Nogomet

Video: Njemačka deklasirala Engleze

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 29.06.2009.
Video: Njemačka deklasirala Engleze
Foto: EPA

Favorizirani Englezi nisu uspjeli uzeti naslov europskog prvaka do 21 godine. U dobroj finalnoj utakmici Njemačka ih je razbila s visokih 4:0 i iznenadila otočku reprezentaciju...

NJEMAČKA - ENGLESKA 4:0 (1:0)

EP U21, finale. Malmö, Malmö New Stadium.
Sudac: Bjorn Kuipers.

Strijelci: 1:0 - Castro (23'), 2:0 - Özil (48'), 3:0 - Wagner (79'), 4:0 - Wagner (84')

Njemačka: Neuer, Beck, Boenisch, Höwedes, Boateng, Khedira, Özil (89' Schmelzer), Wagner, Johnson (69' Schwaab), Hummels (83' Aogo), Castro. Trener: Horst Hrubesch.

Engleska: Loach, Cranie (79' Gardner), Cattermole, Onuoha (46' Mancienne), Milner, Noble, Johnson, Muamba (78' Rodwell), Walcott, Richards, Gibbs. Trener: Stuart Pearce.

Žuti kartoni: Boenisch (65'), Wagner (84')

Englezi su u Švedsku stigli kao prvi favoriti za naslov europskog prvaka do 21 godine. Pearce je na put poveo vrlo jaku reprezentaciju prepunu već etabliranih nogometnih imena, međutim zlato nisu uzeli. U finalu ih je čekala dobra i kompaktna Njemačka koja je odigrala vrlo kvalitetnu utakmicu i pobjedom 4:0 posramila Engleze i zasluženo uzela naslov.

Pokazalo se kako je za Englesku velik hendikep bio neigranje prvog vratara Harta zbog suspenzije obzirom da je njegova zamjena Loach bio izravni krivac za drugi pogodak koji je i usmjerio vodu na njemački mlin.

Početak utakmice protekao je u znaku Engleske koja je prva zaprijetila preko Craniea i Walcotta, ali u opasnim situacijama mreža Neuera nije se zatresla. Theo Walcott bio je vrlo dobar u toj početnoj fazi susreta, njemačka obrana imala je velikih problema s njim, ali konkretnost je ipak izostala.

Prva velika prilika za Njemačku značila je i vodstvo. Igrala se 23. minuta kada je Mesut Özil krasno u 16 metara ubacio Gonzala Castra, a ovaj iz prve poslao loptu pokraj istrčalog Loacha u suprotni kut.

Englezi su brzo uzvratili preko Milnera na drugoj strani, ali njegov snažni udarac iskosa ipak nije bio tako precizan. Do kraja poluvremena zabilježen je tek još jedan dobar pokušaj Njemačke, točnije Özila koji s 25 metara iz slobodnog udarca puca malo preko gola.

Očekivalo se kako će Nijemci u drugom dijelu krenuti nešto povučenije, a Engleska napasti svom snagom, međutim rani pogodak Njemačke djelovao je pogubno na Pearcove planove. Već u trećoj minuti drugog poluvremena dosuđen je slobodni udarac na više od 30 metara, Özil je namjestio loptu i šokirao Engleze. Njegov udarac je bio snažan, ali ne i neuhvatljiv, no Loach je katastrofalno reagirao i odbio loptu u gol.

Narednih desetak minuta Englezi su bili u šoku i nisu zaprijetili Neueru, no u 58. minuti mogli su do izjednačenja. Vrlo dobro je izvana pucao Cattermole, ali pogotku se ispriječila greda. U 61. ponovno velika prilika za Englesku, ovaj put je Milner ubacio za Johnsona i nakon što je Neuer već bio svladan na putu lopti u mrežu ispriječio se u posljednji trenutak Andreas Beck.

Uslijedilo je mirnije razdoblje igre sve do posljednjih 15 minuta koji posve pripadaju Njemačkoj. Prvo promašuju Schwaab i Wagner da bi u 79. minuti Sandro Wagner iskupio se za prijašnji promašaj i na dodavanje Özila zabio za visokih 3:0.

Golijada se nastavila pet minuta kasnije kada Wagner postiže krasan pogodak s nekih 18 metara pogodivši poluvisoko suprotni kut Loachovog gola.

Posve zaslužena pobjeda odlične Njemačke koja je bila čvršća i konkretnija momčad s genijalnim Mesutom Özilom u svojim redovima. Özil je postigao jedan pogodak i upisao dvije asistencije i bio najbolji pojedinaca susreta. Što se Engleza tiče, morat će se strpiti do neke druge prilike. Izostanak Harta je dosta utjecao na rasplet ovog dvoboja, no i bez njega Engleska nije izgledala samouvjereno i dobro u polju kao u ranijim dvobojima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!