Nogomet

Liga 10! Sad ili odmah?

Ivana Strahija • petak, 03.07.2009.
Liga 10! Sad ili odmah?
Foto: Ivana Strahija

Liga 16 nema prevelike šanse preživjeti okrutnu hrvatsku recesijsku zimu. Upravo stoga sve su glasnija kuloarska šuškanja o potrebi smanjenja 1. HNL na 10 klubova koji imaju realnu šansu opstanka. O toj mogućnosti i svim ostalim zanimljivostima porazgovarali smo s novim šefom Udruge prvoligaša, Robertom Markulinom.

Od trenutka kad se odlučio kandidirati za poziciju predsjednika prvoligaškog udruženja Robert Markulin očekivao je pobjedu. "Deset godina sam u Udruzi 1. HNL, bio sam dopredsjednik za vrijeme Vrbanovićevog mandata, no ono što je presudilo u mom prihvaćanju kandidature jest to što su klubovi od mene tražili novi program i novu viziju", objašnjava Markulin.

"Da smo se držali pravilnika o licenciranju, imali bismo i ove godine Ligu 12. Jedino što nam sad ostaje, za ovu sezonu, jest nadati se da će svi klubovi napraviti iskorak."

Liga 16 svakako nije najbolja ideja koja bi se mogla u ovo recesijsko vrijeme provesti, o čemu Markulin kaže: "Ideja Lige 16 svakako ima nekih sjajnih odlika, poput razvoja nogometa u svim dijelovima Hrvatske i izgradnje infrastrukture te veći prostor za igru mladih igrača. Danas je financijska situacija u zemlji sasvim drukčija no ranije", ponovio je Markulin "ispriku" koju smo imali već mnogo puta prilike čuti, no i nastavio je: "Ono što je sporno jest da se nije prije donošenja takve odluke provjerilo hoće li ti klubovi, ne samo novi već i oni koji su bili u 1. HNL moći osigurati financije za regularno odigravanje 30 kola. Sad nam ostaje samo se potrudimo da se prvenstvo odigra, ali ćemo imati velikih problema i to ne treba skrivati."

"Odluka o Ligi 16 je preishitrena, nije provedena dovoljna analiza. Ali sad glasati protiv Lige 16 i ukinuti je? To je isto tako ishitreno i ne odaje dojam ozbiljnosti", rezonira Markulin. "No, ono čega se mnogi ne sjećaju jest da kad je glasovano za Ligu 16 rečeno je da će se ona uvesti ukoliko bude 16 klubova koji će zadovoljavati kriterije licenciranja, a jedna od ključnih odredbi bila je da ni jedan klub ne može igrati na stadionu van svoje županije. HNS je potom donio izuzeća od pravila, samo da bismo dobili tih 16 klubova. To apsolutno nije u redu."

"Očito je moj prethodnik imao neka druga razmišljanja, želio je neke promjene donijeti u Savez. Ja sam uvjeren da ćemo s Hrvatskim nogometnim savezom dobro surađivati."

Upravo zbog toga pozdravlja osnivanje Komisije za sanaciju stanja u hrvatskom nogometu: "Trebamo strategiju, moramo znati što želimo dugoročno i na temelju toga donositi odluke koje nećemo mijenjati svake godine. Petogodišnja strategija hrvatskog nogometa, natjecanje u svim hrvatskim ligama, od prve do četvrte, koja će se temeljiti na svim po Hrvatsku relevantnim faktorima, od broja stanovnika i gledatelja, financijske moći, infrastrukture – to je ono što nam je nužno potrebno ukoliko želimo biti ozbiljni. Ako uključimo i Vladu, lokalnu samoupravu te niže klubove moći ćemo donijeti razumnu odluku kakve nam lige trebaju."

Znači, Markulin smatra da se bez analize stanja u hrvatskom nogometu ne može učiniti ništa, pa ni svrgnuti Liga 16 i uvesti Liga 10, već od ove sezone: "Da smo se držali pravilnika o licenciranju, imali bismo i ove godine Ligu 12. Jedino što nam sad ostaje, za ovu sezonu, jest nadati se da će svi klubovi napraviti iskorak, napraviti stadione i odigrati to kako treba. U Udruzi ćemo se potruditi da napravimo sve što možemo da pomognemo, posebno u dijelu budžeta koji se dijeli na sve klubove", kaže Markulin.

Jedna od stvari koje bi se mogle poboljšati jest novac od emisije Volim nogomet, koja bi po Markulinovom razmišljanju trebala ići subotom: "Uvjeren sam da će ići u večernjem terminu subotom, pošto su se svi naši klubovi izjasnili da bi željeli igrati u subotu, osim dva koja bi igrala petkom. Insistirat ćemo na suboti kao terminu emisije. Svakako treba pogledati i koliko se novca treba usmjeriti klubovima, da svi od toga imamo nekakve koristi."

"Sad glasati protiv Lige 16 i ukinuti je? To je isto tako ishitreno i ne odaje dojam ozbiljnosti."

Interesiralo nas je kakva će biti suradnja Udruge i HNS-a, može li se tu što poboljšati? "Očito je moj prethodnik imao neka druga razmišljanja, želio je neke promjene donijeti u Savez. Ja sam uvjeren da ćemo s Hrvatskim nogometnim savezom dobro surađivati. Savez mora biti potpora 1. HNL i potrudit ćemo se da to tako i bude."

Ono što slijedi za novog šefa Udruge prvoligaša je svakako mnogo posla: "Idućeg tjedna nastavit ćemo prekinutu sjednicu i donijeti izmjene Statuta. Ukinut ćemo Upravni odbor i sve odluke donositi demokratično, sudjelovanjem svih 16 klubova. Pokušat ćemo k tome nabaviti i što više sponzora, da se u ovoj godini pomogne klubovima u troškovima natjecanja. Ima još ideja, a njih ćemo predstaviti na jesen."

Markulin nikako nije naslijedio lako radno mjesto, a ono će posebno zbog financijske situacije biti pod povećalom javnosti. On sam se nada da će u dvije godine predsjednikovanja donijeti poboljšanja: "Želim rezultate, a ne dojmove", zaključio je novi šef hrvatskih nogometnih prvoligaša.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!