Nogomet

Mamić: "Mandžo ostaje, on je naš Ronaldo!"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • ponedjeljak, 29.06.2009.
Mamić: "Mandžo ostaje, on je naš Ronaldo!"
Foto: Kristijan Komarica

Dinamo će prema Ligi prvaka povesti - Mario Mandžukić. Čvrsta je to odluka klupskog managementa i hrvatskog reprezentativca, pa se uz dolazak Papadopoulosa navijači Modrih trenutno imaju čemu radovati...

Možda smo gledali samo još jednu predstavu u Plavom salonu, no inicijalni dojam ipak je izrazito pozitivan - Zdravko Mamić uspio je nagovoriti Marija Mandžukića na ostanak u klubu. Ako je suditi prema onome što su obojica rekla na presici u Maksimirskoj 128, najbolji Dinamov strijelac prelomio je u glavi i odlučio pokušati s Dinamom ostvariti zapažen rezultat u Europi.

Veliki broj novinara sugerirao je da ćemo prisustvovati jednoj od važniji konferencija za novinare ove godine, a izvršnom dopredsjedniku pripalo je otvaranje: "Mario Mandžukić, naš apsolutno najbolji igrač u protekle dvije godine, hrvatski reprezentativac ostaje u klubu iduću sezonu"

Potom je Mamić elaborirao cijeli proces: "Ja i inače dosta komuniciram s njim, u posljednje vrijeme bilo je i dosta interesa za njega pa smo pričali i više. Naravno da su oni uspjeli zaljuljati sve nas zajedno - i mene, i klub, i trenera i Mandžukića. Moramo priznati da smo konkretnu komunikaciju imali s Werderom, dok je sve ostalo bilo "ako se dogodi ovo, dogodi se ono", primjerice - da je Džeko otišao u Milan, Mario bi bio kandidat za Wolfsburg. Slično je i s Portsmouthom ako dođe Halihodžić, bio je i u kombinacijama z HSV i Stuttgart, a sve to uzrokovalo je razne špekulacije i scenarije."

Cijela trakavica nije činila dobro ni klubu ni Mandžukiću, pa je bilo jasno da se situacija mora riješiti: "Mandžukić i ja smo se konačno našli danas ujutro i mi smo se dogovorili da Mandžo definitivno ostaje u Dinamu, bez obzira što se u kratkom roku događalo. Nikakve ponude neće utjecati na njegovo raspoloženje. Siguran sam da ćemo do kraja tjedna dobiti pisanu ponudu za Mandžukića, ali to nakon danas više nije tema."

Dinamov prvi operativac vjeru u Mandžukićev ostanak temelji na "stisku ruke s Marijem i Cvjetkovićem": "Zajedno smo procijenili da je vrijedno zaboraviti sve te milijune kako bi postigli ono što želimo ove sezone."

Mandžo i Dinamo protiv leukemije

Iako su raščistili stvar u vezi ostanka u Dinamu, Mamić nije Mandžukić oprostio kaznu od 10.000 eura zbog neprofesionalnog odnosa prema radu: "Ja sam mu izrekao kaznu od 10.000 eura, a cijelu tu kaznu ćemo uplaćivati Leoni Zajšek, dvogodišnjoj djevojčici koja boluje od rijetke leukemije. To nisu sva sredstva koja su joj potrebna, ali evo, taj nesmotreni potez Mandžukića će otići u jednu humanu priču. To je poruka svim igračima u budućnosti da ni najboljim igračima nećemo tolerirati takve stvari."

Mandžukić je bio puno kraći od svog šefa: " Složio bih se sa svime što je izvršni dopredsjednik rekao. Sretan sam što se sve riješilo, dosta sam razmišljao ovih dana, ali donio sam odluku da želim postići nešto veliko s Dinamom. Procijenio sam da bi se to moglo dogoditi ove sezone s Ligom prvaka, znam da me ekipa treba i odlučio sam biti maksimalno motiviran na sljedeće utakmice i treninge." Modri napadač još je samo najavio navijačima Dinama: "Gledat ćete me u još boljim izdanjima!"

S obzirom na već viđene ovakve bombastične najave kako "nema prodaje", Mamić je bio odlučan dati do znanja da je sada stvar drugačija:

"Ovo je jedan povijesni dan. Mi se imamo čime ponositi, i Mandžo i Dinamo. Ja vam životom potpisujem da će za Mandžukića doći pismena ponuda. Danas u vrijeme recesije, kad nitko nema za Coca-Colu, odbiti ovakav novac može samo netko tko je veliki karakter i kome je Dinamo na prvom mjestu. Ja bih želio vidjeti toga koji kada dobije 11-12 milijuna eura to odbije, da vidim kako bi to izdržali. Kako god to netko interpretirao, ja sam na to ponosan, a na vašoj je savjesti da to prenesete kako hoćete."

Mandžukić je ovim potezom - ostane li zaista u Dinamu - napravio ono što nisu snage (ili želje) imali Eduardo i Ćorluka. Zahvalio mu se na tome i Mamić:

"Hvala Mandžukiću, jer mu se dogodilo što i mnogim drugim igračima - svi su do sada otišli van u ovakvim trenucima, osim Mandžukića. Dinamo je iznad svih nas, to je rekao i Mario - vidjet ćete Mandžukića koji juriša na barikade i bori se za klub u prvim redovima."

Ponovno se Mamić malo zaigrao riječima, pa je Mandžukića usporedio s najboljim svjetskim igračem: "Za nas je Mandžukić Cristiano Ronaldo. S time da je on otišao za zovom novca, a Mario nije. Lako je pričati, ali zaista odbiti te milijune i petogodišnji ugovor - to je već teže."

Mamić je na kraju zaključio: "Mandžukić dakle sigurno ostaje ove sezone, mi 14. srpnja krećemo u prvu utakmicu. Mandžo je rekao da želi čistu glavu, on je sada raščistio sve u glavi i opet je stari Mandžukić. Jasno vam je da Dinamo nije isti sa i bez Mandžukića, mi nemamo boljega."

Jesmo li gledali predstavu ili će Dinamovi navijači zaista i iduće sezone gledati napadača koji je Dinamu dva puta donio Ligu Uefe, s nadom da ove sezone može donijeti i Ligu prvaka - brzo ćemo saznati. Za sada, razloga za optimizam u Maksimiru ne manjka...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!