razvoju, okusit će svoj dio problema i prepreka, ali Kahn pokušava ostaviti dojam kako se u organizaciji zaista nešto radi i gradi prema razvijanju i pobjeđivanju.

Wolvesi su povukli svoje poteze i, barem javno, dali punu podršku Rubiju, ponudili se za pomoć i suradnju. Potez je na mladom košarkašu i njegovoj obitelji. Hoće li zadivljavati u Španjolskoj ili SAD-u, ostaje nam vidjeti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!