Nogomet

Zec se kuha ispod stola?

Bernard Jurišić • subota, 04.07.2009.
Zec se kuha ispod stola?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Svaki dan napadač jedan. Takva je situacija u Hajduku glede napadačkih opcija za najbolnije mjesto u momčadi. Nakon brojnih "pojačanja" svih državljanstava, rasa i životopisa, čini se da je Poljudu ipak najbliži jedan napadač iz susjedstva...

Promenadi Hajdukovih napadačkih opcija nema kraja. Momčad se vratila u Split s priprema u Sloveniji i već u ponedjeljak kreće "natrag" - prema Austriji i to s još uvijek sa samo jednim pravim napadačem. A taj je tu tijelom, a duhom negdje daleko.

Prema poznatoj Murphyjevoj tezi kako će se "sve što može poći loše tako i dogoditi", u posljednjoj pripremnoj utakmici Antu Mišu je zadesio novi napadači problem. "Mali" Ante Vukušić zaradio je ozljedu, pa je Nikola Kalinić zasad ostao i bez prve alternative. Makar i golobrade.

Iako je pred Hajdukovcima posljednji pripremni "dril", Miše još uvijek nema riješenu napadačku križaljku. Sve ostalo je pokriveneo, čak jako dobro dojam je, jer Hajduk za svaku poziciju, osim one u vrhu napada, ima dvostruko rješenje i to prilično kvalitetno.

I dok Hajdukovi navijači kopaju po Youtubeu svaki dan tražeći sažetke novog inozemnog napadačkog imena koje ispliva u medijima, "duboko grlo" kaže da bi od svih inozemnih napadačkih "ptičica" na Poljud mogla sletjeti ona - najbliža. U sjeni pregovora oko Ivana Rodića, Hajduk je u tišini obnovio zanimanje za njegovog napadačkog partnera u šibenskom dresu - Ermina Zeca.

U Šibeniku su za mladog reprezentativca BiH istaknuli cijenu od 3,5 milijuna eura, na što se većina zainteresiranih nasmijala i odmahnula rukom. Jasno je da na Šubićevcu nikad nisu ozbiljno mislili da mogu dobiti tolike novce za igrača kojeg je njihova skautska služba pronašla u Bugojnu, ali su računali da će im ta cifra biti zgodna za početnu licitaciju.

No, Zec je i dalje u Šibeniku, tamo ne želi ostati, a vrijeme polako prolazi. Klubovi koji su za njega bili zainteresirani polako popunjavaju svoje redove drugim rješenjima, a Šibenik se sve više suočava s realnošću s kojom se suočila i Rijeka u slučaju Anasa Sharbinija. Iz HNL-a se teško prodati za "ozbiljne novce" ako niste bili na platnoj listi Dinama ili Hajduka.

Stoga se minulih dana sve ozbiljnije "šuška" o novoj, tajnoj rundi pregovora između Hajduka i Šibenika o prelasku Ermina Zeca na Poljud. Šibenik ne pliva u novcu i realna odšteta koja za ovog igrača ipak ne prelazi milijun eura, još uvijek bi bio najbolji posao u povijesti kluba. Kupnjom Papadopoulosa Dinamo je vjerojatno ispao iz "licitacije", iako se s Mamićem nikad ne zna. Šibenik će stoga morati smanjiti apetite ako želi nešto zaraditi.

S druge strane, Hajduk bi u Zecu dobio napadača kojeg poznaje, o čijim kvalitetama i manama zna sve i koji je dovoljno dobar da odmah uskoči u "Kalinićeve kopačke" i dovoljno mlad (21 godina) da bi na njemu u budućnosti mogao i zaraditi. Za razliku od "Youtube pojačanja" sa svih kontinenata koji im se nude.

U cijeloj priči ne treba zanemariti ni još jednu činjenicu. Dovođenjem ovakvog igrača, koji bi aklamacijom bio prihvaćen od navijača kao pravo pojačanje, uprava bi indirektno poručila Kaliniću da ima dobro rješenje i da više ne ovise u toj mjeri o njemu. Stoga bi dobili i novi set argumenata za novu rundu razgovora sa svojim najboljim strijelcem.

Predsjednik Peroš je nedavno poručio da će Kalinić ili morati otići ili potpisati novi ugovor s Hajdukom do kraja kolovoza. Iako je teško vjerovati da bi se itko usudio klupsku "zlatnu koku" od 1. rujna posjesti na tribine - ako se ni jedan od dva raspleta ne dogodi, Hajduk će ionako besplatno izgubiti Kalinića već na zimu. U upravi postoje "frakcije" koje bi na ovaj način mogle pokazati svoj autoritet.

Ova uprava Hajduka većinu je pravih pojačanja dovela iznenada i u tišini. Ermina Zeca već se neko vrijeme ne spominje otvoreno u kombinacijama za splitsku momčad, iako je jasno da ga Hajduk želi. Je li to najbolji signal da se nešto "kuha ispod stola"?

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!