Nogomet

"Kvalifikacije tek počinju"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 30.06.2009.
"Kvalifikacije tek počinju"
Foto: Kristijan Komarica

Danas je održana redovna sjednica izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, a posebno je bila zanimljiva 2. točka u kojoj je izbornik Slaven Bilić podnio izvješće o obavljenom radu i onome što je pred našom reprezentacijom...

Sjednica koja je trebala završiti u 15 sati, kada je bila zakazana konferencija za medije, trajala je ravno dva sata duže pa se u Rusanovoj skupio priličan broj novinara i pred vratima čekao da sjednica završi. Kada je napokon završila odnosno kada su sve točke dnevnog reda obrađene, pred novinare je sjeo izbornik Slaven Bilić i otkrio što je sve izlagao izvršnom odboru.

Tek je nešto više od mjesec dana pred nama do vrlo bitne utakmice u Bjelorusiji: "Bjelorusiju smo totalno analizirali. Gledali smo njihove utakmice protiv Engleske i Kazahstana u kojima smo mogli vidjeti različita lica što je uvijek dobro", počeo je izbornik Bilić pa nastavio: "Stalno ih gledam ovih sedam dana i nastavit ćemo tako; dobri su i jaki, ali mi trebamo gledati nas konkretno - što će biti s Duduom. Što manje problema će biti oko nas - bit će nam lakše."

Vezane vijesti

"Najbolji mogući termin"

Do te utakmice koja je na programu 12. kolovoza, izbornik i cijeli njegov stožer ići će po cijeloj Europi kako bi pratili formu naših igrača. Najzanimljivije će biti na turnirima koje organiziraju jaki europski klubovi kako bi si prije početka sezona osigurali jake utakmice. Tako će Schalke na svojem stadionu ugostiti HSV i Bayern što će pratiti izbornik; Tottenham igra protiv Barcelone i Celtica što će pratiti Aljoša Asanović dok će Kup Emirata u Londonu igraju Arsenal, Rangers i Atletico Madrid pratiti izbornik. Svi se ovi turniri igraju drugom polovicom srpnja i početkom kolovoza.

Nakon priprema igrači će biti potpuno spremni za reprezentativne obaveze: "Zbog ovih pripremnih, ali i prvenstvenih utakmica sam siguran kako će svi igrači imati dovoljno utakmica u nogama. Dapače, to je čak i najbolji mogući termin za nas."

"Ovisimo sami o sebi"

Igrači neće imati puno dana za pripremu među kolega u reprezentaciji: "Istina, ali Francuzi recimo igraju kasno u subotu, Nijemci igraju petak, subota, nedjelja s time da će HSV igrati nedjeljom zbog Europe, Tottenham tu nedjelju igra s Olympiacosom pa će Modrić i Ćorluka također doći kasno, kao i Križanac tako da jednostavno nemamo mogućnosti biti duže skupa." O nikakvom alibiju nema govora: "Nije to problem jer nismo mi neka nova reprezentacija i možda je i bolje ovako jer imamo dva dana napraviti sve što želimo. Nadamo se kako baš zbog tog ranog termina igrači neće biti iscrpljeni ili ozlijeđeni. Pod Cicom Kranjčarom smo recimo protiv Brazila bili svježi u tom terminu pa se i ja nadam tome."

Hrvatska u Minsku nema pravo na krivi korak: "Moramo dobit, ali to smo rekli i prije Ukrajine. Nismo mi remizirali jer smo podlegli pritisku nego se takve stvari jednostavno događaju." Kakvi su nam sad izgledi za plasman?: "Mi smo svi optimisti, ali smo i realni pa mogu reći da ovisimo sami o sebi. Nije to 1997. da ovisimo o Grcima ili Dancima. Ako dobijemo Bjelorusiju dva puta - unutra smo. Zapravo kvalifikacije tek sada počinju. Naravno, ne treba bježati da Ukrajina ima lakši raspored, ali mi gledamo samo svoj i vidimo da realno svaku utakmicu možemo dobiti i to bi nam trebalo biti dosta."

"Rezultatski nisam zadovoljan"

Je li izbornik zadovoljan ostvarenim na klupi Hrvatske?: "Rezultatski nisam zadovoljan jer nije ovo to što smo htjeli. S druge strane, jedini kiks je domaći poraz protiv Engleske dok se remi s Ukrajincima ne može tako nazvati jer su onda i oni kiksali protiv nas. Mi smo egal s Ukrajinom i taj neriješeni rezultat ne bi nazvao kiksom, no žao mi je kada gledam šanse i stative zbog kojih mislim da smo trebali dobiti jer smo i tamo i tu trebali slaviti."

"Jurić nije kriv"

Nakon izlaganja izbornika, krenula su i pitanja, a među prvima je bilo ono o izjavama Ivana Jurića: "Danas na sjednici sam rekao kako bi najlakše bilo reći: on je Pedro, on je kriv, ali nije tako. Nije igrao dobro, ali nije jedini jer bi onda samo on izašao na poluvremenu. Oni su kontrolirali igru i sredinu prvi dio, a mi na to nismo naviknuti pa smo zbog toga napravili dvije zamjene koje su funkcionirale dobro. Njegova izjava je nespretna i on to nije smio reći, no njegova ideja je bila isključivo pozitivna."

Neki igrači našli su se izrazito povrijeđeni njegovim izjavama i pitanje je mogu li se neki "spaljeni" mostovi ponovno sagraditi?: "Previše se dignula prašina oko toga svega bez nekog razloga. Naravno, uglavnom je sve to determinirano rezultatom protiv Ukrajine jer da smo njih dobili - te izjave bi prošle ili nezapaženo ili kao simpatične. Njegova namjera je bila isključivo pozitivna i to je najbitnije, a bitno je i što je on krenuo prvo od sebe."

Izbornik je objasnio način na koji razmišlja Ivan Jurić: "Kad su igrali protiv Torina i dobili 4:0, a mi ga prvi puta išli gledati, bili smo na večeri na kojoj nam je on rekao: "imamo Diega Milita koji je ekstra klasa, no osrednja smo ekipa"."

Jedna od stvari koje je rekao Jurić jest kako "Hrvatska nije mega-reprezentacija". Što misli izbornik o tome?: "Što to znači? Mediji stvari prenose na razne načine. Ova reprezentacija je stvorena prije par godina i nije u topu, ali može svakoga na svijetu dobiti i to nas definitivno gura u rang odličnih reprezentacija."

"Pletikosa mora početi braniti"

Jedan od problema jest - Stipe Pletikosa: "Radi sebe i radi nas - mora početi braniti. To ne treba posebno naglašavati koliko je kontinuitet bitan, a kamoli kod golmana." Kakvo je stanje Eduarda?: "Pričali smo prije tri dana; spreman je, silno motiviran i bez bolova. Kod njega sve ide po planu i sredinom srpnja se priključuje u Arsenal i to kao potpuno spreman za napore. Arsenal je na pripremama u Austriji pa će nam biti lakše pratiti, kao što smo to radili i prošlih godina."

Na kraju, stalno se mogu čuti medijska nagađanja oko mogućeg odlaska izbornika s klupe, no tako nešto - nema podlogu: "Ja nisam pregovarao niti s jednim klubom, ali ne mogu utjecati na medije i nagađanja, no moji su planovi vezani isključivo uz reprezentaciju. Kada sam potpisivao ugovor rekao sam kako ću odraditi posao do kraja i tako će i biti. Ništa se nije promijenilo."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!